Η αποψίλωση της ερήμου, απειλεί τα εφόδια τροφίμων στο Ντουμπάι. Η έρημος ήταν πάντα κοντά στην πόλη. Η σύγχρονη και οικονομικά ακμάζουσα περιοχή που φιλοξενεί περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους, γεγονός που την καθιστά την πιο πολυκατοικημένη περιοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (UAE), συνεχίζει να περικυκλώνεται από θάλασσα στη μια πλευρά της και από ατελείωτη άμμο στην άλλη.

Τα τελευταία 50 χρόνια, η πόλη έχει μετατραπεί σε success story, αφού από ένα ήρεμο λιμάνι, μεταμορφώθηκε σε μια απαστράπτουσα αστική μητρόπολη. Παρά τη λάμψη της όμως, αντιμετωπίζει μια τεράστια πρόκληση: την καταπάτηση της ερήμου, η οποία απειλεί την εναπομένουσα γόνιμη γη των Εμιράτων.

Η περιοχή έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με την Πορτογαλία, ωστόσο περίπου το 80% της έκτασης της, καταλαμβάνεται από έρημο. Το οικοσύστημα της είναι εύθραυστο, εν μέρει εξαιτίας της εκμετάλλευσης της ερήμου από τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό της γόνιμης γης να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Μια κυβερνητική αναφορά που δημοσιεύτηκε το 2019, δήλωνε πως με την αύξηση του πληθυσμού και της κατανάλωσης τροφής, την καταπάτηση της γης και την αποψίλωση της ερήμου, η καταστροφή γίνεται ανεξέλεγκτη. Η εύρεση αποτελεσματικών λύσεων έχει γίνει προτεραιότητα για τη χώρα. Ο στόχος τους δεν είναι να κατακτήσει την έρημο, αλλά να επαναφέρει στην αρχική τους κατάσταση, κομμάτια γης που δεν είναι πια γόνιμα.

Η απερήμωση, είναι ένα είδος αποψίλωσης εδάφους που είναι γόνιμο και σε θέση να καλλιεργηθεί, με αποτέλεσμα το χώμα να γίνεται μη παραγωγικό. Συνήθως προκαλείται όταν φυσικές πηγές όπως το νερό και το χώμα απομυζώνται, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η βλάστηση. Παρότι αυτό μπορεί να συμβεί και με φυσικό τρόπο, η απερήμωση είναι πολύ συχνό φαινόμενο, στα Η.Α. Εμιράτα, αλλά και παγκόσμια, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως η υπερβολική καλλιέργεια, η ανάπτυξη των βιομηχανικών υποδομών και η υπερβόσκηση.

«Η ανάπτυξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τα τελευταία 40 χρόνια, είχε ως προϋπόθεση, μια εχθρική στάση προς της πηγές της γης» εξηγεί ο Dawn Chatty, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Για να το διορθώσουμε αυτό, θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή οικονομική επένδυση αλλά και κοινωνική αλλαγή»

Σαουδική Αραβία: Σπάνια φαινόμενα χιονόπτωσης και χαλαζόπτωσης στην μεγαλύτερη έρημο της χώρας

Εν μέρει εξαιτίας των αρνητικών σχολίων του Τύπου, το Ντουμπάι υποσχέθηκε να επανορθώσει από εδώ και πέρα. Το 2012, ο πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ηγέτης του Ντουμπάι, Rashid Al Maktoum, ανακοίνωσε μια νέα στρατηγική υπέρ της ανάπτυξης της χλωρίδας με σκοπό να διατηρήσει ένα βιώσιμο περιβάλλον το οποίο θα στηρίξει μακροπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη και θα υποστηρίξει την πράσινη οικονομία.

Υπάρχουν ήδη πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην πόλη του Ντουμπάι, όπως η Dubai Industrial Strategy 2030 (Βιομηχανική Στρατηγική του Ντουμπάι 2030) που αποτελεί το πλάνο της πόλης να προάγει φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποτελεσματικές οικοδομές. Την ίδια ώρα το Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Solar Park, περίπου 50 χιλιόμετρα από την κοσμοπολίτικη πόλη, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά πάρκα, παγκοσμίως.

Παρόλα αυτά, τα περιβαλλοντικά θέματα που αντιμετωπίζει, απέχουν κατά πολύ από την επίλυση τους, ειδικότερα στην περίπτωση της απερήμωσης. Η ξηρασία, η κατάχρηση των φυσικών πηγών και η ανεξέλεγκτη βιομηχανική ανάπτυξη, αποτελούν μεγάλο ρίσκο για την πόλη.

Αν λάβουμε υπόψη τον μεγάλο πλούτο της χώρας, την πρωτοποριακή της ανάπτυξη και την αναγκαιότητα να αποκαταστήσουν τη γη τους, οι συγκεκριμένες προσπάθειες της κυβέρνησης θα μπορούσαν να αποτελέσουν θεραπεία σε αρκετά από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για τον υπόλοιπο κόσμο.

Κατέχοντας ηγετική θέση στην τεχνολογία σε όλη την γύρω περιοχή, θα μπορέσουν να χαράξουν ένα πρωτοπόρο μονοπάτι για τους υπόλοιπους που επιθυμούν να το ακολουθήσουν, οι οποίοι βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με έναν αβέβαιο μέλλον, εξαιτίας της απερήμωσης.

Πηγή: BBC