Ο 41 ετών μονάρχης του Μπουτάν, Γίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ ήταν εκείνος ο οποίος ενεργοποίησε πρώτος τις διαδικασίες για την επαναφορά του αρχαίου μονοπατιού σε συνεργασία με το Ίδρυμα του Μπουτάν Καναδά το οποίο χρηματοδότησε σε μεγάλο βαθμό την αποκατάσταση του έργου.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα του Μπουτάν Καναδά η διαδρομή μήκους 250 μιλίων, συνδέει εννέα περιοχές, 28 τοπικές κυβερνήσεις, δύο δήμους, ένα εθνικό πάρκο και 400 ιστορικούς, πολιτιστικούς χώρους. Αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Μπουτάν καθώς πριν την κατασκευή σύγχρονων δρόμων, κάτι που ξεκίνησε την δεκαετία του ΄60, το μονοπάτι είχε και θρησκευτική σημασία αφού συνδέονταν με βουδιστικές τελετές.

μονοπάτι

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιδρύματος «Πρόκειται για ένα έργο που βασίζεται στην κοινότητα τόσο στην κατασκευή όσο και στη λειτουργία του, το οποίο θα αποκαταστήσει μια αρχαία πολιτιστική εικόνα. Το μονοπάτι, αντανακλά επίσης τη φιλοσοφία της χώρας και θα επιτρέψει στα παιδιά του Μπουτάν να περπατήσουν στα χνάρια των προγόνων τους».

Το μονοπάτι συνορεύει δυτικά με την πόλη Χα, που βρίσκεται κοντά στο Θιβέτ και ανατολικά με την Ινδία. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διαδρομή η οποία εκτός των άλλων περιλαμβάνει και 10.000 σκαλοπάτια. Οι ταξιδιώτες που θα θελήσουν να την περπατήσουν θα πρέπει να οπλιστούν με αρκετή υπομονή αφού, για να δουν μόλις ένας μέρος του θα χρειαστούν σχεδόν μία εβδομάδα. Για εκείνους που θέλουν να καλύψουν όλη την απόσταση υπολογίζεται ότι θα τους πάρει περίπου έναν μήνα.

μονοπάτι

Η χώρα, προσπαθεί να αποφύγει τον υπερβολικό τουρισμό κρατώντας μια πιο εσωστρεφή στάση. Ως συνέπεια αυτού, υπάρχει ημερήσια χρέωση 250 δολαρίων ανά επισκέπτη, η οποία καλύπτει έξοδα μεταφοράς, κατάλυμα, φαγητό και αμοιβή ξεναγού. Ένα κόστος που για αρκετούς είναι αποτρεπτικό στο να το επισκεφτούν.

Και μπορεί λόγω πανδημίας τα σύνορα να είναι σχεδόν κλειστά όμως, την άνοιξη του 2022 η χώρα αναμένεται να επιστρέψει σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς και έτσι το αρχαίο μονοπάτι του Μπουτάν θα είναι ανοιχτό και επισκέψιμο.

Πηγή φωτογραφιών: CNN Travel

Διαβάστε ακόμα:«Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι χορηγοί «ντρέπονται» να διαφημιστούν – Σκέψεις να αποσυρθούν μεγάλα brands»