Πολλές φορές έχουμε πολύ δεδομένα κάποια πράγματα και δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτούμε τι καταφέρνουμε ή καταφέρνει κάποιος άλλος. Η Αθήνα για παράδειγμα, θεωρούμε χωρίς δεύτερη σκέψη πως είναι ένας προφανής προορισμός για το καλοκαίρι, αλλά δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να αξιολογήσουμε τα δεδομένα.
Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2024, η Αθήνα ίσως δεν μπορέσει να πιάσει το απόγειο της προοπτικής της σε επίπεδο τουριστικής κίνησης και ίσως χρειαστεί να περιμένει για την εκτόξευσή της το 2025. Εξάλλου, από του χρόνου είναι που θα αρχίσει να έχει όλο και πιο έντονο σχήμα το πρότζεκτ της Αθηναϊκής Ριβιέρας με επίκεντρο το Ελληνικό, όπου θα δούμε να ανοίγουν πολλά luxury ξενοδοχεία και resorts.
Μπορεί τα νησιά, ίσως με μικρή εξαίρεση τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, να προετοιμάζονται φέτος για επίπεδα ροών που δεν έχουν εμφανιστεί ξανά τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά για την Αθήνα τα εμπόδια δεν είναι αμελητέα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να τα υπερκεράσει.
Τι μπορεί να κρατήσει πίσω την Αθήνα
1. Η γεωπολιτική κατάσταση. Μπορεί να μας μοιάζει ήσσονος σημασίας, αλλά το ότι είμαστε τόσο κοντά σε όσα γίνονται στο Ισραήλ, αλλά και στην Ουκρανία, σε κάποιους, όχι πολλούς, παίζει ρόλο.
2. Έχουμε καλοκαίρι Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Μεγάλο τμήμα των τουριστών που θα έρχονταν στην Αθήνα, θα διαθέσουν το μπάτζετ τους για την Πόλη του Φωτός. Αυτό σημαίνει πως κάποιοι είτε δε θα έρθουν τελικά στην Ελλάδα συνολικά είτε ότι δεν θα σπαταλήσουν χρόνο παραμονής στην Αθήνα και θα επιλέξουν να πάνε άμεσα σε νησιά, όπου θα ξοδέψουν βέβαια λιγότερα απ’ όσα θα ξόδευαν χωρίς Ολυμπιακούς Αγώνες.
3. Έχει και Euro 2024. Κι αυτή η διοργάνωση δεν έγινε το 2020 λόγω Covid-19 και διεξήχθη το 2021, οπότε πολύ γρήγορα, έχουμε ακόμα μία, άρα θα υπάρξει αθλητικός τουρισμός στις πόλεις της διοργάνωσης, στις οποίες δεν θα πήγαιναν κάποιοι και θα επέλεγαν την Ελλάδα.
4. Αυξημένος ανταγωνισμός στα Βαλκάνια. Μαυροβούνιο και Αλβανία βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης, προσελκύουν σιγά σιγά όλο και περισσότερους, είναι δύο πιο compact χώρες, με μεγαλύτερη αναλογία ακτογραμμής για ηπειρωτική χώρα και στοχεύουν μέσω μάρκετινγκ στον υψηλό τουρισμό, στα σκάφη και τους μεγαλοαστούς/επιχειρηματίες. Έχουν κάνει αρκετή δουλειά στις υποδομές, ειδικά στα παραθεριστικά κέντρα, όπως το Κότορ και η Μπούντβα στο μεν Μαυροβούνιο, το Κσάμιλ και η Ντουρές στην δε Αλβανία.
Όλα τα παραπάνω φυσικά, δεν επηρεάζουν μόνο την Αθήνα, αλλά συνολικά την Ελλάδα, αφού τα νησιά είναι σίγουρα πιο κοντά στο Ισραήλ για παράδειγμα. Απλώς, η Αθήνα είναι λιγότερο ελκυστική αυτή τη στιγμή για έναν καλοκαιρινό τουρίστα, δεν έχει τη δυναμική των νησιών για να πει κάποιος ότι θα κάνει την οινομική υπέρβαση για χάρη της. Αντιθέτως, για να πάει στις Κυκλάδες, θα το κάνει μια χαρά.
Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά είναι εικασίες και εκτιμήσεις. Το βέβαιο είναι πως η Ελλάδα παραμένει μια χώρα σε στρατηγικό σημείο και δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με τον TUI, τον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό οργανισμό της Ευρώπης, το καλοκαίρι του 2024 θα είναι καλοκαίρι-ρεκόρ, με την Κρήτη και τη Ρόδο να το υποστηρίζουν αυτό περισσότερο, ενώ μαζί με την Ελλάδα, τα τουριστικά οφέλη θα γευτούν φέτος η Τουρκία, η Τυνησία, η Αίγυπτος και η Ισπανία, που βρίσκονται στο top-5 του TUI.