Ένα από τα πιο cool -κυριολεκτικά- ξενοδοχεία στον κόσμο είναι το IceHotel και βρίσκεται στην Σουηδία. Το πρώτο ξενοδοχείο στον κόσμο που χτίστηκε από χιόνι και πάγο, πλέον διαθέτει μια ολοκαίνουργια σουίτα σχεδιασμένη από τον πρίγκιπα Carl Philip Bernadotte ή τον πρίγκιπα Carl Philip της Σουηδίας και τον επιχειρηματικό του συνεργάτη Oscar Kylberg.

Με την ονομασία «Όνειρο καλοκαιρινής νυκτός», η deluxe σουίτα διαθέτει στοιχεία της φύσης, όπως λουλούδια μέσα στον πάγο. Το εμβληματικό ξενοδοχείο βρίσκεται 200 ​​χιλιόμετρα βόρεια του αρκτικού κύκλου στο Jukkasjärvi.

Κουτιά πάγου με φυτά κοσμούν τους τοίχους της σουίτας, ενώ από την οροφή κρέμεται ένας εντυπωσιακός πολυέλαιος πάγου με λουλούδια στο εσωτερικό. Oι Bernadotte και Kylberg λένε ότι είχαν ως στόχο να δημιουργήσουν ένα δωμάτιο που αιχμαλώτιζε το mood του Midsummer εορτασμού του θερινού ηλιοστασίου, μια από τις πιο γιορτές στη Σουηδία.

Ο Bernadotte, γιος του βασιλιά της Σουηδίας Carl Gustaf και της βασίλισσας Silvia, ίδρυσε το γραφείο σχεδιασμού Bernadotte & Kylberg με τον φίλο του, σχεδιαστή Kylberg, το 2012. Μετράνε ήδη συνεργασίες με επωνυμίες όπως η Hästens και ο Georg Jensen, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εργάζονται σε ένα έργο που αποτελείται εξ ολοκλήρου από πάγο και χιόνι.

Το ζευγάρι είναι μεταξύ των 32 καλλιτεχνών που επιλέχθηκαν για να αναδιαμορφώσουν χώρους του εποχικού ξενοδοχείου 2.870 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο αποτελείται από 12 σουίτες τέχνης, 24 αίθουσες πάγου και μία αίθουσα τελετών.

Το IceHotel ιδρύθηκε από τον Yngve Bergqvist το 1989 και έκτοτε χτίζεται και ξαναχτίζεται κάθε χειμώνα. Το 2016 κυκλοφόρησε το Icehotel 365, μια μόνιμη τοποθεσία μέσα στο ξενοδοχείο με τεχνολογία ψύξης με ηλιακή ενέργεια. Ανοιχτό όλο το χρόνο, διαθέτει μπαρ, γκαλερί τέχνης και σουίτες, ενώ η θερμοκρασία στο εσωτερικό κυμαίνεται «σε μείον 5 έως 7 μείον βαθμούς Κελσίου».

«Τα πιο όμορφα σουηδικά λουλούδια του μεσοκαλόκαιρου τοποθετούνται σε ένα αρκτικό περιβάλλον και αναδεικνύονται. Για εμάς τους Σουηδούς, το μεσοκαλόκαιρο, και ειδικά το μεσοκαλόκαιρο, είναι γεμάτο μύθους και θρύλους. Η σκανδιναβική φύση που μας περιβάλλει με λουλούδια και πάγο παίζει τεράστιο ρόλο στην πολιτιστική μας ανατροφή και επηρεάζει το ποιοι είμαστε».

Το IceHotel αποτέλεσε πηγή έμπνευσης

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη εμπειρία, ενώ το κοινό που αναζητά εναλλακτικά καταλύματα ολοένα και αυξάνεται. Πολλοί που επισκέπτονται σκανδιναβικές χώρες θέλουν να εγκλιματιστούν κι να νιώσουν όπως οι ντόπιοι της περιοχής. Τα ξενοδοχεία αυτά το προσφέρουν αυτό, αν και με μια πιο ακραία μορφή.

Σε όσους κάνουν κράτηση δίνονται υπνόσακοι και τους δίνονται οδηγίες επιβίωσης για να τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν στο παγωμένο περιβάλλον τους. Οι επισκέπτες που διανυκτερεύουν έχουν πρόσβαση στα δωμάτιά τους στις 6 μ.μ., αλλά το θερμαινόμενο κτίριο  του ξενοδοχείου είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο, έτσι ώστε να έχουν την επιλογή να επιστρέψουν σε ζεστό περιβάλλον εάν το χρειαστούν.

Μια σειρά από νέα ξενοδοχεία πάγου έκαναν την εμφάνισή τους, όταν το IceHotel άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του. Μερικά από αυτά είναι το Hôtel de Glace του Καναδά, το οποίο βρίσκεται έξω από την πόλη του Κεμπέκ, και το Hotel of Ice της Ρουμανίας, στην καρδιά των βουνών Fagaras στα Ρουμανικά Καρπάθια. Το ICEHOTEL άνοιξε για τη χειμερινή του σεζόν στις 10 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 15 Απριλίου 2022.