Ξέρεις τι σημαίνει η λέξη πορτολάνος; Είναι ένα ναυτικό βιβλίο για τους πλοηγούς, που περιέχει συνοπτικά λεπτομερείς ναυτικούς χάρτες όρμων, λιμένων, διαύλων κ.λπ. με ιδιαίτερες οδηγίες για νησιά και βραχονησίδες, που ενδιαφέρουν όσους έχουν δίπλωμα κυβερνήτη σκάφους (skipper). Ε, λοιπόν, μόνο με πορτολάνο μπορείς να βρεις αυτά τα νησιά που σου προτείνουμε.

Ακατοίκητα και μικρά μεν, αλλά με εντυπωσιακές παραλίες όλα και με τοπία που αξίζει τον κόπο απλά να πας και να τα δεις ακόμα κι αν κάνεις το έγκλημα και δεν βουτήξεις στα νερά τους. Ξεχωρίσαμε οκτώ νησιά, με παράξενα ονόματα τα περισσότερα, που δεν θα βρεις σε κανένα δημοφιλή τουριστικό οδηγό. Μόνο οι ντόπιοι καπεταναίοι τα γνωρίζουν, κι αυτοί δεν είναι κορόιδα να τα κάνουν viral. Τα κρατάνε για εξαιρετικές περιπτώσεις, καμιά προσωπική βόλτα με τα σκάφη τους με καλή παρέα, ή αν έχουν κάποιον πελάτη που αποζητά την απόλυτη ηρεμία που δίνει μια παραλία κι ένα νησί ειδικά για σένα.

Θέλεις να μάθεις ποια είναι τα νησιά αυτά; Πάμε, λοιπόν.

Κανδελιούσσα

Στα δυτικά της Νισύρου βρίσκεται αυτή η νησίδα, στα Δωδεκάνησα. Με έκταση κάτι λιγότερο από 1,5 τ.χλμ. και η μόνη ανθρώπινη παρουσία πάνω του είναι ένας φάρος, που λειτουργεί από το 1890. Παρουσιάζει ενδιαφέρον και το έδαφός του (ασβεστόλιθοι), αλλά και ο βυθός του. Στα βορειοανατολικά της βρίσκεται ένας υποθαλάσσιος ηφαιστειακός κρατήρας διαμέτρου αρκετών μέτρων. Ιδανικό γι’ αυτούς που τους αρέσουν τα άγρια τοπία. Μπορεί να πιάσει το καραβάκι ή το σκάφος δίπλα, αλλά οι ακτές κατά κύριο λόγο είναι πετρώδεις (ιδανικές για βουτιές) και οι παραλίες είναι με σκούρα άμμο ή σκούρο βοτσαλάκι.

8 ελληνικά νησιά που δεν γνωρίζει κανείς κι ας είναι κοντά σε δημοφιλή: Ακατοίκητα, τα βλέπεις μόνο με σκάφος

Παχειά

Από τα Δωδεκάνησα πάμε στις Κυκλάδες. Κι από την Νίσυρο στην Ανάφη. Ένα ούτως ή άλλως μικρό νησάκι ανατολικά της Σαντορίνης, το οποίο περιστοιχίζεται από νησίδες, εκτός από την Παχειά υπάρχει και η Μακρά και η Φτενά, αν θες να τα γυρίσεις όλα τα νησιά και να βουτήξεις στα νερά τους. Η Παχειά, όμως, βρίσκεται πολύ κοντά στο νότιο τμήμα της Ανάφης, οπότε ακόμα και με μικρό σκάφος μπορείς να φτάσεις, μέχρι και με κανό. Το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει. Εκτός από την ηρεμία, θα απολαύσεις και καταγάλανα νερά και τόσο καθαρά, που θα νομίζεις ότι μπορείς να ακουμπήσεις τον βυθό. Και, πίστεψέ μας, δεν μπορείς, όσο καλός βουτηχτής κι αν είσαι.

Αυγό

Επιστροφή στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα κοντά στο νησί της Αστυπάλαιας, στο οποίο βρίσκεται νοτιοανατολικά (και βορειοδυτικά της Κάσου). Το νησί εκτός των άλλων έχει κηρυχθεί και Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τον μαυροπετρίτη, το σπάνιο είδος γερακιού, που προτιμάει να φτιάχνει τις φωλιές του εκεί. Η νησίδα έχει έκταση μόλις 26 τ.μ., δεν χρειάζεται να ανεβείς πάνω της. Τα γύρω νερά θα σε εντυπωσιάσουν. Είναι λίγο κρύα (στη μέση του Αιγαίου είσαι άλλωστε), αλλά ακόμα κι αν δυσκολεύεσαι να βουτήξεις αξίζει τον κόπο.

