Το Maya Bay, ένας όμορφος όρμος που έγινε διάσημος από το «The Beach» -μια ταινία του 2000 με πρωταγωνιστή τον Leonardo Di Caprio- θα ανοίξει ξανά για τους τουρίστες την 1η Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Τμήμα Εθνικών Πάρκων της Ταϊλάνδης.

Ωστόσο, το Maya Bay δεν είχε κλείσει λόγω κορονοϊού, αλλά λόγω ενός προγράμματος αναζωογόνησης με στόχο την προστασία των αποδεκατισμένων κοραλλιών της δημοφιλής περιοχής. Παρέμεινε κλειστό για τους τουρίστες από τον Ιούνιο του 2018!

Βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο, Hat Noppharat Thara-Mu Ko Phi Phi , της Ταϊλάνδης, και είναι μέρος του Phi Phi Leh, το οποίο είναι ένα από τα δύο κύρια νησιά Phi Phi στην επαρχία Krabi.

Σε αντίθεση με το πολύ μεγαλύτερο Phi Phi Don, το οποίο φιλοξενεί μια πληθώρα καταλυμάτων, το Phi Phi Leh ήταν ανοιχτό μόνο για ημερήσιους επισκέπτες πριν από το κλείσιμο του Maya Bay.

Ήταν όμως ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της χώρας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εν μέρει χάρη στην παγκόσμια επιτυχία του «The Beach».

Πριν από το κλείσιμο του ο αριθμός των επισκεπτών πολλαπλασιαζόταν επί το λεπτό καθώς τα σκάφη κατέκλυζαν τον κόλπο. Πολλοί επισκέπτες στην περιοχή ήταν ημερήσιοι ταξιδιώτες από το Πουκέτ, το οποίο απέχει λιγότερο από μία ώρα με το ταχύπλοο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο κόλπος δεχόταν περίπου 5.000 επισκέπτες την ημέρα κατά μέσο όρο το 2018.

Μπορεί ο τουρισμός να συμβάλλει στην οικονομία της χώρας, ωστόσο έχει επίσης προκαλέσει προβλήματα στην φυσική περιοχή, ειδικά στα κοράλλια. «Μετά το κλείσιμο του Maya Bay για αναβίωση και αποκατάσταση έχει επιστρέψει σε καλή κατάσταση» είπε ο υπουργός Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Varawut Silpa-Archa σε δήλωση στις 14 Νοεμβρίου.

Οι νέοι κανόνες Maya Bay

Το άνοιγμα της περιοχής έρχεται με νέους κανόνες, που όλοι πρέπει να τηρούν. Τα σκάφη δεν θα μπορούν να μπουν στον κόλπο, αλλά οι οδηγοί θα πρέπει να αποβιβάσουν τους επιβάτες σε μια προβλήτα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του νησιού μακριά από τον διάσημο όρμο.

Μόνο οκτώ ταχύπλοα θα επιτρέπεται να ελλιμενίζονται εκεί κάθε φορά και οι επισκέψεις θα περιοριστούν στη μία ώρα, με μέγιστο αριθμό 300 τουριστών ανά γύρο, από τις 10 π.μ. έως τις 16:00 καθημερινά.

Θα δημιουργήσουν νέες προβλήτες και νέες καθορισμένες περιοχές για υδάτινες δραστηριότητες, οι οποίες θα είναι έτοιμες για την επαναλειτουργία της 1ης Ιανουαρίου.

Αρχικά το Maya Bay θα παρέμενε κλειστό για μόλις τέσσερις μήνες, ωστόσο, παρέτειναν το κλείσιμο κατά δύο επιπλέον χρόνια, επικαλούμενοι την ανάγκη για περισσότερο χρόνο για την αναφύτευση κοραλλιών στον κόλπο και την επέκταση των εγκαταστάσεων για τους επισκέπτες του νησιού.

Επί του παρόντος, επιτρέπεται στα σκάφη να εισέρχονται στα εξωτερικά όρια του κόλπου. Επιτρέπεται επίσης η κολύμβηση με αναπνευστήρα στο μπροστινό μέρος του κόλπου σε καθορισμένες ζώνες.

Σε αυτούς τους περιορισμούς, έρχονται να προστεθούν και τα μέτρα κατά του covid. Την 1η Νοεμβρίου, η Ταϊλάνδη χαλάρωσε τους περιορισμούς της καραντίνας για ταξιδιώτες που έχουν μείνει τουλάχιστον 21 ημέρες σε μία από τις 63 εγκεκριμένες χώρες «χαμηλού κινδύνου».

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να μείνουν για ένα βράδυ σε ένα ξενοδοχείο καραντίνας, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ covid. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 10 μέρες κατά την άφιξή τους.

Το άνοιγμα πέφτει σε μια υψηλή τουριστική περίοδο της Ταϊλάνδης. Ο πρωθυπουργός Prayut Chan-o-cha είπε ότι η χαλάρωση των περιορισμών ήταν απαραίτητη για να επιτραπεί στην χώρα να επωφεληθεί από τους ταξιδιώτες.