Περιεχόμενα
Οι προβλέψεις για το μέλλον δεν ήταν πάντα ακριβείς. Αν ο συγγραφέας της κλασικής sci-fi νουβέλα “Do Androids Dream of Electric Sheep?” (Ονειρεύονται τα Androids Ηλεκτρικά Πρόβατα;), Philip K.Dick, ήταν προφητικός, τα ανθρωποειδή ρομπότ θα ζούσαν ήδη ανάμεσα μας, σχεδόν ενσωματωμένα με τους ανθρώπους. Και αν η ταινία του 1995, “Johnny Mnemonic“, με τον Keanu Reeves, είχε γίνει πραγματικότητα, μέχρι το 2021, άνθρωποι μεταφορείς, θα μπορούσαν να μεταφέρουν gigabytes ευαίσθητων εταιρικών δεδομένων μέσω εγκεφαλικών μοσχευμάτων.
Κερδοσκοπικά από πολλαπλές απόψεις, αυτά είναι τα πιο εντυπωσιακά project του μέλλοντος που μας παρουσιάστηκαν το 2021:
1. Μία βιώσιμη πόλη στην έρημο
Αυτό το χρόνο, ο δισεκατομμυριούχος Marc Lore, υλοποίησε το όραμα του για την Telosa (εικόνα άνωθεν), μια νέα πόλη στην Αμερική, η οποία μπορεί να στεγάσει 5 εκατομμύρια ανθρώπους. Η 150.000 στρεμμάτων μητρόπολη, που δημιουργήθηκε από το μηδέν μέσα στην έρημο, υπόσχεται φιλική προς το περιβάλλον αρχιτεκτονική, βιώσιμη παραγωγή ενέργειας και υδροφόρο σύστημα ανθεκτικό στην ξηρασία. Εντομεταξύ, ένα τρόπον τεινά 15λεπτο σχέδιο πόλης θα επιτρέψει στους κατοίκους της να έχουν πρόσβαση σε εργασία, σχολεία και διάφορες ανέσεις εντός ενός τετάρτου της ώρας από τα σπίτια τους. Τώρα, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Walmart, χρειάζεται μόλις $400δις σε δωρεές και ένα μέρος για να υλοποιήσει το όραμα του. Οι σχεδιαστές δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα την ακριβή τοποθεσία, αλλά πιθανοί στόχο, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του πρότζεκτ, είναι η Nevada, η Utah, το Idaho, η Arizona και το Texas
2. Ένας νέος τρόπος υπαίθριας διασκέδασης
Εμπνευσμένος από τα δέντρα ινδοσύκης και τα αερόστατα, ο Ephemeral Station προσφέρει έναν τρόπο τελευταίας τεχνολογίας ώστε οι άνθρωποι να συναντιούνται με ασφάλεια σε ακραία περιβάλλοντα. Εκτός από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εντυπωσιακό στοιχείο που θυμίζει γλυπτό, όπως το περιέγραψαν οι σχεδιαστές του Of.Studio, το προτεινόμενο αυτόνομο κτίσμα, έχει μία πληθώρα πιθανών χρήσεων. Από το να φιλοξενεί μαζώξεις και εκδηλώσεις μέσα στην έρημο, όπως μουσικά φεστιβάλ, μέχρι να προσφέρει μια σύγχρονη διαμονή σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
Εκτός από το να προσφέρει προστασία από τον ήλιο σε όσους βρίσκονται κάτω από το σκέπαστρο του, η κατασκευή που θυμίζει σύννεφο, θα μπορούσε να παράξει ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών κυττάρων, ενώ τα πόδια του θα μπορούσαν να εισχωρούν στην επιφάνεια της γης για να συλλέξουν υπόγεια ύδατα, για πόση και για εσωτερική ψύξη. O Ephemeral Station, έχει επίσης σχεδιαστεί για να κινείται και να μεταμορφώνεται, ανάλογα με τις συνθήκες. Να επεκτείνεται και να διαστέλετται με κάθε αλλαγή θερμοκρασίας, ώστε να του δώσει την εικόνα ενός ζωντανού οργανισμού.
