Στις 11 Μαρτίου του 2011, ένας σεισμός 9 Ρίχτερ χτύπησε την Ιαπωνία, 130 χιλιόμετραανατολικά του Σεντάι, στο Νησί Χονσού. Ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος σεισμός παγκοσμίως, από το 1900, όπου ξεκίνησε να γίνεται η καταγραφή τους. Ο σεισμός, που κράτησε περίπου έξι λεπτά, ήταν τόσο ισχυρός, που εκτός από το θανατηφόρο τσουνάμι, οδήγησε το Τόκιο 400 χιλιόμετρα νοτιότερα.
Δέκα χρόνια μετά, οι άνθρωποι έχουν ζωντανές τις μνήμες τους από το τσουνάμι, αφού κόστισε τη ζωή σε 18.000. Περισσότερα από ένα εκατομμύρια κτίρια, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν προς το ασφαλές Τόκιο. Τα πράγματα, όμως, έγιναν χειρότερα όταν ο πυρηνικός σταθμός Daichi, στη Φουκοσίμα, κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να εκκενώσουν την περιοχή 15.000 άνθρωποι.
Έγιναν αρκετές προσπάθειες να ανακάμψει το Τοχόκου, οι οποίες περιλάμβαναν την κατασκευή δρόμων, θαλάσσιων τοίχων και σπιτιών. Μια σημαντική πρωτοβουλία ήταν και η κατασκευή ενός μονοπατιού πεζοπορίας που έχει έκταση 1.000 χιλιόμετρα κατά μήκος της ανατολικής ακτής του Τοχόκου.
https://www.intronews.gr/9575-2-venice-simplon-orient-express-treno
To μονοπάτι Michinoku είναι σύμβολο ελπίδας
Το έργο που ονομάζεται παράκτιο μονοπάτι Michinoku, πρωτοστάτησε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας το 2012 σε συνεργασία με τοπικούς κυβερνητικούς φορείς και ΜΚΟ, με στόχο την αναζωογόνηση των πληγεισών παράκτιων κοινοτήτων, την επιστροφή της ελπίδας στην περιοχή και την προώθηση της βιωσιμότητας.
«Από τα ήσυχα παραθαλάσσια χωριά και τις πόλεις που απλώνονται κατά μήκος της διαδρομής του, μερικά άγγιξαν ελάχιστα τα γεγονότα του 2011, ενώ σε άλλα, το έργο της ανοικοδόμησης συνεχίζεται ακόμη», εξήγησε ο Paul Christie του Walk Japan, μια τουριστική εταιρεία που προσφέρει ξεναγήσεις στο μονοπάτι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ολοκλήρωση του μονοπατιού Michinoku, έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Ωστόσο, εξαιτίας της πανδημίας, το πιο πιθανό σενάριο είναι να «απογειωθεί» περισσότερο το 2022 και αναμένεται να γίνει μια σπουδαία διαδρομή πεζοπορίας, όπως το διάσημο μονοπάτι Kumano Kodo της Ιαπωνίας.
«Το μονοπάτι είναι για εκείνους που αγαπούν το περπάτημα και θυμίζει τη σκληρότητα και την καλοσύνη της φύσης, συμπεριλαμβανομένων των γεγονότων του 2011», πρόσθεσε. Οι επισκέπτες θα οδηγούνται σε αμμώδεις παραλίες, λιμάνια για ψάρεμα και υπέροχα δάση, ενώ υπάρχουν και πινακίδες εκκένωσης και δείκτες που δείχνουν το ύψος του τσουνάμι που χτύπησε.
«Οι ντόπιοι έχουν συνδεθεί με το μονοπάτι, βοηθώντας στην επιλογή της διαδρομής και συμμετέχουν σε εργασίες συντήρησης και εκδρομές και δραστηριότητες για ταξιδιώτες», είπε ο τοπικός ξεναγός Naoko Machida, ο οποίος διευθύνει ένα κέντρο πληροφοριών 85 χιλιόμετρα βόρεια στο Tanesashi. Διοργανώνει εκδρομές πεζοπορίας, ιππασία και άλλες δραστηριότητες κατά μήκος του μονοπατιού στους νομούς Aomori και Iwate. «Πολλοί από εμάς έχουμε μια ισχυρή σύνδεση με το μονοπάτι. Έχει γίνει σύμβολο ελπίδας».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Kumi Aizawa, διευθύνων σύμβουλος του Michinoku Trail Club, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που επιβλέπει την ανάπτυξη και την προώθηση του μονοπατιού, εξήγησε πως οι ντόποιοι βοηθούν τους πεζοπόρους και τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι το μονοπάτι θα έχει άμεσο οικονομικό όφελος για πολλές επιχειρήσεις της περιοχής και οικογένειες που καταστράφηκαν από το τσουνάμι, η ευκαιρία για τους ντόπιους να αλληλεπιδράσουν με τους πεζοπόρους καθώς κινούνται αργά στην περιοχή έχει και συναισθηματικό όφελος.
«Οι ντόπιοι δεν μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους για την καταστροφή. Μπορεί να συναντήσεις κάποιον σε ένα μπαρ, αλλά δεν ξέρεις αν έχει χάσει γυναίκα ή παιδί, οπότε απλά δεν το αναφέρεις. Ακόμα και μέσα στην οικογένεια είναι δύσκολο να μιλήσουν γι’αυτό. Οι πεζοπόροι είναι έξω από αυτό, οπότε είναι πιο εύκολο να τους μιλήσουν. Ακόμη και μετά από 10 χρόνια, οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν πολύ τσουνάμι μέσα».
https://www.intronews.gr/ta-pio-omorfa-igklou-tou-londinou-me-tromeri-thea-kai-oraio-fagito