Η Μάλτα είναι μια από τις χώρες που υποδέχονται τους digital nomads, δηλαδή εκείνους που θέλουν να επωφεληθούν από τις νέες πολιτικές της εταιρείας τους για εργασία εξ αποστάσεως. Με εμβολιαστική κάλυψη κοντά στο 81%, αποτελεί πλέον έναν από τους πιο ασφαλείς προορισμούς, μαζί με την Πορτογαλία, η οποία έχει εμβολιάσει το 83% του πληθυσμού της.
Αυτό τα καθιστά δύο από τα μόνα μέρη που είναι πιθανό να αποφύγουν μια αναζωπύρωση κρουσμάτων των χειμώνα, λέει ο διευθυντής του ECDC, και μεταξύ των ασφαλέστερων χωρών για ταξίδι το 2021. Οι επισκέπτες στη Μάλτα πρέπει να εμβολιαστούν εάν θέλουν να μην μπουν σε μια καραντίνα 14 ημερών, καθώς άνοιξε τα σύνορα και υποδέχεται πλέον τους ταξιδιώτες.
H Μάλτα μπήκε στο πρόγραμμα Nomad Residence Permit, τον Ιούνιο του 2021, το οποίο επιτρέπει στους επισκέπτες να συνεχίσουν την τρέχουσα εργασία τους σε άλλη χώρα και να ζήσουν στη Μάλτα για έως και ένα χρόνο (με δυνατότητα ανανέωσης). Οι υποψήφιοι πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως, για έναν εργοδότη ή σαν freelancers ή για συμβουλευτικές υπηρεσίες και να κερδίζουν 2.700 ευρώ μηνιαίως. Ολοένα και περισσότερες χώρες εφαρμόζουν την πολιτική αυτή.
Οι επισκέπτες στη Μάλτα μπορούν επίσης να επωφεληθούν από το πρόγραμμα για την ενίσχυση του τουρισμού «Free Independent Traveler (FIT)», το οποίο επιτρέπει στα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία να παρέχουν στους επισκέπτες που διαμένουν τρεις ή περισσότερες ημέρες έως και 200 € -100 € από την κυβέρνηση και αντίστοιχη επιδότηση από το ξενοδοχείο- αλλά και περαιτέρω κίνητρα (όπως κάποια έκπτωση δωματίου ή προνόμια).
Γιατί η Μάλτα είναι ξεχωριστή
Η Μάλτα ωστόσο δεν ξεχωρίζει μόνο για τα παραπάνω. Έχει κάνει από τα μεγαλύτερα βήματα στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα τα τελευταία χρόνια, καταλαμβάνοντας τη 10η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Αειφορίας του Earth.org. Το 2021, η χώρα ξεκίνησε σχέδιο δράσης προς μια κυκλική οικονομία, σύμφωνα με το οποίο οι παραγωγοί είναι υπεύθυνοι για την κατάληξη των προϊόντων τους, ενθαρρύνοντας την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και τη συνολική μείωση των πόρων.
Για να ενισχύσει το σχέδιο, ξεκίνησε το πρόγραμμα Green Mobility για τα ξενοδοχεία το 2019, το οποίο επιβραβεύει όσα από αυτά ενθαρρύνουν ενέργειες και βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το ποδήλατο, τα ηλεκτρικά οχήματα και οι υπηρεσίες μεταφοράς με λεωφορείο για τους υπαλλήλους και τους επισκέπτες.
Οι νικητές των βραβείων περιλαμβάνουν το πέντε αστέρων AX The Palace, το τεσσάρων αστέρων AX Victoria και το The Waterfront Hotel, σε τοποθεσία στη Sliema κοντά στο φέρι για την πρωτεύουσα Βαλέτα.
Οι ντόπιοι παραγωγοί δίνουν επίσης τα προϊόντα τους σε μεγάλα εστιατόρια, στην προσπάθεια να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή. Υπάρχουν βέβαια, εκτός από τα φρέσκα ψάρια, και οι vegan επιλογές. Το The Grassy Hopper, είναι το πρώτο vegan εστιατόριο της Μάλτας, το οποίο πρόσφατα μετονομάστηκε με σε «Foam and Fork».
Η αλυσίδα καταστημάτων Eeetwell, η οποία προμηθεύεται εποχιακά και βιώσιμα συστατικά, φημίζεται για τα υγιεινά πιάτα της και έχει επεκταθεί σε όλο το νησί.
Στα βορειοδυτικά προς το Majjistral Nature and History Park, θα δείτε επίσης το πρώτο εθνικό πάρκο της Μάλτας που στοχεύει στη διατήρηση του φυσικού τοπίου που ιδρύθηκε το 2007, ένα από τα σημαντικότερα γεωλογικά και ιστορικά σημεία.
Ποια μέτρα για τον Covid ισχύουν στην Μάλτα
Παρότι η Μάλτα έχει ανοίξει για να την επισκεφθείς παραμένουν ακόμα μερικά περιοριστικά μέτρα για τον covid, που αφορούν των συνωστισμό. Τα άτομα στα τραπέζια περιορίζονται σε οκτώ και πρέπει να τηρείται 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ εσωτερικών τραπεζιών σε εστιατόρια και μπαρ. Οι μάσκες εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικές σε εσωτερικούς χώρους, αλλά από πρόσφατα δεν απαιτούνται σε εξωτερικούς χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί.
Τα φημισμένα κλαμπ στον Άγιο Ιουλιανό έχουν ανοίξει, αλλά με καθήμενους πελάτες. Οι περιορισμοί είναι πιο χαλαροί έξω από την περιοχή του St Julian σε κλαμπ όπως το Uno, το Marrakech και το Gianpula. Άλλοι περιορισμοί σε όλη τη χώρα άρθηκαν πρόσφατα, ωστόσο μπορεί να επιστρέψουν αν οι συνθήκες το επιβάλλουν.
Οι χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα της κόκκινης ζώνης μπορούν να εισέλθουν στη Μάλτα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (οι ταξιδιώτες στις ΗΠΑ θα χρειαστούν την εφαρμογή Verifly) ή μετά από καραντίνα 14 ημερών, ενώ εκείνες που βρίσκονται στη σκούρα κόκκινη λίστα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ειδικές εξαιρέσεις.