Ποια είναι η αρχαιότερη χώρα στον κόσμο; Ανάλογα με το ποιον θα ρωτήσετε, θα λάβετε διάφορες απαντήσεις. Κάποιοι μπορεί να πουν ότι είναι μια χώρα όπως η Κίνα ή η Ελλάδα, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε αρχαίες πόλεις που χρονολογούνται από τη δεύτερη, τρίτη ή ακόμη και την πέμπτη χιλιετία π.Χ.

Αλλά τα σύνορα και οι πολιτισμοί πάντα μετακινούνταν -και θα συνεχίσουν να μετακινούνται- κατά τη διάρκεια της ιστορίας, και ως εκ τούτου, τα περισσότερα από τα σημερινά μας έθνη είναι στην πραγματικότητα αρκετά νεαρά.

Για παράδειγμα: η σημερινή Ρωσία γεννήθηκε από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991-το ισχύον σύνταγμά της είναι μόλις 20 ετών. Το σύγχρονο Ιράν -επίσημα η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν- γίνεται μόλις 45 ετών τον επόμενο χρόνο -δεν ήταν δημοκρατία μέχρι το 1979, μετά την Ιρανική Επανάσταση.

Και βέβαια, η ίδια η Ρώμη ιδρύθηκε το 753 π.Χ., αλλά η Δημοκρατία της Ιταλίας, όπως την ξέρουμε σήμερα, είναι μόλις 60 ετών. Ιδρύθηκε το 1946 έπειτα από ένα πανεθνικό δημοψήφισμα στο άλλοτε Βασίλειο της Ιταλίας που αντικατέστησε τη μοναρχία με μια δημοκρατία.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ανακηρύχθηκε το 1949, η σύγχρονη Ελλάδα -επισήμως η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία- ξεκίνησε το 1974 μετά την κατάργηση της μοναρχίας.

Αυτοκρατορίες ανεβαίνουν και πέφτουν, αλλά ο Άγιος Μαρίνος, ένας μικρός θύλακας μιας χώρας στην καρδιά της Ιταλίας, έχει αντέξει στις δοκιμασίες του χρόνου από το έτος 301, χάρη στο μικρό του μέγεθος και την πολιτική του δεινότητα.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό; Ακολουθεί μια εισαγωγή στην κάτοχο του τίτλου της αρχαιότερης χώρας στον κόσμο: τη μικροσκοπική «γαλήνια» δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου.

Η αρχαιότερη χώρα στον κόσμο είναι αυτό το κρατίδιο που βρίσκεται στην καρδιά της Ιταλίας

Η παλαιότερη χώρα στον κόσμο είναι ο Άγιος Μαρίνος

Τι είναι ο Άγιος Μαρίνος; Αν δεν το έχετε ακούσει ποτέ, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Ο Άγιος Μαρίνος είναι η τρίτη μικρότερη χώρα στον κόσμο, με έκταση περίπου 24 τετραγωνικά μίλια -μεγαλύτερη από το Βατικανό και το Μονακό (τις δύο μικρότερες χώρες του κόσμου από άποψη έκτασης, με έκταση κάτω από ένα τετραγωνικό μίλι), αλλά μικρότερη από το Λιχτενστάιν και την Ουάσινγκτον.

Είναι μια αυτοδιοικούμενη χώρα εντός της Κεντρικής Ιταλίας, ανάμεσα στις ιταλικές περιφέρειες Εμίλια-Ρομάνια και Μάρκε. Τα δυτικά σύνορα της χώρας απέχουν μόλις 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από την παράκτια ιταλική πόλη Ρίμινι, στην Αδριατική Θάλασσα. Μπορείτε επίσης να κάνετε ημερήσια εκδρομή στον Άγιο Μαρίνο από την Μπολόνια, η οποία απέχει μόλις δύο ώρες οδικώς.

Στο κέντρο του Αγίου Μαρίνου, το επιβλητικό Μόντε Τιτάνο δεσπόζουν τρεις μεσαιωνικοί πύργοι που στεφανώνουν τις τρεις ψηλότερες κορυφές του: το Cesta, στο ψηλότερο σημείο του βουνού, το Montale, στο μικρότερο, και το Guaita, το παλαιότερο φρούριο από τα τρία και ίσως το πιο διάσημο και πολυφωτογραφημένο.

