Οι εκδρομείς δεν πτοούνται παρά την τροπή που έχει πάρει το τέταρτο κύμα της πανδημίας και το φόβο για ένα νέο καθολικό lockdown. Συγκεκριμένα οι προκρατήσεις αγγίζουν το 100% για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Η φετινή χειμερινή σεζόν μπήκε δυναμικά, σύμφωνα και με τα στοιχεία για το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Οι πληρότητες άγγιξαν το 100% στο σύνολο των δημοφιλών χειμερινών προορισμών, ενώ σε υψηλά επίπεδε είναι οι κρατήσεις που καταγράφονται σχεδόν στο σύνολο των Σαββατοκύριακων του Νοεμβρίου.

Κλασικά υψηλά στις προτιμήσεις βρίσκονται το Μέτσοβο και το Καρπενήσι, καθώς η διαθεσιμότητα για τις ημέρες των γιορτών είναι μηδενική. Ιδιαίτερη προτίμηση φαίνεται να υπάρχει για το διάστημα 20/12 – 24/12, με τις προκρατήσεις να κυμαίνονται από 80% έως και 95%.

Στο Μέτσοβο καταγράφεται μηδενική διαθεσιμότητα για τις ημέρες των Χριστουγέννων για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία. Το κόστος 2 διανυκτερεύσεων για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ξεκινά από 350€ και οι προκρατήσεις αγγίζουν το 96%.

«Τα στοιχεία των προκρατήσεων για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όσον αφορά ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι άκρως εντυπωσιακά. Το ποσοστό προκρατήσεων στο σύνολο των δημοφιλών χειμερινών προορισμών είναι ήδη άνω του 90% τόσο για τις ημέρες των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς», αναφέρει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του E-Real Estates, στο iefimerida.

Η Πορταριά και η Καστοριά καταγράφουν μηδενική διαθεσιμότητα για τις μέρες της Πρωτοχρονιάς, ενώ υψηλές προκρατήσεις από 79% έως 95% καταγράφονται και για το διάστημα από 27/12 έως 2/1. Τα στοιχεία αυτά αφορούν αποκλειστικά ακίνητα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, η δυναμικότητα των οποίων σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς είναι περιορισμένη.

Οι προκρατήσεις στην Αράχωβα, έναν εορταστικό για πολλούς προορισμό, για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζουν το 98%, με μόλις 20 διαθέσιμες προς μίσθωση κατοικίες. Το συνολικό κόστος διαμονής των 714€ αφορά chalet 90 τ.μ. με 3 Υ/Δ. Το αντίστοιχο κόστος διαμορφώνεται στα 750€ για 2 διανυκτερεύσεις για τις μέρες της Πρωτοχρονιάς.

Τα Ιωάννινα, επίσης ένας κατεξοχήν χειμερινός προορισμός, καταγράφει έντονη επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Οι προκρατήσεις αγγίζουν το 96% για τις ημέρες των Χριστουγέννων και η διαθεσιμότητα περιορίζεται μόλις σε 31 κατοικίες, ενώ για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς οι προκρατήσεις αγγίζουν το 93%.

Στα Καλάβρυτα για τις ημέρες των Χριστουγέννων οι προκρατήσεις αγγίζουν το 92%, με τις τιμές μίσθωσης για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία να κυμαίνονται από 480€ έως 730€. Την Πρωτοχρονιά οι προκρατήσεις αγγίζουν το 92%, με το κόστος μίσθωσης για 2 διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 450€ έως 570€.

Οι προκρατήσεις στα Τρίκαλα Κορινθίας, ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς λόγω της τοποθεσίας του, για τα  Χριστούγεννα αγγίζουν το 95%, με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία να κυμαίνονται από 360€ έως 1.100€ ( η υψηλότερη τιμή για chalet με 2Υ/Δ 72 τ.μ). Την ίδια στιγμή, οι προκρατήσεις για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς αγγίζουν το 95% και το κόστος μίσθωσης είναι από 670€ έως 1.000€ για 2 διανυκτερεύσεις.

Προκρατήσεις σε Δημητσάνα, Λεβίδι και Καρπενήσι

Η διαθεσιμότητα στη Δημητσάνα και το Λεβίδι να είναι σχεδόν μηδενική για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Το οδικό δίκτυο που συνδέει την Αθήνα με τον νομό Αρκαδίας έχει αναδείξει τους αρκαδικούς χειμερινούς προορισμούς και είναι οι κατάλληλη απόδραση για ένα διήμερο.

Οι προκρατήσεις σήμερα για τις ημέρες των Χριστουγέννων σε Δημητσάνα, Βυτίνα και Λεβίδι έχουν αγγίξει το 96%, ενώ οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης κυμαίνονται από 270€ έως και 800€ στους αρκαδικούς προορισμούς. Για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς οι προκρατήσεις κυμαίνονται στο 92% και οι τιμές μίσθωσης για 2 διανυκτερεύσεις ξεκινούν από 500€.

Στο Καρπενήσι, οι προκρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων έχουν αγγίξει το 100%. Σήμερα, διαθεσιμότητα καταγράφεται σε χωριά όπως οι Κορυσχάδες με το κόστος μίσθωσης να διαμορφώνεται στα 188€/διανυκτέρευση, στο Μεγάλο Χωριό με κόστος μίσθωσης 412€/διανυκτέρευση, στο Νόστιμο με κόστος μίσθωσης 376€ για δύο διανυκτερεύσεις και στον Άγιο Νικόλαο με ζητούμενη τιμή μίσθωσης ανά διανυκτέρευση στα 100€ για κατοικία με 1 Υ/Δ. Το κόστος για 2 διανυκτερεύσεις την Πρωτοχρονιά  ξεκινά από 350€ και οι προκρατήσεις να αγγίζουν το 96%.

Τέλος, στην Καλαμπάκα οι προκρατήσεις σήμερα αγγίζουν το 96%, με το κόστος να κυμαίνεται πλέον από 410€ έως 540€ για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς το κόστος κυμαίνεται από 200€ έως 570€ και το ποσοστό προκρατήσεων είναι στο 89%.

Φωτογραφία: Unsplash.com/ Alex Antoniadis