Τα Χανιά αδιαμφισβήτητα είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας και σίγουρα κέρδισαν με το σπαθί τους μία θέση (την 66η) στις 100 καλύτερες πόλεις του κόσμου για φαγητό, στη λίστα που δημοσίευσε η ιστοσελίδα taste Atlas.

Ούτε Αθήνα, ούτε Θεσσαλονίκη: Στις 100 καλύτερες πόλεις για φαγητό στον κόσμο, η Ελλάδα έχει μόνο μία και βρίσκεται μόλις 66η

Τα τοπικά πιάτα και οι παραδοσιακές συνταγές των Χανίων καλύπτουν όλες τις γευστικές προτιμήσεις και εμείς σου προτείνουμε κάποια αντιπροσωπευτικά πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις σα βρεθείς σε αυτή τη μαγευτική πόλη. Η κουζίνα της περιοχής έχει σαφείς επιρροές από την Ενετοκρατία, με αστικές προσθήκες, όπως η κρεατότουρτα του Πάσχα ή το μπουρέκι με κολοκυθάκια και φυσικά τα χανιώτικα τυριά.

Ούτε Αθήνα, ούτε Θεσσαλονίκη: Στις 100 καλύτερες πόλεις για φαγητό στον κόσμο, η Ελλάδα έχει μόνο μία και βρίσκεται μόλις 66η

Και στα χανιώτικα πιάτα πρωταγωνιστούν τοπικά προϊόντα που βρίσκουμε στις κουζίνες όλης της Κρήτης, όπως το στακοβούτυρο που νοστιμίζει πολλά παραδοσιακά πιάτα και η σφακιανή πίτα.

Ούτε Αθήνα, ούτε Θεσσαλονίκη: Στις 100 καλύτερες πόλεις για φαγητό στον κόσμο, η Ελλάδα έχει μόνο μία και βρίσκεται μόλις 66η

Τα τηγανητά κατέχουν ξεχωριστή θέση στη χανιώτικη κουζίνα, καθώς εκεί θα γίνει στα γρήγορα το κοτόπουλο ή το κουνέλι, οι πατάτες, τα αβγά και πίτες.

Ούτε Αθήνα, ούτε Θεσσαλονίκη: Στις 100 καλύτερες πόλεις για φαγητό στον κόσμο, η Ελλάδα έχει μόνο μία και βρίσκεται μόλις 66η

Ξεχωριστή θέση έχουν πιο περίπλοκες συνταγές ή πιάτα για ειδικές περιστάσεις, όπως το χανιώτικο γιαχνί, γνωστό και ως τσιγαριαστό αρνί ή ριφάκι, το γιορτινό βραστό, με κρέας κυρίως από μεγαλύτερα ζώα και κότα, για να δώσει πλούσιο ζωμό στον οποίο θα βράσει το πιλάφι, το γνωστό  γαμοπίλαφο με την ξεχωριστή γεύση που βράζεται επί ώρες, το Αντικριστό. Το Απάκι είναι ο ιδανικός μεζές για τη ρακή, ενώ τα σκαλτσούνια τα τρώμε όλες τις ώρες.

Ούτε Αθήνα, ούτε Θεσσαλονίκη: Στις 100 καλύτερες πόλεις για φαγητό στον κόσμο, η Ελλάδα έχει μόνο μία και βρίσκεται μόλις 66η

Τα άγρια χόρτα μαγειρεύονται φρικασέ με κρέας, μπαίνουν σε πιτάκια, γίνονται σαλάτες, γίνονται γιαχνερά και τσιγαριαστά, προστίθενται σε ομελέτες, ενώ τα μανιτάρια τηγανητά στο αλεύρι ή στιφάδο.

Ούτε Αθήνα, ούτε Θεσσαλονίκη: Στις 100 καλύτερες πόλεις για φαγητό στον κόσμο, η Ελλάδα έχει μόνο μία και βρίσκεται μόλις 66η

Οι χοχλιοί (σαλιγκάρια), αγαπημένο φαγητό των Κρητικών, έχουν πάμπολλους τρόπους να μαγειρευτούν, με πιο διαδεδομένο τους μπουμπουριαστούς. Τα λαδερά, με φρέσκα ζαρζαβατικά, και τα όσπρια κατέχουν τη δική τους θέση στην Κρητική κουζίνα, με πιο αγαπημένα τα ντολμαδάκια και τους γεμιστούς ανθούς με ρύζι και δυόσμο, που συνοδεύονται από γιαούρτι.

Ούτε Αθήνα, ούτε Θεσσαλονίκη: Στις 100 καλύτερες πόλεις για φαγητό στον κόσμο, η Ελλάδα έχει μόνο μία και βρίσκεται μόλις 66η

Ενδιαφέρον είναι και τα ξεροτήγανα, που μοιάζουν με δίπλες, αλλά και τα σιουφιχτά μακαρόνια, ζυμαρικά εξαιρετικά γευστικά.

Η πρώτη 10άδα με τις καλύτερες πόλεις για φαγητό στον κόσμο

Ούτε Αθήνα, ούτε Θεσσαλονίκη: Στις 100 καλύτερες πόλεις για φαγητό στον κόσμο, η Ελλάδα έχει μόνο μία και βρίσκεται μόλις 66η

Η πρώτη δεκάδα από τις 100 καλύτερες πόλεις για φαγητό στο κόσμο της λίστας taste Atlas θα λέγαμε ότι ανήκει στην Ιταλία με έξι πόλεις να την εκπροσωπούν, εκ των οποίων οι τέσσερις βρίσκονται σε θέσεις της πρώτης τετράδας (Νάπολη, Μιλάνο, Μπολόνια, Φλορεντία),

Οι υπόλοιπες θέσεις της πρώτης δεκάδας συμπληρώνονται από την ινδική πόλη Μουμπάι, το Παρίσι, τη Βιέννη και την Ιαπωνική Οσάκα.

Αναλυτικά:

Νάπολη

Μιλάνο

Μπολόνια

Φλορεντία

Μουμπάι

Ρώμη

Παρίσι

Βιέννη

Τορίνο

Οσάκα

Με πληροφορίες από Taste Atlas