Ψάχνεσαι για ένα road trip που θα σου μείνει αξέχαστο; Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να το προγραμματίσεις και η Ευρώπη, ευτυχώς, δίνει πολλές επιλογές εξερεύνησης. Η αίσθηση του να φτάνεις ο ίδιος με το αυτοκίνητό σου εκεί που έχεις προγραμματίσει είναι μοναδική. Και βέβαια, φτιάχνεις ο ίδιος το ρυθμό της… εξερεύνησης, διαλέγεις τα σημεία που θα επισκεφθείς και πόσο θα τα απολαύσεις, και κυρίως απολαμβάνεις το δρόμο μεταξύ δύο αξιοθέατων πολύ περισσότερο από το να βρίσκεσαι σ’ ένα τουριστικό λεωφορείο, για παράδειγμα.

Τα road trips γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στους Έλληνες τουρίστες, για δύο λόγους: Πλέον έχουμε… ξεφοβηθεί τη διαδικασία να πηγαίνουμε με το αυτοκίνητό μας (ή με ενοικιαζόμενο) και να εξερευνούμε μόνοι μας τη Δυτική Ευρώπη. Το δεύτερο είναι το κόστος. Μ’ ένα ταξίδι 7-10 ημερών στα νησιά των Κυκλάδων να πλησιάζει πια τα επίπεδα πολυτέλειας μιας κρουαζιέρας στην Καραϊβική, το road trip αποτελεί μια τέλεια εναλλακτική.

Οι 4 καλύτερες προτάσεις για καλοκαιρινό road trip

Παρακάτω θα διαβάσεις 4 από τις καλύτερες προτάσεις για road trip γι’ αυτό το καλοκαίρι. Με ενδεικτικό πρόγραμμα για το πώς θα πρέπει να κινηθείς, τι να δεις και πώς να κατανείμεις το χρόνο σου.

Γύρος της Ισλανδίας

Διάρκεια: 7-10 μέρες

4 φανταστικές διαδρομές road trip για να κάνεις φέτος το καλοκαίρι

Ο περιφερειακός δρόμος της Ισλανδίας, γνωστός και ως Route 1, είναι η κύρια διαδρομή που περιβάλλει ολόκληρο το νησί και συνδέει τις περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις και αξιοθέατα, καθιστώντας την ιδανική διαδρομή οδικού ταξιδιού για εξερεύνηση της χώρας.

Αυτός ο απίστευτος δρόμος προσφέρει μια από τις πιο διάσημες και γραφικές διαδρομές στον κόσμο για road trip. Μπορείς να ζήσεις τα καλύτερα της Ισλανδίας μέσα από τα μαγευτικά τοπία της, όπως παγετώνες, καταρράκτες, ηφαίστεια, θερμές πηγές, παραλίες με μαύρη άμμο και πολλά άλλα! Επιπλέον, είναι το τέλειο μέρος για ένα οδικό ταξίδι λόγω της περιφερειακής του οδού που σχηματίζει έναν πλήρη κύκλο γύρω από το νησί.

1η μέρα: Ρέικιαβικ

Το road trip ξεκινάει από την πρωτεύουσα της Ισλανδίας. Μπορείς να δεις τα κύρια αξιοθέατα και τοποθεσίες, όπως η εκκλησία Hallgrímskirkja, το Μέγαρο Μουσικής Harpa και η περιοχή στο κέντρο της πόλης. Μπορείς να κάνεις μπάνιο στο Blue Lagoon, ένα χαλαρωτικό γεωθερμικό σπα.

2η  μέρα: Χρυσός Κύκλος

Ο λεγόμενος και Χρυσός Κύκλος περιλαμβάνει τρία κύρια σημεία:

Εθνικό Πάρκο Thingvellir: Μπορείς να περπατήσεις ή να κολυμπήσεις ανάμεσα σε τεκτονικές πλάκες και να επισκεφθείς τη λίμνη Thingvallavatn.

Geysir: Μπορείς να θαυμάσεις τον ακόμα ενεργό και εκρηκτικό θερμοπίδακα Strokkur και τις ιαματικές πηγές του.

Gullfoss: Θα μείνεις με το στόμα ανοιχτό μπροστά σ’ αυτόν τον εκπληκτικό καταρράκτη.

3η μέρα: Νότια Ακτή

Εδώ μπορείς να δεις πολλά ενδιαφέροντα σημεία, όπως ο καταρράκτης Seljalandsfoss, ο καταρράκτης Skogafoss (ανέβα στην κορυφή του και η θέα θα σε αποζημιώσει) και η παραλία Reynisfjara με τη μαύρη άμμο και τις στήλες από βασάλτη. Μπορείς να κάνεις και μια στάση στο Vik για να ανακαλύψεις αυτή τη γοητευτική πόλη.

4η μέρα: Εθνικό Πάρκο Vatnajökull

Μπορείς να πας για πεζοπορία στον καταρράκτη Svartifoss ή πεζοπορία στον παγετώνα. Επίσης μπορείς να επισκεφθείς τη λιμνοθάλασσα παγετώνων Jökulsárlón, όπου θα θαυμάσεις τα πλωτά παγόβουνα.

5η μέρα: Ανατολικά φιόρδ

Ένα ταξίδι  στα γραφικά ανατολικά φιόρδ, με στάση σε ψαροχώρια και απολαμβάνοντας τη γραφική θέα. Οπωσδήποτε επίσκεψη στο Seydisfjordur, μια υπέροχη κρυφή πόλη με πολύχρωμα σπίτια.

6η μέρα: Βόρεια Ισλανδία

Πρέπει να δεις οπωσδήποτε τον Dettifoss, τον πιο ισχυρό καταρράκτη στην Ευρώπη. Επίσης στο Húsavík  μπορείς να κλείσεις μια ξενάγηση για να παρακολουθήσεις φάλαινες, αλλά και τον καταρράκτη Goðafoss. Στο σχεδιασμό του road trip υπάρχει και η πόλη Akureyri, η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ισλανδία.

7η μέρα: Βορειοδυτική Ισλανδία και επιστροφή στο Ρέικιαβικ

Στο δρόμο σου βρίσκεται η χερσόνησος Snæfellsnes και τα άγρια τοπία της. Θα θαυμάσεις τις απόκρημνες ακτές και τα πεντακάθαρα νερά. Στη συνέχεια θα γυρίσεις στην πρωτεύουσα για να ετοιμαστείς για την επιστροφή σου.

Κοιλάδα του Λίγηρα, Γαλλία

Διάρκεια: 5 μέρες

4 φανταστικές διαδρομές road trip για να κάνεις φέτος το καλοκαίρι

Η κοιλάδα του Λίγηρα (Λουάρ στα γαλλικά), που βρίσκεται στο κεντρικό μέρος της χώρας, είναι μια γραφική και ιστορική περιοχή για road trip, γνωστή για τα υπέροχα κάστρα, τους αμπελώνες, τα γραφικά χωριά και την όμορφη ύπαιθρο. Είναι το ιδανικό μέρος για να μάθεις περισσότερα για τον πλούσιο πολιτισμό και την ιστορία της Γαλλίας.

Αυτό το δρομολόγιο οδικού ταξιδιού είναι επίσης μια απόλαυση για τους λάτρεις του φαγητού, του κρασιού και της φύσης. Προσφέρει έναν τέλειο συνδυασμό πολιτιστικών, γαστρονομικών και φυσικών εμπειριών που το καθιστούν δημοφιλή προορισμό για ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Εξαιρετικό ταξίδι για οικογένειες με παιδιά

1η μέρα: Περιηγήσεις

Το ιδανικό μέρος να ξεκινήσεις το road trip είναι η πόλη Tours, στην καρδιά της κοιλάδας του Λίγηρα. Σε περιμένει η Παλιά Πόλη με τα ξύλινα σπίτια και την Place Plumereau, ο Cathédrale Saint-Gatien και το Μουσείο Καλών Τεχνών. Μπορείς να κάνεις και μιαβόλτα στις όχθες του ομώνυμου ποταμού.

2η μέρα: Château de Villandry και Château d’Azay-le-Rideau

Οδήγησε μέχρι το Château de Villandry, ένα εκπληκτικό κάστρο, διάσημο για τους υπέροχους αναγεννησιακούς κήπους του. Συνέχισε προς το Château d’Azay-le-Rideau, ένα πραγματικά παραμυθένιο κάστρο που βρίσκεται σε ένα νησί στον ποταμό Indre.

3η μέρα: Château de Chambord και Château de Cheverny

Το εμβληματικό Château de Chambord αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της Γαλλικής Αναγέννησης. Στη συνέχεια μπορείς να κατευθυνθείς στο Château de Cheverny, διάσημο για τους κομψούς εσωτερικούς χώρους και τα καλοδιατηρημένα έπιπλά του. Το χωριό Cheverny που βρίσκεται δίπλα έχει εντυπωσιακούς αμπελώνες.

4η μέρα: Château de Chenonceau και Αμπουάζ

Ένα από τα πιο κομψά κάστρα της περιοχής είναι Château de Chenonceau, που εκτείνεται στον ποταμό Cher. Έξω από το κάστρο υπάρχουν εντυπωσιακοί κήποι και μέσα σ’ αυτό εντυπωσιακές γκαλερί. Μπορείς, επίσης, να επισκεφθείς το Château d’Amboise και το Clos Lucé, το πρώην σπίτι του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

5η μέρα: Γευσιγνωσία κρασιού και επιστροφή στις εκδρομές

Δεν μπορείς να φύγεις χωρίς μια εμπειρία γευσιγνωσίας. Μπορείς να το κάνεις σ’ έναν τοπικό αμπελώνα στην οινοπαραγωγική περιοχή Vouvray ή Montlouis-sur-Loire. Το απόγευμα γυρνάς στην Τουρ και προετοιμάζεσαι για το ταξίδι της επιστροφής.

Δαλματικές Ακτές

Διάρκεια: 7-10 μέρες

Ένα οδικό ταξίδι από την Πούλα στο Ντουμπρόβνικ στην Κροατία είναι μια περιπέτεια που δεν πρέπει να χάσεις. Σε μεταφέρει κατά μήκος της εκπληκτικής ακτής της Αδριατικής μέσα από ιστορικές πόλεις και όμορφα τοπία. Η χώρα έχει γίνει ένας ολοένα και πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός τα τελευταία, λόγω του συνδυασμού φυσικής ομορφιάς  και ιστορικών μνημείων. Η ζωντάνια των πόλεων καθιστούν την Κροατία έναν ποικίλο και ελκυστικό προορισμό, κατάλληλο για ταξιδιώτες που θέλουν να εξερευνήσουν τις Δαλματικές Ακτές μ’ ένα road trip.

4 φανταστικές διαδρομές road trip για να κάνεις φέτος το καλοκαίρι

1η μέρα: Πούλα

Ιδανικό μέρος για ξεκίνημα του road trip σου, ένα από τα πιο βόρεια σημεία στις δαλματικές εκτές. Μπορείς να εξερευνήσεις τη ρωμαϊκή κληρονομιά του, συμπεριλαμβανομένου του καλοδιατηρημένου Pula Arena και του Ναού του Αυγούστου

2η μέρα: Ροβάιν

Μια από τις πιο γοητευτικές πόλεις της χερσονήσου της Ίστριας. Μπορείς να περιπλανηθείς στα πλακόστρωτα δρομάκια του, να επισκεφθείς την εκκλησία της Αγίας Ευφημίας και εξερευνήστε την Παλιά Πόλη. Υπάρχουν πολλά παραθαλάσσια εστιατόρια με φρέσκα θαλασσινά.

3η μέρα: Πορέτς

Μια μικρή πόλη, η οποία όμως έχει μια καταπληκτική εκκλησία, αλλά και μια ιστορική Παλιά Πόλη, που έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της UNESCO. Υπάρχουν εντυπωσιακές παραλίες κοντά στην πόλη για να απολαύσεις το μπάνιο σου.

4η μέρα: Ζάνταρ

Αφήνεις πίσω σου την Ίστρια και συνεχίζεις το road trip προς Ζαντάρ. Εξερεύνησε την Παλιά Πόλη του, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων του Sea Organ και του Greeting to the Sun. Κάνε και μια επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Δονάτου και την Ρωμαϊκή Αγορά.

5η μέρα: Σιμπένικ

Μια ιστορική πόλη γνωστή για τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό του Αγίου Ιακώβου. Εξερεύνησε τον καθεδρικό ναό και τη γοητευτική Παλιά Πόλη. Μπορείς να κάνεις μια βόλτα με βάρκα στα κοντινά νησιά (υπάρχουν εντυπωσιακά κάστρα εκεί) και στο Εθνικό Πάρκο Krka.

6η μέρα: Σπλιτ

To Σπλιτ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας. Επισκέψου το Παλάτι του Διοκλητιανού, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Μια βόλτα στον παραλιακού δρόμου Riva θα σου δημιουργήσει μια σημαντική αίσθηση ελευθερίας.

