Για αιώνες, οι ταξιδιώτες έλκονται από τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και ο χρόνος έχει δείξει ότι τα αξιοθέατα του παρελθόντος δεν είναι πολύ διαφορετικά από τα αξιοθέατα του παρόντος. Φαγητό, τέχνη, αρχιτεκτονική, νυχτερινή ζωή, ψώνια, πάρκα, στυλ και η ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι άνθρωποι: οι ταξιδιώτες συνεχίζουν να αγαπούν τις απολαύσεις που έχουν αυτές οι πόλεις και πρωτεύουσες.

Για πολλούς, η Μεσόγειος θα είναι πάντα μαγική, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι 6 από τις 15 καλύτερες πόλεις της Ευρώπης στη φετινή λίστα βρίσκονται στην Ισπανία, τέσσερις περισσότερες από πέρυσι.

Πέρυσι, η Πορτογαλία εκπροσωπήθηκε από το Πόρτο και τη Λισαβόνα. Φέτος, η Φουντσάλ έχει φτάσει στο Νο2. Η Τουρκία κάνει την έκπληξη με 2 εκπροσωπήσεις, με την Πόλη και το Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) να βρίσκονται στις επιλογές των χρηστών.

Ενώ η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τα καλοκαίρια στη Νότια Ευρώπη πιο ζεστά από ποτέ, οι αναγνώστες δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την αγάπη τους για τα θερμότερα μέρη της ηπείρου. Το Εδιμβούργο, το οποίο βρίσκεται όπως πέρυσι στο νούμερο 12, είναι η μοναδική στις καλύτερες πόλεις της Ευρώπης που είναι από κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Παρίσι, Λονδίνο και φυσικά η Αθήνα, δεν έχουν θέση στη λίστα. Τι να τους έφταιξε η Αθήνα άραγε στους αναγνώστες του Travel+Leisure; Μεγάλη αδικία.

Η λίστα με τις καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για το 2024

Φλωρεντία, Ιταλία

Ναι, έχει κόσμο, και ναι, οι ουρές εισιτηρίων είναι μεγάλες (κράτηση εκ των προτέρων) και ναι, το καλοκαίρι μπορεί να είναι τόσο ζεστό όσο οι φλόγες. Και όμως υπάρχει λόγος που οι αναγνώστες του Travel+Leisure ψήφισαν την πρωτεύουσα της Τοσκάνης ως την καλύτερη πόλη στην Ευρώπη. Η αναγεννησιακή της όψη είναι το μεγαλύτερο θέλγητρο για να την επισκεφτείς.

Το Travel + Leisure επέλεξε τις 15 καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για το 2024 και η Αθήνα έφαγε βαρβάτη απόρριψη

Φουντσάλ, Πορτογαλία

Είναι τα πλακόστρωτα δρομάκια, η θέα στον ωκεανό, οι υπερχειλισμένοι πάγκοι με φρούτα στις υπαίθριες αγορές που προσελκύουν τους τουρίστες; Φυσικά, όλα τα παραπάνω. Αλλά κυρίως είναι το κρασί – το ομώνυμο ρόφημα του νησιού Μαδέιρα βρίσκεται σε οινοποιεία και αίθουσες γευσιγνωσίας σε όλη την πόλη.

Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία

Με θέα στην απάνεμη παραλία La Concha, αυτή η μικρή πόλη των Βάσκων μαγεύει με την πολυσύχναστη παραλία και τα στενά δρομάκια με ιστορική αρχιτεκτονική.

Μαρμπέγια, Ισπανία

Άθικτη από τον χρόνο είναι η ηλιόλουστη παραλιακή πόλη στην Κόστα ντελ Σολ. Όμως, ενώ η Παλιά Πόλη προσφέρει ασβεστωμένα κτίρια και μπαλκόνια με λουλούδια, η ακτογραμμή υπόσχεται σύγχρονα θέρετρα και παραλίες που αποτελούν μικρούς παραδείσους.

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Μπορεί να έχει απίστευτη κίνηση, μπορεί να είναι υπερφορτωμένη από ανθρώπους, αλλά η ιστορική Πόλη έχει πάντα την γοητεία του παρελθόντος και μια Ιστορία αιώνων για να κάνει κάθε τουρίστα να υπερβαίνει τα μειονεκτήματά της.

Πόρτο, Πορτογαλία

Αυτή η πολυαγαπημένη πόλη, σχεδόν δύο ώρες οδικώς από την οινοπαραγωγική περιοχή της κοιλάδας Douro, επαινείται από τους αναγνώστες για τα ρομαντικά καφέ και την έντονη νυχτερινή της ζωή.

Ρώμη, Ιταλία

Με αρχαία ιστορία σε κάθε γωνιά, η πόλη διασχίζει ως εκ θαύματος εποχές, νιώθοντας ταυτόχρονα διαχρονική. Το πιο εύκολο ταξίδι να κάνεις από την Αθήνα προς το εξωτερικό, την έχουμε φάει με το κουτάλι, αλλά κάθε φορά θα σου αποκαλύψει κάτι νέο.

Το Travel + Leisure επέλεξε τις 15 καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για το 2024 και η Αθήνα έφαγε βαρβάτη απόρριψη

Βαρκελώνη, Ισπανία

Δεν ξέρουμε αν θα αρέσει και πολύ στους ντόπιους που το Travel+Leisure την έβαλε στη λίστα τη Βαρκελώνη, μιας και πλέον έχει αρχίσει πόλεμος κατά των τουριστών. Εν πάση περιπτώσει, η πρωτεύουσα της Καταλονίας είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα, το παιδί του Γκαουντί και το αποτύπωμά του είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες.

Μαδρίτη, Ισπανία

Τα μουσεία παγκόσμιας κλάσης, τα ήρεμα πάρκα και κήποι, ακόμα και η τέχνη του δρόμου είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της πόλης.

Λισαβόνα, Πορτογαλία

Μόνο με το τραμ της που είναι φημισμένο, η πορτογαλική πρωτεύουσα έχει καταφέρει να προσελκύει δεκάδες εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Σεβίλλη, Ισπανία

Η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας κερδίζει επαίνους από τους ταξιδιώτες για τη «ζωντανή προκυμαία», τα «νόστιμα τάπας» και την «όμορφη αρχιτεκτονική». Αλλά η πιο μαγευτική πτυχή της Σεβίλλης ήταν οι ζεστοί, ελκυστικοί κάτοικοί της. Σου τα έχουμε γράψει αναλυτικά κι εδώ.

Εδιμβούργο, Σκωτία

Η όμορφη αρχιτεκτονική του βρίσκεται σε αρμονία με το φυσικό του περιβάλλον, ενώ το φαγητό είναι πολύ καλό και τα ουίσκι ακόμα καλύτερα.

Γρανάδα, Ισπανία

Σχεδόν όλοι οι θαυμαστές αυτής της πόλης αποθέωσαν την Αλάμπρα, το εκτεταμένο παλάτι που είναι ένα από τα πιο υπερβατικά παραδείγματα ισλαμικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο.

Σιένα, Ιταλία

Θέλετε να ξεφύγετε από τα πλήθη της Φλωρεντίας; Αυτή η περιτειχισμένη πόλη της Τοσκάνης, σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο, έχει όλη τη γοητεία και εξίσου καλό παγωτό.

Το Travel + Leisure επέλεξε τις 15 καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για το 2024 και η Αθήνα έφαγε βαρβάτη απόρριψη

Αλικαρνασσός, Τουρκία

Αυτή η αρχαία πόλη προσφέρει απολαύσεις τόσο από το παρελθόν όσο και από το παρόν, από αρχαιολογικούς χώρους έως μια έντονη νυχτερινή ζωή.

*Photo Credit: Shutterstock