Ένα μεγάλο χάσμα στη μέση της χερσονήσου του Κατάρ, το οποίο φτάνει περίπου 100 μέτρα κάτω στη γη, σπάει την μονοτονία της ερήμου. Έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών και θεωρείται ένα εντυπωσιακό θέαμα, είτε στέκεστε στην κορυφή είτε μέσα.
Αυτό είναι το Musfur, ένα τεράστιο αρχαίο σπήλαιο. Θεωρείται η βαθύτερη προσβάσιμη καταβόθρα που έχει ανακαλυφθεί στο Κατάρ. Η τοποθεσία βρίσκεται λιγότερο από μία ώρα οδικώς δυτικά της Ντόχα, έξω από την κύρια οδό Salwa. Για να φτάσετε στο Musfur από τη Ντόχα, κατευθυνθείτε νότια στον δρόμο Salwa μέχρι την έξοδο στο Mekaines.
Από εκεί η διαδρομή γίνεται ανώμαλη και γεμάτη λακκούβες. Ένας φακός και το νερό είναι απαραίτητα. Και ένα gps επίσης καθώς μπορείς κανείς να αποπροσανατολιστεί.
Το Musfur περικλείεται από φράχτη για προστασία. Η πρόσβαση στα αμμώδη βάθη της καταβόθρας είναι σχετικά εύκολη, αλλά οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς κατεβαίνουν το απότομο πέρασμα. Οι μπότες πεζοπορίας είναι απαραίτητες και οι επισκέπτες θα πρέπει να προσέχουν τα έντομα καθώς κατεβαίνουν για να μη γλιστρήσουν.
Το φως από την είσοδο σταδιακά χάνεται καθώς κατηφορίζετε προς τον πυθμένα. Παράλληλα ένα αεράκι ρέει μέσα από τα στρώματα ασβεστόλιθου και γύψου. Επίσης μπορείτε να δείτε μικρά πουλιά που έχουν χτίσει τις φωλιές τους ψηλά σε σχισμές βράχου.
Πώς δημιουργείται μια καταβόθρα
Οι καταβόθρες αποτελούν χαρακτηριστικό της καρστικής τοπογραφίας. Προέρχονται από όξινο νερό που δρα σε διαλυτά πετρώματα όπως ο ασβεστόλιθος. Καθώς το νερό διεισδύει στο βράχο, σταδιακά φθείρεται. Έτσι σχηματίζει ανοίγματα. Καθώς περνά ο καιρός, αυτές οι κοιλότητες γεμίζουν με άμμο και χώμα.
Όταν γίνουν αρκετά μεγάλες σχηματίζεται μια καταβόθρα. Μαζί με τις καταβόθρες, οι καρστικές εδαφικές μορφές στο Κατάρ περιλαμβάνουν βαθουλώματα, σπηλιές και rawdahs (κήπους, λιβάδια ή εύφορες κοιλότητες στα αραβικά).
Η Άσπα Δ. Χατζηευθυμίου, οικολόγος και συντονίστρια στην Ομάδα Φυσικής Ιστορίας του Κατάρ, είπε ότι η κατάβαση στην καταβόθρα Musfur ανοίγει ένα παράθυρο στο μακρινό παρελθόν.
Σύμφωνα με τους γεωλόγους Abdulali M. Sadiq και Sobhi J. Nasir, το μεγαλύτερο μέρος του κεντρικού Κατάρ σχηματίστηκε λόγω εκτεταμένης υποεπιφανειακής διάλυσης ανθρακικών και θειικών κοιτασμάτων κατά το Μέσο Πλειστόκαινο (325.000-560.000 χρόνια πριν) υγρές κλιματολογικές συνθήκες και καθίζηση.