Πανδημία ήταν και πέρασε. Όχι, δεν έχετε ανοίξει μια εφημερίδα από το παρελθόν ή Internet Explorer, όντως έχει τελειώσει η πανδημία για την πλειοψηφία από το τέλος του 2022, αλλά στον τουρισμό αυτό φάνηκε το φετινό καλοκαίρι. Και υπάρχει μία χώρα η οποία κάνει τη μεγαλύτερη άνοδο και φτάνει σε επίπεδα πολύ μεγαλύτερα κι από αυτά που είχε το 2019, όταν και είχαν σημειωθεί σε όλη την Ευρώπη τουριστικά ρεκόρ.

Η Ελλάδα παραμένει κυρίαρχος στην περιοχή των Βαλκανίων και προσπαθεί να ανταγωνιστεί Κροατία, Ιταλία και Ισπανία, που παίζουν μπάλα σε άλλα επίπεδα, όμως, η πιο μεγάλη ανάπτυξη, σύμφωνα με το Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, σημειώνεται στην Αλβανία, η οποία βρίσκεται 93% πάνω σε σχέση με το 2019 στο πρώτο εξάμηνο του 2024, δηλαδή μιλάμε για επί της ουσίας διπλασιασμό στην τουριστική κίνηση.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, η Ελλάδα είναι στο 24% πάνω και η Πορτογαλία στο 18% και η Ισπανία στο 11% σε σχέση με το 2019. Και κάτω από την Αλβανία, βρίσκονται η Μολδαβία (+50%), η Σερβία (+34%), η Ανδόρα (+32%) και η Μάλτα (+31%).

Ακόμα κι η Γερμανία, που είχε Ιούνιο και Ιούλιο το Euro, παραμένει στο 93% των τουριστών του 2019 και σημείωσε αύξηση 4.5% τον Ιούλιο, λόγω του ποδοσφαίρου.

Η Αλβανία δε σημειώνει ραγδαία άνοδο μόνο σε επίπεδο αριθμού τουριστών, αλλά και στα έσοδά της, τα οποία είναι αυξημένα κατά 128% τον Ιούλιο του 2024, σε σχέση με το 2019, και πίσω της είναι η Σερβία με 126% αύξηση. Για τη Σερβία, αυτό σημαίνει πως υπάρχει μεγαλύτερη κατάθεση χρημάτων κατά κεφαλήν στους τουρίστες από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη.

Χώρα-φιλέτο η Αλβανία

Άνοδος 93% σε σχέση με το 2019: Η Νο1 χώρα στον τουρισμό δεν είναι η Ελλάδα - Η Αλβανία η πιο αναπτυσσόμενη

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ελλάδα δεν παρατηρείται αντίστοιχη άνοδος στα έσοδα από τον τουρισμό, όπως θα υποδήλωνε το 24% της αύξησης στις αφίξεις. Το γράψαμε και πριν λίγες ημέρες εδώ.

Αξίζει να τονιστεί πως τα Βαλκάνια βρίσκονται σε περίοδο τρομερής άνθισης τουριστικά, με Ελλάδα, Αλβανία, Σερβία, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία να έχουν υψηλό ρυθμό ανόδου στις αφίξεις.

Για την Αλβανία πάντως, είχε καταγραφεί και εδώ στο Intronews (εδώ κι εδώ), μα και σε πολλές ακόμα ιστοσελίδες, ότι έχει αρχίσει να τραβάει τουρισμό από την Ελλάδα και μετατρέπεται σε χώρα-φιλέτο, έχοντας οικονομικά ανταγωνιστικά πακέτα.

Πάντως, η παντοδύναμη του τουρισμού στην Ευρώπη είναι η Ισπανία, για την οποία σου έχουμε γράψει εδώ στο παρελθόν ότι θα γίνει σε μερικά χρόνια η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών.