Θα σας το πούμε όπως το νιώθουμε και ουδόλως σοβινιστικά είναι τα κίνητρά μας, τη γλώσσα της αλήθειας θαρρούμε πως μιλάμε. Ακούγοντας ότι αναδείχτηκε «καλύτερο νησί της Μεσογείου» κάποιο που δεν είναι ελληνικό, μας χτυπάει άσχημα, μας ενοχλεί. Μα είναι δυνατόν να μην είναι πρώτο σε όλες τις εν λόγω λίστες του κόσμου κάποιο από τα τόσα και τόσα υπέροχα (νησιά) που έχουμε στα μέρη μας;

Ας είναι, δεν μπορούμε να κερδίζουμε παντού και πάντα. Κι ύστερα, η Σικελία, που πήρε τον τίτλο του best of της Μεσογείου μετά από ψηφοφορία που διοργάνωσε η αγγλική εφημερίδα Telegraph, άσχημη δεν τη λες. Σε καμία περίπτωση.  

Η Σικελία ολοένα ισχυροποιεί τη θέση της ως hot spot

Φουλ ανερχόμενη θα τη λέγαμε κιόλας. Με 300 παραλίες και ισχυρό ατού την εύκολη-οικονομική πρόσβαση από σημεία-κλειδιά για τουριστικές εξορμήσεις, ολοένα κερδίζει έδαφος και θαυμαστές ως αγορά, ως μέρος.

Τι είναι όμως αυτό που έκανε το ιταλικό νησί να βραβευτεί εν προκειμένω ως Νο1; Μια σειρά από παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον καιρό, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τις ατραξιόν και τις παραλίες.

Για να το εξειδικεύσουμε ακόμα περισσότερο, ιδού πώς το έθεσε το πόρισμα της επιτροπής: «Λάβαμε υπόψη μας βιωματικούς δείκτες, όπως πεντάστερα ξενοδοχεία, μουσεία, εστιατόρια με αστέρια Μισελέν, σημεία καταδύσεων, τιμές και αρχεία μνημεία. Ο καιρός ήταν επίσης κομβικής σημασίας, όπως είναι λογικό για θερινούς προορισμούς, ενώ μελετήσαμε και θερμοκρασίες θάλασσας, βροχοπτώσεις και μέσους όρους θερμοκρασιών».

Κοντά 10.000 νησιά μπήκαν στην αρχική υπό εξέταση λίστα, στο Top-4 βρίσκουμε και τη Σαντορίνη, μαζί με Ίμπιθα και Μαγιόρκα – η Μύκονος είναι πιο πίσω, αν αναρωτιέστε.

Σικελία

Μένεις, τρως και πίνεις φτηνά και καλά

Το φαγητό και το ποτό είναι φτηνά. Το 30 ευρώ για ένα δείπνο για δύο άτομα είναι αρκετά σύνηθες για όσους αρέσκονται στα απλά πράγματα, ενώ υπάρχουν και οικογενειακά πακέτα φαγητού ακόμα πιο οικονομικά. Κι ως καλά ξέρουμε, δεν υπάρχει (νορμάλ) άνθρωπος που δεν του αρέσουν οι πίτσες και τα ζυμαρικά, άρα άπαντες είναι χαρούμενοι.

Οι καφέδες στο χέρι κοστίζουν λίγο πάνω από 2 ευρώ, το ίδιο και το παραδοσιακό σισιλιάνικο πρωινό “brioche con gelato” (παγωτό με μπριος) ή μια αναζωογονητική γρανίτα. Για πιο after καταστάσεις, κοκτέιλ και μπουκάλι κρασί εντοπίζονται και σε τιμές πέριξ των 6 ευρώ. Πολύ «ΟΚ» και το κομμάτι της διαμονής, με 40 ευρώ βρίσκεις αξιοπρεπές δίκλινο.

Στην Αίτνα οπωσδήποτε – αλλά όχι μόνο

Σαν Βίτο Λο Κάπο, Μοντέλο και Σκάλα ντέι Τούρκι είναι οι πιο γνωστές παραλίες. Η πρωτεύουσα Παλέρμο αξίζει φυσικά μια επίσκεψη, όπως και οι Συρακούσες ενώ… δεν έχεις πάει Σικελία, αν δεν επισκεφτείς την Αίτνα. Λίγο πάνω από 30 ευρώ κοστίζει το τουρ στο ηφαίστειο, τα δίναμε χωρίς δεύτερη σκέψη, «καιγόμαστε» από επιθυμία να πάμε εκεί – συγνώμη για το φτηνό αυτό λογοπαίγνιο. Tip: Αν ποτέ σας φέρει ο δρόμος εκεί, πάρτε μαζί σας κάνα αντιανεμικό εκεί πάνω, κάνει πιο πολύ κρύο στην κορυφή από αυτό που φαντάζεστε από μακριά.

Αν έχετε ακόμα όρεξη για ηφαίστεια, κάντε και μια γύρα από τις λεγόμενες Αιολίδες Νήσους, το Στρόμπολι είναι το πιο γνωστό εξ αυτών, το χει τραγουδήσει και ο Νταλάρας στις Γραμμές των Οριζόντων σε ποίηση Νίκου Καββαδία και μουσική Θάνου Μικρούτσικου, στο A bord de l’ Aspasia («Κάποια βραδιά που από το Στρόμπολι περνούσαμε είπες σε κάποιο γελαστή σε τόνο αστείου…»,

Τουριστικά hot spots είναι και η Κατάνια, η Ταορμίνα, αλλά και η Μόντικα, η οποία φημίζεται για την μπαρόκ αρχιτεκτονική της και τη σοκολάτα τύπου Αζτέκων που δεν λιώνει στη ζέστη του ιταλικού νότου. Εκδρομές με σκάφος, καταδύσεις και κολύμβηση στο θαλάσσιο πάρκο Ιζόλα Μπέλα, είναι επίσης στη λίστα με τα «to do». Μωρέ μήπως να πάμε Σικελία φέτος; Πλάκα πλάκα, πιο φτηνά θα μας βγει από πολλά ελληνικά νησιά – ωιμέ.