Περιεχόμενα
Ένα αφιέρωμα της Telegraph το 2016, χαρακτήριζε την Χάλκη ως έναν «άγνωστο επίγειο παράδεισο» που πρέπει να επισκεφθείς στα Δωδεκάνησα. Το νησί που βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρόδο και την Τήλο, στο βορειανατολικό τμήμα του Καρπάθιου Πελάγους, είναι ακριβώς αυτό. Ένας παράδεισος που σε μαγνητίζει με την ομορφιά του.
Πλέον όλο και περισσότεροι το επιλέγουν για τις διακοπές τους, κυρίως για να απολαύσουν αυτή την γλυκιά ηρεμία που αποπνέει το νησί, αλλά ταυτόχρονα καλό φαγητό και γαλαζοπράσινες θάλασσες. Είναι ένας τόπος αρχοντικός, ειδυλλιακός και ρομαντικός. Μακριά από την βουή των αυτοκινήτων και με ατμόσφαιρα που κάνει να νιώθεις ότι είσαι ο αφηγητής καλοκαιρινού μυθιστορήματος.
Η Χάλκη είναι ένας μαγικός προορισμός, γεμάτος με κρυφούς θησαυρούς που περιμένει να τους ανακαλύψεις. Για να φτάσεις στο αιγαιοπελαγίτικο νησί πρέπει πρώτα να πας στη Ρόδο. Εκεί υπάρχει λεωφορείο για την Κάμειρο-Σκάλα, από όπου θα πάρεις το καραβάκι για να περάσεις απέναντι. Υπάρχει, βέβαια, ακτοπλοϊκή σύνδεση προς το νησί απευθείας από το λιμάνι της Ρόδου.
Χάλκη: Η ιστορία του νησιού
Πριν αναφέρουμε τους θησαυρούς του νησιού, πρέπει πρώτα να μιλήσουμε για την ιστορία του. Η Χάλκη λέγεται πως πήρε την ονομασία της από τα ορυχεία και τα εργαστήρια επεξεργασίας χαλκού που υπήρχαν στο νησί κατά την αρχαιότητα. Υπάρχει, βέβαια, και μία δεύτερη εκδοχή που λέει πως το όνομα προέρχεται από τη φοινικική λέξη «κάρκι» ή «κάλχι» που σημαίνει «πορφύρα».
Είναι ένα όστρακο που υπήρχε άφθονο στις ακτές του νησιού τότε και το οποίο εμπορεύονταν οι Φοίνικες. Αυτή η εκδοχή ίσως είναι και η επικρατέστερη για το πώς ονομάστηκε το νησί.
Αναφορικά με την ιστορία του νησιού, τον 14ο αιώνα οι Ιππότες της Ρόδου παραχώρησαν τη Χάλκη ως φέουδο στην οικογένεια Assanti από την Ίσκια. Τότε έχτισαν και το Κάστρο τους πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Ανάμεσα στα οικόσημα σώζεται το οικόσημο του Μεγάλου Μαγίστρου Pierre d’ Aubusson (1476-1530), ο οποίος αναστήλωσε το φρούριο μετά από καταστροφική επιδρομή που δέχτηκε η Χάλκη από τους Βενετούς. Στο κάστρο κατέφευγε ο πληθυσμός σε περίπτωση επιδρομής.
Το 1523 το νησί το κυρίευσαν οι Τούρκοι. Από τα μέσα του 19ου αιώνα η τουρκοκρατούμενη Χάλκη φτάνει στο απόγειο της ακμής της. Μαζί με τη Σύμη, την Κάλυμνο, το Καστελόριζο και την Κάσο αναπτύσσουν το εμπόριο και τη σπογγαλιεία. Ιδρύονται σχολεία και το μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού σημειώνει κατακόρυφη άνοδο.
Στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας και κατά την ιταλοκρατία τα πατροπαράδοτα προνόμια καταργούνται, πλήττεται το εμπόριο κι η σπογγαλιεία στο νησί κι αρχίζει η αιμορραγία της μετανάστευσης. Κυριεύεται από τους Ιταλούς το 1912, όπως κι όλα τα Δωδεκάνησα, περιέρχεται υπό ιταλική κυριαρχία, στρατιωτική αρχικά και πολιτική μετά το 1923.
