Μπορεί ένα μικροέθνος να μην είναι και επίσημα αναγνωρισμένο ως έθνος, όμως τα «κράτη» αυτά παίρνουν πολύ σοβαρά τον ρόλο τους. Έχουν όνομα, εθνικό ύμνο, πολλές φορές νόμισμα, ακόμη και δική τους γλώσσα. Και φυσικά, περίσσια περηφάνια. Μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι αυτή του μικροέθνους Atlantium, το οποίο δημιουργήθηκε από μία εφηβική φάρσα και σήμερα φιλοδοξεί να αυτονομηθεί.

Σε ένα προάστιο του Sydney, το μακρινό 1981, ένας έφηβος ονόματι George Cruickshank και οι δύο τους φίλοι έθεσαν τα «σύνορα» του σπιτιού του γύρω από την αυλή και ανακήρυξαν την περιοχή ως την «Αυτοκρατορία του Atlantium». Ο έφηβος «στέφθηκε» ως Αυτοκράτορας George II, Cruickshank και αφιέρωσε όλο του το απόγευμα στο να γράψει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Atlantium από την Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας. Φυσικά, από το νεοσύστατο κράτος δεν γίνεται να έλειπε μία σημαία, την οποία οι τρεις φίλοι σχεδίασαν κολλώντας πολλά χαρτιά μεταξύ τους.

Αυτό που για τον Cruickshank ήταν μία παιδική πλάκα, έγινε σύντομα το χόμπι του. Αφιέρωσε ατελείωτες ώρες με το να «χτίζει» το έθνος του. Σχεδίασε γραμματόσημα, χαρτονομίσματα, εμβλήματα. Έφτιαξε ακόμη και διαφορετικό σύστημα μέτρησης του χρόνου, όπου το ένα έτος στο Atlantium θα διαρκούσε 10 και όχι 12 μήνες.

Atlantium

Το 2008, αποφάσισε να πάει ένα βήμα παρακάτω το έθνος του και αγόρασε μία έκταση 80 εκταρίων στο Σίντνεϊ, την οποία και όρισε ως την πρωτεύουσα του Atlantium. Παρά το μικρό του μέγεθος, το Atlantium είναι στην πραγματικότητα διπλάσιο από το Βατικανό.

Πως περνάει τον χρόνο του ο Αυτοκράτορας; Φτιάχνει διοικητικά έγγραφα, ανταλλάσσει γράμματα με τους ηγέτες άλλων μικροέθνων και επιδίδεται σε «διεθνή διπλωματία» συνομιλώντας με τις Η.Π.Α., την Σιγκαπούρη και την Ελβετία.

Atlantium

O Αυτοκράτορας George Cruickshank του Atlantium. 

Μέσα στο Atlantium υπάρχει μία καλύβα, η οποία εκτελεί χρέη της Βουλής και του ταχυδρομείου του έθνους. Υπάρχει ακόμη και ένας πυργίσκος 4 μέτρων όπου γίνονται διάφορες τελετές και γιορτές.

Atlantium

O πυργίσκος του Atlantium που υπάρχει για τελετές και γιορτές του έθνους.

Το Atlantium δέχεται και τουρίστες. Μπορεί να μείνει κανείς στην κυβερνητική… καλύβα. Στο Airbnb αναφέρεται ότι βρίσκεται στην «μικρότερη χώρα της Αυστραλίας». Το γεγονός ότι δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη επίσημα από την Αυστραλία λύνει το πρόβλημα της βίζας που θα χρειαζόταν σε άλλες περιπτώσεις.

Και όμως, το Atlantium μετράει 3.000 κατοίκους οι οποίοι προέρχονται από 100 χώρες αν και οι περισσότεροι δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους σε αυτό.

Τον Cruickshank δεν τον πειράζει που δεν δέχεται επίσημη αναγνώριση το Atlantium. «Για εμένα είναι κάτι περισσότερο σαν ένα προσωπικό πρότζεκτ τέχνης», αναφέρει.

«Δεν είμαι χαζός. Ξέρω ότι δεν είμαι πραγματικός μονάρχης με δύναμη. Αλλά όσο περισσότερο δέχονται οι άνθρωποι αυτό που τους παρουσιάζεις. τόσο πιο αληθινό γίνεται. Είναι ωραίο να σου στέλνουν γράμματα που να σε αποκαλούν ‘Μεγαλειότατο’».

Η ανακήρυξη του έθνους του Atlantium από τον Cruickshank αποδεικνύει πόσο σαθρό και κοινωνικά κατασκευασμένο είναι το σύστημα πάνω στο ιοποίο έχουμε μοιράσει τον πλανήτη μας. Άνθρωποι πεθαίνουν επειδή περνούν σύνορα ενώ άλλοι για να τα υπερασπιστούν ενώ πρόκειται για νοητές γραμμές τις οποίες έχουν σχεδιάσει μερικές χούφτες ηγετών οι οποίοι παίζουν monopoly στις πλάτες μας.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Οι serial killers και mass murderers της Ελλάδας: Τα πιο πρωτόγνωρα εγκλήματα για τα ελληνικά δεδομένα

Πτήσεις μόνο για ζώα και ημίγυμνες αεροσυνοδοί – Οι πιο περίεργες αεροπορικές εταιρίες που όντως υπήρξαν

Playa del Amor: Ο παράδεισος της γκέι κοινότητας στο Μεξικό – Γιατί ανησυχούν πως δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα;