Είχε τεθεί ως ξεκάθαρος στόχος για την Αθήνα από το 2019, αλλά έτι περισσότερο από την άνοιξη του 2022, πως στόχος και όραμα του Υπουργείου Τουρισμού είναι η Αθήνα να μπορεί να κρατήσει παραπάνω τους τουρίστες και να είναι τόπος προορισμού, όχι ενδιάμεσος σταθμός.
Προς αυτή την κατεύθυνση είδαμε να γίνονται τεράστιες επενδύσεις σε ξενοδοχεία, να αλλάζει γενικώς ο χάρτης της πρωτεύουσας σε τουριστικές δομές και φτάνουμε στο σήμερα, στο φετινό καλοκαίρι που δεν θα ξεκινήσει, αλλά έχει ήδη ξεκινήσει.
Όχι μόνο για τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και γιατί η επιβατική κίνηση είναι στα πολύ υψηλά της και δείχνει μια κατεύθυνση μεγάλου ρεκόρ το τρίμηνο του καλοκαιριού.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2024, το οποίο παραδοσιακά ήταν σε χαμηλές «πτήσεις», έχει παρουσιάσει άνοδο κατά 23,5% στις πτήσεις από εξωτερικό, αλλά και στην εσωτερική διακίνηση.
«Ξεφεύγει» η Αθήνα από τα χέρια μας
Είναι χαρακτηριστικό πως το 2023, η συνολική επιβατική κίνηση «έδωσε» 4,476 εκατομμύρια επιβάτες, το οποίο φέτος αυξήθηκε κατά 16,5% με 5,215 εκατομμύρια. Στις πτήσεις από εξωτερικό οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 3,050 εκατ. για το 2023 και 3,64 για το 2024, με τους 3 μήνες μάλιστα να παρουσιάζουν μια σχετική ισορροπία, με τον Μάρτιο να έχουμε 1,412 εκατ. επισκέπτες έναντι 1,143 το 2023, άρα πρόκειται για αύξηση 23,5%.
Η πρωτεύουσα μαζί με την Ρόδο, είναι οι δύο πόλεις με αεροδρόμιο που έχουν την μεγαλύτερη εισροή, εν αντιθέσει με Μύκονο-Σαντορίνη.
Με βάση τα παραπάνω, η Αθήνα γίνεται μια πρωτεύουσα που αποκτά σιγά σιγά δυναμική νησιού και διαθέτει και τα καταλύματα για να υποστηρίξει έναν τουρισμό υψηλότερου οικονομικού επιπέδου. Είναι αυτό απαραίτητα για καλό;
Ανάλογα την οπτική που θα το δει κανείς. Αν είσαι Αθηναίος που δεν βασίζεις το εισόδημά σου στον τουρισμό, μάλλον δεν θα πολυκαλοπεράσεις στην Αθήνα το φετινό καλοκαίρι και θα ψάχνεις κάθε φίλο και γνωστό με εξοχικό, να λείψεις ένα τρίμηνο το καλοκαίρι και να κάνεις remote work.