Αξιοσημείωτες επιδόσεις με αύξηση που ξεπέρασε το 70% στη ζήτηση καταγράφουν αυτό το καλοκαίρι τα καταλύματα που ενοικιάζονται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb στα νησιά, με τις εγγραφές των ακινήτων σε δυναμικά ανερχόμενους προορισμούς.

Το νησί με την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες τύπου Airbnb ακινήτων εντοπίζεται στην Κύθνο (213 καταλύματα) η άνοδος, όμως, φτάνει το 70%.

Παίζουν το 1-2 στην κορυφή: Τα 2 νησιά που πάνε σφαίρα στην Airbnb - Άνοδος ως και 70%

Η Φολέγανδρος έρχεται σε δεύτερη θέση με την άνοδο να ανέρχεται στο 27% σε ετήσια βάση (89 καταλύμματα).

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στα νησιά Άνδρος, Αίγινα, Σίφνος, Μήλος και Αμοργός, με τις αυξήσεις να κυμαίνεται από 21% έως 26%.

Στο 20% ανέρχεται η άνοδος των εγγραφών ακινήτων σε Σύρο και Νάξο, ενώ διψήφιο ποσοστό αύξησης, από 10% έως 19%, σημειώνεται στα εξής νησιά: Τήνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Ύδρα, Σαντορίνη, Σέριφος και Κέρκυρα.

Μικρότερη, μονοψήφια άνοδος διαπιστώνεται σε κάποια από τα πιο δημοφιλή νησιά της χώρας, όπως η Μύκονος, όπου ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται με όρους βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι ήδη πολύ μεγάλος (2.881).

Στο συν 2% είναι η Ρόδος, με τα καταλύματα να ξεπερνούν τα 2.700, ενώ άνοδο 5% καταγράφεται στις Σπέτσες.

Μικρή μείωση, που δεν υπερβαίνει το 8% σε ετήσια βάση, στον αριθμό των εγγεγραμμένων ακινήτων διαπιστώνεται, την ίδια στιγμή, σε προορισμούς κορεσμένους, με τη Ζάκυνθο να αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση, καθώς η ψαλίδα των εγγεγραμμένων καταλυμάτων σε σχέση με πέρυσι φτάνει το 17%.

Τι συμβαίνει πέρα από τα νησιά

Σημαντική ενίσχυση του αριθμού των ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια καταγράφεται και σε προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε από τις ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης το πανελλαδικό δίκτυο E-Real Estates.

Στη Ναυπακτία διαπιστώνεται αύξηση 23%, 225 εγγεγραμμένα καταλύματα, ακολουθεί ο νομός Ηλείας με άνοδο 22% στα 418 ακίνητα και έπονται Μονεμβασιά, Ναύπλιο και Καλαμάτα με αύξηση 18%, 18% και 17% αντίστοιχα.

Αρνητικό είναι το πρόσημο που σημειώνεται, ωστόσο, σε προορισμούς που βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις Ελλήνων και ξένων ταξιδιωτών, με τη Ζάκυνθο να καταγράφει, όπως προαναφέρθηκε, τη μεγαλύτερη απόκλιση στο 17% σε σχέση με πέρυσι. Η Λευκάδα και η Κεφαλονιά ακολουθούν στο μείον 8% σε ετήσια βάση, με την Πάρο να έπεται με πτώση 6%, την Ίο να ακολουθεί στο μείον 4% και την Κέα να σημειώνει οριακή μείωση κατά 1%.

Σε απόλυτους αριθμούς, ο μεγαλύτερος αριθμός καταλυμάτων εντοπίζεται στην Κέρκυρα με πάνω από 7.000 ακίνητα και ακολουθούν τα νησιά Σαντορίνη, Μύκονος και Ρόδος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων ακινήτων, ιδιαίτερα στην ηπειρωτική Ελλάδα, αφορά ολόκληρες κατοικίες άνω των 50 τ.μ. – 60 τ.μ., με το κόστος διαμονής για μία τετραμελή οικογένεια να μην ξεπερνά στις περισσότερες περιπτώσεις τα 500 ευρώ για πέντε διανυκτερεύσεις.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εξειδικευμένη εταιρεία AirDNA, το μέσο κόστος ανά διανυκτέρευση σε κατάλυμα που μισθώνεται βραχυχρόνια μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τύπου Airbnb στην Ελλάδα διαμορφώνεται για το «καυτό» δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου στα 253 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση καταγράφει άνοδο 17% σε σχέση με πέρυσι.