Στις αρχές του Ιουνίου, είχαμε καταγράψει εδώ το πόσο κοντά στο να καταστραφεί η τουριστική περίοδός τους, βρίσκονταν 2 νησιά. Η διακοπή δύο δρομολογίων, ένα από τη Θεσσαλονίκη κι ένα από τον Άγιο Κωνσταντίνο, είχαν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε φορείς και στους ντόπιους που έβλεπαν να πηγαίνουν στράφι οι επιχειρήσεις τους που βασίζονται στις τουριστικές αφίξεις, ιδίως των ντόπιων.

Ο λόγος για τις Σποράδες, πιο συγκεκριμένα όμως για τη Σκόπελο και την Αλόννησο, που ήταν τα δύο νησιά που θα πλήττονταν περισσότερο, αφού η Σκιάθος είχε ένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από Βόλο συν το αεροδρόμιο, ενώ η Σκύρος καλύπτεται από την Κύμη στην Εύβοια.

Η πίεση που υπήρξε από φορείς, αλλά και η ανάδειξη του προβλήματος από τα ΜΜΕ, έφεραν μια λύση, με την δημιουργία δρομολογίου από τη Θεσσαλονίκη προς τις Σποράδες, το οποίο όμως θα εκκινούσε στις 8 Ιουλίου, άρα θα είχε χαθεί ήδη ένας πολύτιμος καλοκαιρινός μήνας.

Από το χείλος του γκρεμού, στο «βούλιαγμα»: Τα 2 νησιά που γλύτωσαν από την καταστροφή και γεμίζουν μόνο από Βόρεια Ελλάδα

Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας εν γένει, που βρίσκονται σε απόσταση 1-2 ωρών από το λιμάνι, δεν έχασαν πάντως ευκαιρία και ήδη στα πρώτα δρομολόγια που έγιναν στις αρχές της εβδομάδας, γέμισαν τα πλοία για να πάνε προς τις Σποράδες και να αναχαιτίσουν την κατρακύλα τους προς τον γκρεμό.

Πολύ κοντά σε πληρότητα 100% τον Αύγουστο τα 2 από τα 3 νησιά

Έδωσαν έτσι ανάσες στους ντόπιους επιχειρηματίες και στους κατοίκους που η οικονομία τους βασίζεται στις τουριστικές ροές, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και τον χειμώνα, αφού το καλοκαιρινό χρήμα διαμοιράζεται και βοηθά και ανθρώπους που δεν ασχολούνται με τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά είναι αγρότες ή κάτι άλλο.

Εκατοντάδες άνθρωποι μπαίνουν στα πλοία για να πάνε προς τις Σποράδες, η πληρότητα κυμαίνεται μεταξύ 60-70% και θα είναι ευχής έργον για τα νησιά αυτά να υπάρξει μια άνοδος προς το τέλος Ιουλίου και αρχές Αυγούστου, μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου που θα λειτουργεί το δρομολόγιο.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τα στοιχεία της Airbnb, η Σκιάθος θα έχει την εβδομάδα του 15αύγουστου πληρότητα 97% και η Σκόπελος 94%.

Σκόπελος και Αλόννησος θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι το 2025 για να βρουν κι έναν νέο σύμμαχο. Ένας νέος τρόπος αφίξεων στα νησιά εγκαινιάστηκε χθες, με τα υδροπλάνα να κάνουν τις πρώτες δοκιμαστικές τους πτήσεις με προορισμό τις Σποράδες και πληροφορίες μας λένε πως φέτος θα προλάβουν να γίνουν κάποια θερινά δρομολόγια (προς Σεπτέμβριο μεριά) από τη στιγμή που θα βγει η άδεια, θα λειτουργήσουν κανονικά όλη τη χρονιά, αλλά θα είναι το 2025 η χρονιά εκκίνησης και σημαντικής συνεισφοράς των υδροπλάνων στις τουριστικές ροές.