Στις δυτικές πλαγιές του Μόντε Τιτάνο βρίσκεται η περιτειχισμένη πόλη του Σαν Μαρίνο, η πρωτεύουσα του έθνους. Το ιστορικό κέντρο της πόλης, καθώς και το ίδιο το Μόντε Τιτάνο, ανακηρύχθηκαν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2008.

Η αρχαιότερη χώρα στον κόσμο είναι αυτό το κρατίδιο που βρίσκεται στην καρδιά της Ιταλίας

Ποια είναι η ιστορία του Αγίου Μαρίνου;

Αν γνωρίζετε λίγα ιταλικά, μπορείτε να μαντέψετε την ετυμολογική προέλευση αυτής της χώρας: Ο Άγιος Μαρίνος πήρε το όνομά του, φυσικά, από τον Άγιο Μαρίνο. Αρχικά, ένας λιθοξόος από το νησί Ραμπ (που βρίσκεται στη σημερινή Κροατία), αυτός και οι χριστιανοί συνάνθρωποί του διέφυγαν από τις θρησκευτικές διώξεις στα χέρια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και εγκαταστάθηκαν στο Μόντε Τιτάνο, όπου έχτισαν μια εκκλησία, από την οποία αναπτύχθηκε η κοινότητα που θα γινόταν ο Άγιος Μαρίνος. Η επίσημη ημερομηνία ίδρυσης του έθνους είναι η 3η Σεπτεμβρίου 301 μ.Χ.

Με την πάροδο των ετών, ο Άγιος Μαρίνος διατήρησε την κυριαρχία του χάρη στην απομόνωσή του και το καλά οχυρωμένο ορεινό τοπίο του. Οι πολιτικοί ελιγμοί βοήθησαν επίσης στη διατήρηση της σχετικής ανεξαρτησίας του:

Κατά τον Μεσαίωνα, όταν η οικογένεια Μαλατέστα, ηγεμόνες του Ρίμινι, εισέβαλε στο έδαφος του Αγίου Μαρίνου, ο λαός του προστατεύθηκε από την αντίπαλη οικογένεια Montefeltro του κοντινού Ουρμπίνο.

Τον 18ο αιώνα, ο Ναπολέων αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Αγίου Μαρίνου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην ιταλική χερσόνησο και, μάλιστα, προσφέρθηκε να επεκτείνει την επικράτειά του.

Και τον 19ο αιώνα, ο Άγιος Μαρίνος προσέφερε άσυλο σε επαναστάτες που συμμετείχαν και συμπαθούσαν το ιταλικό κίνημα ενοποίησης, μεταξύ των οποίων ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι -λίγο αργότερα, το νέο έθνος της Ιταλίας επιβεβαίωσε την ανεξαρτησία του Αγίου Μαρίνου μέσω μιας συνθήκης φιλίας που υπογράφηκε το 1862.

Ο Άγιος Μαρίνος μοιράζεται ομοιότητες με μια χώρα όπως η Ελβετία όσον αφορά το σχετικά μικρό μέγεθός του, την ορεινή απομόνωση και τη συνήθη πολιτική ουδετερότητα. Σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια σχετικής σταθερότητας οδήγησαν τη χώρα να αποκαλείται επίσης η πιο γαλήνια Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου.

Η αρχαιότερη χώρα στον κόσμο είναι αυτό το κρατίδιο που βρίσκεται στην καρδιά της Ιταλίας

Πώς να φτάσετε και να πλοηγηθείτε στον Άγιο Μαρίνο

Με την πρώτη ματιά, ο Άγιος Μαρίνος μπορεί να μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη ιταλική κοινότητα της χερσονήσου: τα κύρια γεωργικά προϊόντα του είναι το κρασί και το τυρί, η εθνική του γλώσσα είναι η ιταλική, το νόμισμά του είναι το ευρώ, οι επισκέπτες μπορούν να διασχίζουν ελεύθερα τα ιταλο-σαμαρινικά σύνορα χωρίς χαρτιά.

Τούτου λεχθέντος, η μοναδική ιστορία και ο πολιτισμός της μπορούν ακόμα να βρεθούν και να βιώσουν όταν κοιτάξετε πιο προσεκτικά.

