Το Βερολίνο, που πλέον συνδυάζει την τεχνολογική και επιστημονική ανάπτυξη, ενώ αποτελεί έναν τόπο άνθηση ολοένα και περισσότερων νεοφυών επιχειρήσεων, έχει μετατραπεί σε έναν από τους πιο σύγχρονους προορισμούς. Η αύξηση του τουρισμού διαγράφεται ξεκάθαρα αν κοιτάξει κανείς τις αφίξεις στο αεροδρόμιο Tegel.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο αεροδρόμιο αυτό όταν πρωτοσχεδιάστηκε το 1970, περνούσαν περίπου 2,5 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο. Πριν να κλείσει τις εισόδους του το 2020, περισσότεροι από 24 εκατομμύρια άνθρωποι πετούσαν στο αεροδρόμιο ετησίως. Παρά την πανδημία, η οικονομία του Βερολίνου, χάρη στους ισχυρούς τομείς της επιστήμης, της ψηφιακής και της τεχνολογίας, διατήρησε μια πτώση μόλις 1,4%.

Για τις νέες τουριστικές ανάγκες, δημιουργείται το νέο αεροδρόμιο του Βερολίνου του Βρανδεμβούργου, ωστόσο, θα μπορεί να υποδέχεται έως και 58 εκατομμύρια ετήσιους επισκέπτες μέχρι το 2040. Το διαχρονικό Tegel θα μετατραπεί σε έναν τεχνολογικό προορισμό μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της πόλης, ένα έργο που θα κοστίσει 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Θα μετονομαστεί σε «Berlin TXL – The Urban Tech Republic», θα γίνει το σπίτι για έως και 1.000 μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, με περίπου 20.000 άτομα να εργάζονται εκεί στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή.

Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις επενδύουν στην Γερμανία. Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Βερολίνο, η Tesla επενδύει 11 δισεκατομμύρια δολάρια στο νέο ευρωπαϊκό εργοστάσιο Gigafactory και σε ένα πλάνο για μπαταρίες, λαμβάνοντας έως και 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικές επιδοτήσεις και δημιουργώντας τουλάχιστον 14.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το γεγονός ότι η αμερικανική εταιρεία επέλεξε την περιφέρεια της γερμανικής πρωτεύουσας έναντι του Λονδίνου και άλλων μεγάλων πόλεων για την ευρωπαϊκή της βάση λέει πολλά για τις προδιαγραφές της χώρας. «Το Βερολίνο ροκάρει», είπε ο Elon Musk, Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, όταν ανακοινώθηκε η νέα εγκατάσταση το 2019.

Αυτά τα δύο έργα αποτελούν ένα «τεχνολογικό παράδεισο» που δημιουργείται γύρω από μια πόλη που έχει ήδη περιγραφεί ως ένα από τα μέρη που πρέπει επισκεφθείς αν πρόκειται για επιστήμη, έρευνα και τεχνολογία. Καλεί ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να το ανακαλύψουν και να συμβάλλουν στην τεχνολογική πρόοδο με τις γνώσεις τους.

«Όχι μόνο η ίδια η πόλη, αλλά κυρίως η επιστημονική της κοινότητα έχει γίνει διεθνής», δήλωσε ο Günter M. Ziegler, πρόεδρος του Freie Universität Berlin. Νέα ταλέντα, επιστήμονες και φιλόδοξοι ακαδημαϊκοί δίνουν το παρόν στην καμπάνια «Brain City Berlin», όπου οι συμμετέχοντες λειτουργούν ως πρεσβευτές για την επιστημονική πλευρά της πόλης.

Οι εταιρείες που επενδύουν στο Βερολίνο

Το πρώτο εξάμηνο του 2021 έσπασε το ρεκόρ των εισερχόμενων επιχειρηματικών κεφαλαίων, με 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια να συγκεντρώνονται σε 263 γύρους, περισσότερο από το μισό του συνόλου για τη Γερμανία. Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα προχώρησαν σε επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, όπως ανακοίνωσε η Grover, μια startup συνδρομητικής εταιρείας τεχνολογίας με έδρα το Βερολίνο.

Η Fintech εκπροσωπείται επίσης στο Βερολίνο, ενώ το 2018 – 2019, προσέλκυσαν το 70% του συνόλου των επενδύσεων στην γερμανική χρηματοοικονομική τεχνολογία για εκείνη την περίοδο. Η αίσθηση της πόλης λέγεται ότι είναι πιο χαλαρή και πολυπολιτισμική από τη Φρανκφούρτη και τα παλιά της τραπεζικά ιδρύματα, αυτός ένας πιθανός λόγος για τον οποίο το Βερολίνο προσελκύει τη ζωντανή, ψηφιακή κοινότητα που χρειάζονται οι νεοσύστατες εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.

Όσον αφορά την χρηματοοικονομική τεχνολογία είδε το Βερολίνο βρίσκεται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως. Η πόλη προσελκύει επίσης παγκόσμιο ενδιαφέρον ως μέρος που πρέπει να δει κανείς στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, του blockchain και των κβαντικών τεχνολογιών. Σίγουρα βοηθάει το γεγονός ότι υπάρχουν πάνω από 100 ερευνητικοί οργανισμοί στο Βερολίνο, συμπεριλαμβανομένων 11 κρατικών και περίπου 30 ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η οικονομική πολιτική του Βερολίνου ήταν να καθιερώσει την πρωτεύουσα ως επίκεντρο για τις επιχειρήσεις που θέλουν να αλλάξουν τον κανόνα, αλλάζοντας μαζί τον κόσμο. Είναι μια πόλη όπου η επιστήμη, η τεχνολογία, οι φιλοδοξίες και το ταλέντο ευδοκιμούν και τα όνειρα για κάποιους γίνονται πραγματικότητα.