Αστακιδόπουλο

Για να λέμε την πάσα αλήθεια, το Αστακιδόπουλο είναι μία μόνο από τις τέσσερις βραχονησίδες που φτιάχνουν τα Αστακιδονήσια (οι άλλες είναι η Αστακίδα, το Χτένι και ο Φωκάς). Το παράξενο, όμως, είναι ότι το Αστακιδόπουλο ανήκει στο δήμο Καρπάθου και τα υπόλοιπα νησιά στο δήμο Κάσου… Βεβαίως είναι ακατοίκητες, βεβαίως περιλαμβάνονται επισήμως στο δίκτυο Natura 2000 και, επίσης βεβαίως, σου προσφέρουν μια καταπληκτική εμπειρία για κολύμπι και για κατάδυση, ακόμα και με μια απλή μάσκα και αναπνευστήρα. Στο Αστακιδόπουλο υπάρχει κι ένας όρμος, νομίζεις ότι κάνεις μπάνιο μέσα στα βράχια.

Κουφονήσι Λασιθίου

Τι νόμιζες, ότι Κουφονήσι (Πάνω και Κάτω) υπάρχει μόνο στις Κυκλάδες; Μιλάμε για εκπληκτικής ομορφιάς νησιά, αλλά αυτό βρίσκεται στην Κρήτη, έχει έκταση περίπου 4,5 τ.χλμ., στη νοτιοανατολική εσχατιά της Κρήτης, στο Λιβυκό Πέλαγος. Σήμερα είναι ακατοίκητη, ενώ παλαιότερα φιλοξενούσε και πειρατές που ετοιμάζονταν για τα ρεσάλτα τους (το νησί είναι γεμάτο κουφώματα, σπηλιές γύρω γύρω). Εξαιρετική η εμπειρία να κολυμπάς μέσα στη σπηλιά. Παλαιότερα υπήρχαν πολλοί σπόγγοι στο βυθό, τώρα τους έχουν μαζέψει όλους.

Δύο Παξιμάδια (νησιά)

Παραμένουμε στο Λιβυκό Πέλαγος, αλλά κινούμαστε ανατολικότερα, στον κόλπο της Μεσαράς. Τα νησιά έχουν παρόμοια έκταση, αλλά η ανατολική νησίδα είναι πιο στρογγυλή και η δυτική πιο στενόμακρη. Επειδή οι παραλίες τους είναι εκπληκτικές υπάρχουν και καϊκια που κάνουν δρομολόγια προς τα εκεί, από την Αγία Γαλήνη και τον Κόκκινο Πύργο. Αλλά αυτά πάνε στη νότια ακτή, η οποία είναι αμμουδερή και κατάλληλη να φιλοξενήσει μέχρι και μικρά παιδιά. Στα γύρω μέρη των βραχονησίδων προσεγγίζουν μόνο σκάφη.

Παξιμάδα

Παρόμοιο το όνομα, αλλά πολύ πιο μακριά από εκεί που ήμασταν. Πρόκειται για μια βραχονησίδα στις Βόρειες Σποράδες, που ανήκει διοικητικά στο νησί της Σκοπέλου. Βρίσκεται στα δυτικά του νησιού, που «βλέπει» προς τη Σκιάθο, στο ύψος της παραλίας Αρμενόπετρας. Δεν είναι εύκολο να φτάσεις εκεί κολυμπώντας, αλλά με κανό κι όταν επιτρέπει ο καιρός είναι εφικτό. Με σκάφος μπορείς να εξερευνήσεις και την ανατολική μεριά, που είναι και το πιο όμορφο κομμάτι, με πολύ ωραία νερά.

Πηγαννούσσα

Όπως ξεκινήσαμε με Δωδεκάνησα, έτσι θα τελειώσουμε. Με την Πηγανούσσα, μια βραχονησίδα που βρίσκεται ανατολικά της Λέρου. Η νησίδα είναι καταφύγιο πουλιών και κηρύχθηκε επίσης Ζώνη Ειδικής Προστασίας από το NATURA 2000, πάνω της μπορείς να δεις φωλιές από μαυροπετρίτες, αιγαιόγλαρους και κιρκινέζια. Ακατοίκητη είναι από ανθρώπους, αλλά με εξαιρετικά νερά και πολύ καθαρά.