Αν και ο Άγιος Μαρίνος δεν ανήκει ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στην Ευρωζώνη, χρησιμοποιεί το ευρώ ως νόμισμά του. Τα κέρματα με τα σχέδια του Αγίου Μαρίνου στην εθνική πλευρά είναι περιζήτητα από τους συλλέκτες -μπορείτε να τα βρείτε σε τοπικό επίπεδο σε καταστήματα με αναμνηστικά.

Ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να συλλέξετε όταν επισκέπτεστε τη χώρα είναι τα γραμματόσημα διαβατηρίου. Δεδομένου ότι ο αποκλεισμένος από την ξηρά Άγιος Μαρίνος δεν διαθέτει αεροδρόμιο ή σιδηροδρομικό σταθμό (οι πλησιέστεροι βρίσκονται στο Ρίμινι), οι μόνοι τρόποι για να φτάσετε στη χώρα είναι χερσαίες διαδρομές από την Ιταλία με αυτοκίνητο ή λεωφορείο.

Και επειδή η Ιταλία έχει ανοικτά σύνορα με τον Άγιο Μαρίνο, τα σαμαρινέζικα διαβατήρια δεν έχουν καμία επίσημη χρήση. Ωστόσο, αποτελούν μια διασκεδαστική καινοτομία και διατίθενται για αγορά στα τοπικά τουριστικά γραφεία.

Ποια γλώσσα μιλάνε στον Άγιο Μαρίνο

Η επιρροή της Ιταλίας είναι εμφανής στη γλώσσα του Αγίου Μαρίνου, όπου η επίσημη γλώσσα είναι τα ιταλικά. Όμως, μεταξύ των 47.000 πολιτών του Αγίου Μαρίνου σήμερα, περίπου το 83% μιλούν σαμαρινέζικα, μια διάλεκτο της γλώσσας Romagnol που ιστορικά μιλιόταν στην περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια.

Μιλιέται κυρίως από τους ηλικιωμένους της περιοχής και έχει χαρακτηριστεί ως απειλούμενη γλώσσα -αν δεν υπάρξει ενεργή διατήρηση και εκπαίδευση, η σαμαρινέζικη ενδέχεται να εξαφανιστεί μετά το 2040.

Αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε τον Άγιο Μαρίνο, φέρτε μαζί σας τα καλύτερα ιταλικά σας και θα πάτε μακριά: Buongiorno για «καλημέρα», per favore για «παρακαλώ» και grazie («gra-tsyeh») για «ευχαριστώ». Αν είστε πρόθυμοι, πρόσφατα εκδόθηκε ένα ιταλο-σαμαρινέζικο λεξικό. Πάρτε ένα, δοκιμάστε μια ή δύο φράσεις και κάντε έναν σαμαρινέζο Nonno ή nonna να χαμογελάσει.

Τι να δείτε στο Σαν Μαρίνο

Η περιήγηση στα αξιοθέατα του Αγίου Μαρίνου μπορεί να γίνει μέσα σε μία μέρα (αλλά φυσικά μπορείτε και να διανυκτερεύσετε).

Ο τουρισμός της χώρας περιστρέφεται γύρω από την πόλη του Σαν Μαρίνο, όπου μπορείτε να βρείτε τα περισσότερα εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία και καταστήματα που απευθύνονται σε τουρίστες.

Για μια εκτεταμένη θέα της χώρας και της Αδριατικής Θάλασσας, πάρτε το τελεφερίκ που ανεβαίνει στο Μόντε Τιτάνο και συνδέει την κοινότητα Μπόργκο Ματζιόρε του Σαν Μαρίνο με το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Εκεί, επισκεφθείτε το Palazzo Pubblico στην Πλατεία della Liberta -κυριολεκτικά το «δημόσιο παλάτι» στην «Πλατεία της Ελευθερίας», όπως εύστοχα ονομάζονται οι τοποθεσίες σε αυτή την πιο γαλήνια Δημοκρατία.

Η θέα από την πλατεία προκαλεί πραγματικά δέος: πράσινοι λόφοι κυλούν στον ορίζοντα και οι σημαίες του Αγίου Μαρίνου κυματίζουν στον άνεμο, με τις δύο λευκές και γαλάζιες ζώνες τους να αντιπροσωπεύουν την ειρήνη και την ελευθερία.

