Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που τα νησιά μας γνωρίζουν τις μεγάλες δόξες τους. Όλος ο πληθυσμός της χώρας πάει για διακοπές στα νησιά, οπότε ο πληθυσμός τους πολλαπλασιάζεται, ειδικά τις ημέρες πριν και μετά τον 15αύγουστο. Η φετινή πορεία του τουρισμού και των κρατήσεων, είχε στην συντριπτική πλειοψηφία πληρότητα πάνω από 90% στα νησιά, με εξαίρεση τη Μύκονο και τη Σαντορίνη να περνάει οριακά τον πήχη.

Κι ενώ θα βρείτε πολλά νησιά στη γειτονιά του 95%, την απόλυτη πληρότητα τον Αύγουστο, το 100%, το έπιασαν μόνο 3, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Άνδρος, κυρίαρχη στα νησιά των Κυκλάδων

2 ελληνικές παραλίες στις 15 κορυφαίες του κόσμου για τη φυσική τους ομορφιά: Την μία ίσως την ξέρεις, την άλλη μόνο λίγοι τη γνωρίζουν

Η Άνδρος έχει το πλεονέκτημα της γρήγορης πρόσβασης από το λιμάνι της Ραφήνας, αλλά και το ότι ως νησί είναι από αυτά που, προς ώρας, δεν έχουν παραδοθεί στις κατασκευές και στην αλλοίωση του χαρακτήρα τους.

«Υψηλά ποσοστά πληρότητας μέχρι 100% χαρακτήρισαν την τουριστική κίνηση της Άνδρου για την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Η Άνδρος είναι ένας αληθινός τόπος διακοπών με εξαιρετικές φυσικές ομορφιές, πολλές επιλογές, γραφικά χωριά, σμαραγδένια νερά και καλό φαγητό και μάλιστα χωρίς τις υπερτιμημένες υπηρεσίες που παρατηρούνται αλλού.

Δεν είναι τυχαίο που οι Έλληνες επιλέγουν την Άνδρο για τις διακοπές τους ενώ μετά από συστηματικές ενέργειες προβολής ο προορισμός προσελκύει το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον από Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Αμερική, Κάτω Χώρες και Αυστρία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Άνδρου, Νίκος Μουστάκας.

Λειψοί, ένα νησί που αποτελεί πρότυπο βιωσιμότητας και διαχείρισης του νερού για όλη την Ελλάδα

Σκόπελος Λειψοί νησιά πληρότητα

Οι Λειψοί είναι ένα νησί, μια ομάδα από νησιά, για να είμαστε ακριβείς, που η Γενική Γραμματεία Αιγαίου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής έχουν ως πρότυπο για το πώς διαχειρίζεσαι τους πόρους σου και τον τουρισμό σου. Ενώ στην πλειοψηφία των νησιών, με 100% πληρότητα θα μιλούσαμε για υπερτουρισμό, εδώ μιλάμε για ιδανική διαχείριση των υποδομών.

«Μέσα από διαρκείς πρωτοβουλίες για την θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος και την αναβάθμιση των υπηρεσιών μας έχει οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των Λειψών και του ταξιδιωτικού κοινού που μετατρέπει τους επισκέπτες μας σε φίλους και τελικά σε repeaters που θα επιλέξουν το νησί της Καλυψούς ξανά και ξανά!

Άνδρος-Λειψοί-Σάμος: Ένα 100% που ενώνει τα 3 νησιά

Είναι σημαντικό πως σε μια αψυχολόγητη τουριστική χρονιά με πολλά σκαμπανεβάσματα σε όλη την Ελλάδα, οι Λειψοί βελτίωσαν τα ποσοστά τους με αύξηση αφίξεων τον Ιούλιο σε σχέση με πέρσι, ενώ και ο Αύγουστος αναμένεται να έχει απόλυτη πληρότητα 100%. Τα ξεχωριστά έθιμα μας όπως η μοναδική γιορτή της Παναγιάς του Χάρου στις 23 Αυγούστου έδωσαν μια άλλη δυναμική μαγνητίζοντας το ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων αλλά και τουριστών του εξωτερικού», δήλωσε ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος.

Σάμος, ένα από τα πιο φημισμένα ελληνικά νησιά στο εξωτερικό

5 νησιά που έχουν φθηνά πολυτελή ξενοδοχεία: Για 4 βράδια θα δώσεις όσα για 1 βράδυ σε Πάρο-Μύκονο

Από πέρσι το καλοκαίρι, η Σάμος βρίσκεται με μεγάλη συχνότητα σε ξένα αφιερώματα (πρόσφατα είχαμε γράψει για ένα τέτοιο εδώ) και είναι, δίχως αμφιβολία, ένα από τα νησιά της Ελλάδας με την υψηλότερη αναφορά στο εξωτερικό. Η Σάμος είναι από τα νησιά που προτείνονται για επαφή με τη φύση, για διακοπές με πλούσιο φυσικό περιβάλλον, ενώ είναι κι ένα από τα νησιά που έχουν αναπτύξει καλά συστήματα διαχείρισης του νερού. Ούτε εδώ θα ακούσεις για λειψυδρία και υπερτουρισμό.

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ευάγγελος Μαρνέζος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο συνδυασμός της θρησκευτικής κατάνυξης, της παράδοσης και της “ζωντανής” ατμόσφαιρας κάνουν τον Δεκαπενταύγουστο στη Σάμο μια μοναδική εμπειρία. Ικανοποιητικές θα είναι οι τουριστικές ροές στο νησί για όλο τον μήνα, όπως και για τον Σεπτέμβρη του οποίου η δυναμική μεγαλώνει κάθε χρόνο. Προς αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε έχουμε ξεκινήσει στοχευμένη προβολή του προορισμού σε επιλεγμένες αγορές. Η πληρότητα στα καταλύματα έχει αγγίξει το 95% με 100%, με τη ζήτηση να είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Οι κύριες αγορές που επισκέπτονται τον προορισμό αυτή την περίοδο περιλαμβάνουν παραδοσιακά την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Γερμανία, τη Ολλανδία και την Σουηδία. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε επισκέπτες από ποικίλες αγορές να επιλέγουν τον προορισμό. Η παρουσία Ελλήνων τουριστών είναι πάντα ισχυρή, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η αύξηση από άλλες αγορές όπως της Ιταλίας, της Αμερικής και της Αυστραλίας».

Από τη μεριά του, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Πάρης Παπαγεωργίου επισημαίνει πως «από τους ταξιδιωτικούς δείκτες διαπιστώνεται ότι για το 2024 η Σάμος αναρριχείται ψηλά στις θέσεις των ταξιδιωτικών προτιμήσεων. Για το μήνα Αύγουστο, δεδομένης και της πληρότητας των καταλυμάτων η οποία αγγίζει το 95% – 100%, οι αφίξεις εκτοξεύονται. Είναι εξίσου σημαντικό να ληφθεί υπόψη πως από τα έως και σήμερα διαθέσιμα στοιχεία για την περίοδο Απριλίου – Αυγούστου 2024 οι αφίξεις των Τούρκων επισκεπτών στα λιμάνια Βαθέως και Πυθαγορείου καθώς επίσης και οι μεμονωμένοι επισκέπτες με ιδιωτικά σκάφη άγγιξαν τις 85.236.