Ένα μικρό κρυμμένο σπίτι που βρίσκεται στη μέση των Δολομιτών στην Ιταλία θεωρείται το πιο απομονωμένο σπίτι σε όλον τον κόσμο.
Το Buffa di Perrero στο Monte Cristallo προσελκύει το ενδιαφέρον των ανθρώπων για δεκαετίες.

Φτιαγμένο στην πλαγιά ενός βράχου, το σπίτι έχει θέα σε έναν θανατηφόρο γκρεμό και βρίσκεται στα 2.700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι κατασκευασμένο από τούβλα και διαθέτει τέσσερα παράθυρα και ένα σετ από καρέκλες για κάμπινγκ. Η ερώτηση που έχουν θέσει οι περισσότεροι είναι «πώς τα έπιπλα έφτασαν ως εκεί».

Ορισμένα από αυτά τα μικρά σπίτια χτίστηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο ιταλικό μέτωπο. Φέρεται ότι δημιούργησαν το σημείο για να αποκτήσουν στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των εχθρών που πλησίαζαν την περιοχή. Οι μαζικοί πυροβολισμοί βαρέως οπλισμένου πυροβολικού προκαλούσαν μεγάλες χιονοστιβάδες, οπότε έτσι προστατεύονταν.

Καταφύγια όπως αυτό στο Monte Cristallo χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των Ιταλών και των Αυστρο-Ούγγρων, ενώ τον Δεκέμβριο του στο όρος Marmolada σκοτώθηκαν 270 Αυστροούγγροι στρατιώτες.

Και οι δύο πλευρές είχαν ως καταφύγιο τους Δολομίτες και χρησιμοποιούσαν σκάλες με σχοινιά και συρματόσχοινα για να έχουν πρόσβαση σε δυσπρόσιτες τοποθεσίες για να αποθηκεύσουν προμήθειες και να προστατευθούν από τον εχθρό και τα ανελέητα φυσικά φαινόμενα.

Οι έντονες καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα να καταστεί «άχρηστη» η καλύβα για τους ορειβάτες, καθώς οδήγησαν σε πτώση της οροφής. Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο, η θέα από την ιταλική οροσειρά είναι απίστευτη.

Μπορεί να μοιάζει απίθανο να φτάσει κανείς εκεί, αλλά ένα στενό ορεινό μονοπάτι περνά ακριβώς από το καταφύγιο Buffa di Perrero, λίγα μέτρα πιο κάτω. Είναι μέρος της Via Ferrata Ivano Dibona, ενός δύσκολου ορεινού μονοπατιού που απαιτεί «υψηλού επιπέδου φυσική κατάσταση» και ορειβατική εμπειρία.

Η Via Ferrata, που στα ιταλικά σημαίνει «σιδερένιο μονοπάτι», είναι μια ορεινή διαδρομή που αποτελείται από χαλύβδινες σκάλες, σκαλοπάτια και συρμάτινα σχοινιά ενσωματωμένα στο βράχο για να βοηθήσουν τους ορειβάτες να διασχίσουν δύσκολα τμήματα και να φτάσουν σε απομακρυσμένες τοποθεσίες.