Το Παλάτσο είναι επίσης πανέμορφο, αλλά αυτό που είναι ιδιαίτερα δροσερό είναι να παρακολουθείτε την τελετουργική αλλαγή φρουράς, τους Guardie di Rocca, οι οποίοι φορούν χαρακτηριστικές πράσινες και κόκκινες στολές καθώς περιπολούν στα σύνορα του έθνους.

Μπορείτε εύκολα να επισκεφθείτε και τους τρεις πύργους του Αγίου Μαρίνου από το κέντρο της πόλης, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με πεζόδρομο με πανοραμική θέα στη χώρα. Το εσωτερικό μόνο των πύργων Guaida και Cesta είναι ανοιχτό για το κοινό, αλλά μπορείτε να φωτογραφίσετε το εξωτερικό του Montale.

Όσον αφορά τα μουσεία, ο Άγιος Μαρίνος δεν υπολείπεται, όπως αρμόζει σε μια χώρα που ζει εδώ και σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια: επισκεφθείτε τη Galleria Nazionale San Marino (εκθέτει σύγχρονη τέχνη από τη δεκαετία του 1950 και μετά), το Μουσείο Αρχαίων Όπλων (όπλα και πανοπλίες ανά τους αιώνες) και το Μουσείο Γραμματοσήμων και Νομισμάτων (αυτονόητο).

Η αρχαιότερη χώρα στον κόσμο είναι αυτό το κρατίδιο που βρίσκεται στην καρδιά της Ιταλίας

Τι να φάτε στον Άγιο Μαρίνο

Η γαστρονομική σκηνή του Αγίου Μαρίνου μπορεί αρχικά να σας φαίνεται οικεία λόγω των βαθιών δεσμών του με την Ιταλία. Εκτός από τις μικρές βιομηχανίες κρασιού και τυριών, ο Άγιος Μαρίνος εκπροσωπείται καλά στο ιταλικό πιάτο.

Δύο από τα χαρακτηριστικά επιδόρπια του, η Torta Tre Monti και η Torta Titano, είναι κέικ φουντουκιού, σοκολάτας και κρέμας εμπνευσμένα από τους ομώνυμους πύργους του Αγίου Μαρίνου και του Monte Titano, αντίστοιχα.

Τούτου λεχθέντος, ένα μεγάλο μέρος της κουζίνας του Αγίου Μαρίνου είναι έντονα επηρεασμένο από την κουζίνα της ιταλικής περιοχής της Εμίλια-Ρομάνια: η σαμαρινέζικη piada, ένα γεμιστό πιάτο από πλατύ ψωμί, μοιάζει πολύ με την ιταλική piadina. (Στα μενού στο Σαν Μαρίνο, θα δείτε εναλλάξ piada και piadina -ή στον πληθυντικό piade και piadine).

Όσο για το πού θα φάτε, πολλά από τα καλύτερα εστιατόρια στον Άγιο Μαρίνο προσφέρουν όχι μόνο την τοπική κουζίνα, αλλά και υπέροχη θέα στο γύρω τοπίο. Το Ristorante Spingarda έχει θέα στη δυτική πλευρά του Σαν Μαρίνο, όπου η γη απλώς κυλάει ατελείωτα στον ορίζοντα. Το εστιατόριο υπερηφανεύεται για την τοπική προσέγγιση της κουζίνας του, χρησιμοποιώντας μόνο προϊόντα όπως σιτάρι, γάλα και κρασί από τον Άγιο Μαρίνο ή τα εδάφη που συνορεύουν με αυτόν.

Για να περάσετε καλά, το Guaita θα σας διασκεδάσει μέχρι αργά το βράδυ -το πλούσιο μενού piadine είναι ο τέλειος συνδυασμός με τη μουσική και τους DJs του. Αλλά αν είστε μέσα και έξω από το Σαν Μαρίνο, οι piadine στο εστιατόριο Strapizzati έρχονται ζεστές, φρέσκες και γρήγορες.

Και επιστρέφοντας στο Ρίμινι, μην παραλείψετε να περάσετε από την Antica Enoteca Giulianelli στη Dogana, ακριβώς στα σύνορα με την Ιταλία, όπου μπορείτε να πάρετε κρασί και άλλα είδη παντοπωλείου, συμπεριλαμβανομένης μιας Torta Tre Monti για το σπίτι σας.

Με πληροφορίες από cntraveller