Η Ελλάδα έχει επαινεθεί και επευφημηθεί για πάρα πολλούς λόγους σε τουριστικό επίπεδο. Έχει αποτελέσει ελκυστικό προορισμό για ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη και όχι μόνο για ένα καλοκαίρι ή για μια χρονιά. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως έχει μπει στο επίκεντρο και μιας πιο «πράσινης» λογικής. Το Conde Nast Traveller την προτείνει μάλιστα για το 2022 ως έναν από τους 12 κορυφαιους προορισμούς στον κόσμο σε επίπεδο βιωσιμότητας με κεντρικό άξονα την γαστρονομία.
Νορβηγία-Δανία-Σουηδία-Ισλανδία. Τέσσερις χώρες που αποτελούν πρότυπο για τα eco-goals των κρατών σε επίπεδο ενέργειας και εκπομπής ρύπων. Η πράσινη και ήρεμη Γερμανία. Οι γεύσεις και η καινοτόμα αντίληψη των Μπαρμπέιντος. Ο φρέσκος αέρας της Φινλανδίας. Τα πολλά εθνικά πάρκα προστασίας άγριας ζωής της Κόστα Ρίκα. Τα τροπικά δάση της Μαδαγασκάρης που πλήττεται από λιμό λόγω κλιματικής κρίσης και χρειάζεται τον τουρισμό. Τα πλούσια βουνά της Σλοβενίας. Οι πράσινες πεδιάδες του Μπουτάν. Η σκωτσέζικη ερημιά.
Όλα τα παραπάνω βρίσκονται ψηλά στη λίστα της Juliet Kinsman, συντάκτριας του Conde Nast Traveller, όμως από τη λίστα της δε λείπει και η Ελλάδα. Η Ελλάδα επαινείται για τη λογική της διατροφής και των μαγειρικών συνηθειών, με την Kinsman να βασίζεται περισσότερο σε αυτά που έχει δει ως εικόνες και έχει ζήσει ως εμπειρίες στα ελληνικά νησιά, παρά στα όσα έχει συναντήσει στην Αθήνα, που σίγουρα δεν τη λες με τίποτα βιώσιμη σε επίπεδο γαστρονομίας.
Conde Nast και Lonely Planet έχουν αποθεώσει την Ελλάδα για τη γαστρονομία της
Σε κάθε περίπτωση, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα brand με διεθνές κύρος εξυμνεί την Ελλάδα για το λεγόμενο sustainability. Πριν το Conde Nast Traveler που την βάζει στους προορισμούς για το 2022, το Lonely Planet την είχε τοποθετήσει ψηλά για το 2021 σε επίπεδο βιωσιμότητας.
Η Kate Armstrong είχε μιλήσει συγκεκριμένα για την αγροτική παραγωγή, για την αφθονία σε λαχανικά, τις ελιές, το μεταξένιο λάδι και τη βάση της μαγειρικής μας που είναι οι τομάτες, τα φρέσκα ψάρια και τα άγρια χόρτα σε νησιά και ηπειρωτική χώρα εκτός των μεγάλων πόλεων. Ο οδηγός της αρθρογράφου είχε αναφερθεί στα βότανα της Καλύμνου, στα χταπόδια που έφαγε στη Λέρο, στην οργανική κρητική κουζίνα, στα αρνιά και στα επιδόρπια των Δελφών, στο γιαούρτι, το ψωμί και το τυρί της Μάνης.
Και πριν το Lonely Planet, το Conde Nast Traveler είχε αφιερώσει χώρο αποκλειστικά σε ένα σημείο της Ελλάδας που το επισκέπτονται λιγότεροι σε σχέση με τα νησιά, αλλά με μεγαλύτερα πορτοφόλια. Είναι το μέρος όπου έκλεισε η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Ρεάλ στη Γιουβέντους το 2018. Ο λόγος για το Costa Navarino, ένα μέρος που ακολουθεί τη λογική της βιωσιμότητας και όπως γράφει το Conde Nast Traveler, προστατεύει την αρχαία γη πάνω στην οποία βρίσκεται.
Ας ελπίσουμε αυτοί οι ύμνοι να αποτελέσουν καύσιμο για περαιτέρω μετάβαση σε μια ακόμα πιο βιώσιμη εποχή, γιατί σίγουρα υπάρχει τεράστιο περιθώριο βελτίωσης.
* Φωτογραφία: Camala Bright/Unsplash