Ο παγετώνας στην Ανταρκτική (ή αλλιώς «Παγετώνας της Αποκάλυψης») και αυτό που συμβαίνει εκεί, είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί τους ανθρώπους. Όχι μόνο πρέπει να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, αλλά και να ωθήσει σε αλλαγή πολιτικής λόγω των πιθανών επιπτώσεων στα επίπεδα της θάλασσας, που μπορεί να αυξηθούν πάνω 65 εκατοστά.

Ο παγετώνας Thwaites στην Ανταρκτική, που έχει το μέγεθος της Φλόριντα, θα μπορούσε να καταρρεύσει νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η κατάρρευση θα μπορούσε να αυξήσει δραματικά τη στάθμη της θάλασσας. Άλλοι παγετώνες βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στο στρώμα πάγου της Ανταρκτικής. Ο Thwaites όμως έχει νερό από κάτω του, για αυτό κινδυνεύει από τη θέρμανση των νερών και το λιώσιμο του από κάτω. Προς το παρόν, ο συγκρατείται από μια πλωτή επιφάνεια πάγου.

«Είναι από τα φαινόμενα που οι επιστήμονες αποκαλούν σημεία αιχμής για το κλίμα. Αυτά που μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τη ζωή μας και τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τον κόσμο» είπε ο Jeff Goodell, που μελετά και γράφει το κλίμα, στο The Current. Ο Peter Washam είπε ότι θα μπορούσαμε να δούμε το πλωτό τμήμα του παγετώνα να καταρρέει στον ωκεανό τα επόμενα 5-10 χρόνια. Ο Washam είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Cornell και είναι μέλος της International Thwaites Glacier Collaboration, μιας ομάδας επιστημόνων που ερευνούν τον παγετώνα.

Άλλες έρευνες είναι ακόμα πιο απαισιόδοξες. Δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν μόλις τον περασμένο μήνα και παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, δείχνουν ότι θα μπορούσε να καταρρεύσει μέσα σε τρία με πέντε χρόνια.

Έχει ρίξει ήδη δισεκατομμύρια τόνους πάγου στη θάλασσα και η κατάρρευσή του θα μπορούσε να επηρεάσει όλον τον πλανήτη. Αντιπροσωπεύει ήδη περίπου το 4% της ετήσιας αύξησης της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως. Χάνει περίπου 50 δισεκατομμύρια τόνους πάγου κάθε χρόνο και επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή.

Γιατί ο παγετώνας Thwaites βρίσκεται σε τόσο κρίσιμο σημείο

Από την άλλη, ο Ted Scambos, ένας παγετωνολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder, και επικεφαλής της International Thwaites Glacier Collaboration, είπε ότι θα περάσουν ακόμη δεκαετίες μέχρι ο κόσμος να δει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Επίσης, η θέρμανση των νερών των ωκεανών διαδραματίζει βασικό ρόλο. Μια μελέτη του 2020 από τη International Thwaites Glacier Collaboration, απέδειξε ότι ο πυθμένας του ωκεανού είναι βαθύτερος από ό,τι πίστευαν προηγουμένως οι επιστήμονες. Αυτό επιτρέπει στο ζεστό νερό του ωκεανού να περάσει και να λιώσει το κάτω μέρος του πάγου.

«Τα επόμενα χρόνια, η «ζώνη γείωσης» Thwaites στην περιοχή θα υποχωρήσει σιγά-σιγά στην πλαγιά του βυθού, καθώς ο ζεστός ωκεανός καταβροχθίζει την κάτω πλευρά του», είπε ο Washam στο CNN. Η ομάδα του χρησιμοποίησε ένα υποβρύχιο όχημα που ονομάζεται Icefin που διευκολύνει τη μελέτη.  Σε περίπτωση κατάρρευσης της υφαλοκρηπίδας, η ροή του παγετώνα πιθανότατα θα επιταχυνθεί προς τον ωκεανό, με τμήματα του να τριπλασιάζουν ενδεχομένως την ταχύτητά τους, ενώ άλλες αλυσιδωτές αντιδράσεις θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην επιτάχυνση της θραύσης και της τήξης του πάγου.