7η μέρα: Ντουμπρόβνικ

Τελευταίος σταθμός του road trip εντυπωσιακό λιμάνι του Ντουμπρόβνικ. Κάνε μια βόλτα  στα τείχη της πόλης και θαύμασε την πανοραμική θέα στην Παλιά Πόλη. Σε περιμένουν εμβληματικά αξιοθέατα όπως το Παλάτι του Ρέκτορα, το Παλάτι Sponza και το Σιντριβάνι του Onofrio. Μην ξεχάσεις πριν τελειώσει το road trip μια βουτιά στην παραλία Banje και μια βόλτα με τελεφερίκ στο βουνό Srđ, που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη.

Βαλτικές Χώρες

Διάρκεια: 7-10 μέρες

Τα κράτη της Βαλτικής είναι μια ομάδα τριών χωρών που βρίσκονται στη Βόρεια Ευρώπη κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Βαλτικής Θάλασσας: η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία. Μοιράζονται μεν πολιτιστικούς δεσμούς, αλλά το καθένα έχει μια μοναδική ταυτότητα και κάτι διαφορετικό να προσφέρει.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα οδικό ταξίδι στη Βαλτική είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να μάθετε περισσότερα για την πλούσια κληρονομιά της Βόρειας Ευρώπης. Από τις εκπληκτικές και καλοδιατηρημένες πόλεις όπως η Ρίγα ή το Βίλνιους μέχρι τα εντυπωσιακά εθνικά πάρκα και τις προστατευόμενες περιοχές, οι Βαλτικές Χώρες είναι ο ιδανικός προορισμός για ένα αξέχστο road trip.

1η μέρα: Ταλίν, Εσθονία

Το road trip ξεκινάει από την πρωτεύουσα της Εσθονίας. Εξερεύνησε την Παλιά Πόλη της, μια περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Εξαιρετικά, επίσης, το κάστρο Toompea και ο καθεδρικός ναός Alexander Nevsky.

2η μέρα: Ρίγα, Λετονία

Μπες στη Λετονία και πάρε κατεύθυνση προς τη Ρίγα, την πρωτεύουσα της χώρας. Η Παλιά Πόλη της είναι γνωστή για την αρ νουβό αρχιτεκτονική της. Μπορείς να επισκεφθείς αξιοθέατα όπως το Κάστρο της Ρίγας και η Εκκλησία του Αγίου Πέτρου και να κάνεις μια χαλαρωτική βόλτα κατά μήκος του ποταμού Daugava.

3η μέρα: Γιουρμάλα, Λετονία

Πάρε το δρόμο για τη Γιούρμαλα, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στη Βαλτική Θάλασσα. Μπορείς να χαλαρώσεις στις αμμώδεις παραλίες της και απολαύσεις την όμορφη ξύλινη αρχιτεκτονική της. Εξερεύνησε το δασικό πάρκο Dzintari και τον παραλιακό δρόμο Majoru.

4η μέρα: Κάουνας, Λιθουανία

Το Κάουνας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας. Επίσκεψη στο παλάτι Rundale, ένα υπέροχο μπαρόκ παλάτι καθ’ οδόν προς την πόλη. Πήγαινε και στο Λόφο των Σταυρών, έναν μοναδικό και πνευματικό χώρο με χιλιάδες σταυρούς. Σε περιμένουν η Παλιά Πόλη του Κάουνας, το Μοναστήρι Pazaislis και το Ένατο Φρούριο.

5η μέρα: Βίλνους, Λιθουανία

Συνέχισε το ταξίδι σου στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Μπορείς να σταματήσεις στο δρόμο στην πόλη Trakai για να ανακαλύψεις το κάστρο του ομώνυμου νησιού στη λίμνη Galvė. Η παλιά πόλη του Βίλνιους είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Επισκέψου αξιοθέατα όπως ο Πύργος Gediminas και ο Καθεδρικός Ναός.

6η μέρα: Ταρτού, Εσθονία

Επιστροφή προς τα βόρεια στο Tartu, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας. Το πανεπιστήμιο της πόλης και το Εθνικό Μουσείο της Εσθονίας αξίζουν οπωσδήποτε μια επίσκεψη, όπως και η  γοητευτική Παλιά Πόλη. Κάνε μια βόλτα κατά μήκος του ποταμού Emajõgi.

7η μέρα: Ταλίν, Εσθονία

Επιστροφή και ολοκλήρωση του road trip στο Ταλίν. Η διαδρομή από το Ταρτού είναι εξαιρετική και θα σε αποζημιώσει.

* Photo credits: Shutterstock