3. Ουρανοξύστες που συλλέγουν νερό βροχής
Στο έρημο μέλλον, όπως το έχει οραματιστεί η νοτιο – Αφρικάνικη εταιρεία BPAS Architects, εκεί που η έρημος Σαχάρα έχει επεκταθεί στο δεκαπλάσιο και οι ωκεανοί καλύπτουν το 80% της επιφάνειας της Γης, το νερό είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί. Για την ακρίβεια, σε αυτό το δυστοπικό σενάριο, η θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη μας είναι τόσο καυτή, που οι σταγόνες βροχής εξατμίζονται, εκατοντάδες μέτρα πριν φτάσουν στη Γη. Ποια είναι η λύση των αρχιτεκτόνων; Ένας ουρανοξύστης που φτάνει τα 1.000μ. ύψος και συλλέγει την υγρασία πριν αυτή εξατμιστεί. Στη συνέχεια, το νερό μεταφέρεται κατά μήκος του ουρανοξύστη κάτω από την επιφάνεια της γης, σε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις και από εκεί, σωλήνες που ενεργοποιούνται με την ηλιακή ενέργεια το διαμοιράζουν στις αγροτικές περιοχές ή στα σπίτια ανθρώπων για κατανάλωση και καθαριότητα.
Το εν λόγω σχέδιο, έχει δημιουργηθεί για την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Dezeen Redesign και έχει ως στόχο του να βοηθήσει να φυσικά οικοσυστήματα που πλήττονται από την ερημοποιήση.
4. Πλωτά κινητά σπίτια
Ως μέρος μιας πρωτοβουλίας που στόχο της έχει να φανταστούμε τη ζωή το 2015, η σχεδιαστική ομάδα της εταιρείας Sony, Creative Center, ονειρεύτηκαν μια σειρά κινητών σπιτιών που θα πλέουν στην ακτή του Τόκιο. Ως απάντηση στην απειλή της ανόδου της θαλάσσιας στάθμης, οι σχεδιαστές φαντάστηκαν τα μελλοντικά σπίτια, εξοπλισμένα με ενέργεια και υδάτινα συστήματα για μια νέα φυλή θαλάσσιων νομάδων.
Το καθένα με δική του προπέλα από θαλάσσιο τζετ, κάθε σπίτι θα περιλαμβάνει φίλτρα που θα καθαρίζουν το νερό για πόση, καθώς το οίκιμα μετακινείται κατά μήκος της ακτής. Οι δομές φέρουν ηλιακά πάνελ στις οροφές τους, ενώ αυτόνομες ενεργειακές δεξαμενές θα πλέουν εκεί κοντά, σε ετοιμότητα να ενσωματωθούν με τα σπίτια σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για επιπλέον ενέργεια.
Με ξεχωριστά εξωτερικά και εσωτερικά κάλυπτρα για να ελαττώσουν την ένταση των κυμάτων, τα σπίτια θα συνδέονται μεταξύ τους, δημιουργώντας μια πιο μεγάλη και σταθερή δομή κατά τη διάρκεια καταιγίδας. Να πούμε πως δεν είναι η πρώτη πλωτή κοινότητα που έχει προταθεί – η ομάδα Bjarke Ingels, αποκάλυψε το 2019 ένα πολλά υποσχόμενο σχέδιο, με βάση τα Ηνωμένα Έθνη, για την πόλη Oceanix, το οποίο θα μπορούσε να στεγάσει 10.000 κατοίκους.
5. Το μεγαλύτερο ξύλινο σπίτι του κόσμου
Τα κτίσματα, ακόμα και ουρανοξύστες που έχουν φτιαχτεί από ξύλο, είναι ένα πολύ συνηθισμένο θέαμα σε πόλεις της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Για τους αρχιτέκτονες της Anders Berensson όμως, μια σουηδική εταιρεία πίσω από το – επιστημονικής φαντασίας – πλάνο να σχεδιάσουν το μεγαλύτερο κτίριο του κόσμου εξ ολοκλήρου αποτελούμενο από ξύλο. Το προτεινόμενο πρότζεκτ, αφορά λιγότερο τις δυνατότητες της αρχιτεκτονικής επιστήμης και περισσότερο την εύρεση βιώσιμων λύσεων για την σουηδική βιομηχανία ξυλείας. Κάθε χρόνο, η βιομηχανία τους προσμετρά 970.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο Skogforsk.