Ο μοναδικός οικισμός στο νησί
Το Νημποριό είναι ο μοναδικός οικισμός στην Χάλκη, που στολίζει υπέροχα το λιμάνι. Πολύχρωμα και νεοκλασικά σπίτια μοναδικής αρχιτεκτονικής, αποτυπώνουν την αρχοντιά του νησιού. Είναι σαν ένας καμβάς που κάποιος τον ζωγράφισε με πινέλα. Το Νημποριό είναι και το μοναδικό μέρος όπου θα βρεις να μείνεις, αφού μόνο εκεί υπάρχουν καταλύματα.
Οι αποστάσεις εδώ είναι ένας παράγοντας που δεν αποτελεί πονοκέφαλο, αφού γυρίζει όλο το μέρος με τα πόδια. Άλλος ένας λόγος που το νησί είναι μοναδικός προορισμός για τις καλοκαιρινές διακοπές. Κάνοντας την βόλτα στα στενά, εκτός από τα πολύχρωμα σπίτια, θα τραβήξει το βλέμμα σου το όμορφο καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, καθώς και ο πέτρινος πύργος του Ρολογιού που δεσπόζει δίπλα στο Δημαρχείο.
Ένας οικισμός που πλέον είναι εγκαταλελειμμένος είναι και το Παλαιό Χωριό, που κάποτε ήταν η χώρα του νησιού. Για να φτάσεις εκεί χρειάζεται να περπατήσεις μία ώρα, αλλά θα απολαύσεις το Κάστρο των Ιπποτών και τη θέα του.
Οι θάλασσες στο νησί σε μαγεύουν
Στη Χάλκη οι θάλασσες σε προκαλούν για ατελείωτες βουτιές. Ανάμεσα στο νησί με τη Ρόδο, υπάρχει η Αλιμιά, στην οποία η πρόσβαση γίνεται μόνο με καΐκι από το Νημποριό. Ένα μια μικρή νησίδα, εντελώς ανοργάνωτη, που έχει όμως καταπληκτικά νερά. Εννοείται πως όλες τις προμήθειες πρέπει να τις έχεις μαζί σου πριν μπεις στο καΐκι.
Αξίζει να αναφερθεί πως η Αλιμιά δεν είναι ένα άγνωστο μέρος. Το 2014, ο πρίγκιπας Κάρολος -Βασιλιάς πλέον- και η Καμίλα, έκαναν τριήμερες διακοπές στο σκάφος που είχαν αράξει στο νησάκι, προκειμένου να απολαύσουν την ηρεμία και τα νερά του. Φυσικά, τα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας είχαν αφιερώσει χρόνο για να κάνουν γνωστή την Αλιμιά.
Το νησί διαθέτει θάλασσες, κυρίως με βότσαλα. Η πιο γνωστή παραλία του νησιού είναι ο Πόνταμος, που απέχει από το λιμάνι 10 λεπτά με τα πόδια. Είναι οργανωμένη και την επιλέγουν οι περισσότεροι αφού είναι οργανωμένη, με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Έχει λευκή άμμο και πεντακάθαρα νερά. Μετά το μπάνιο, επιβάλλεται και ένας καλός μεζές, αφού εκεί θα βρεις και ταβέρνες.
Η παραλία Κανιά απέχει 25 λεπτά με τα πόδια και βρίσκεται στα βόρεια του νησιού. Είναι επίσης από τις πιο γνωστές στη Χάλκη. Ένας κολπίσκος με κρυστάλλινα και τιρκουάζ νερά. Είναι επίσης οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ εκτός από τα πόδια, μπορείς να φτάσεις εκεί και με όχημα.
Μία ακόμη παραλία στη Χάλκη που αξίζει να επισκεφθείς είναι και η Αρέτα, που περιβάλλεται από ψηλά βράχια. Για να φτάσεις εκεί όμως χρειάζεται να πάρεις το καραβάκι. Δεν πρέπει όμως να μην συστηθείς με αυτά τα νερά που έναν βυθό που αν έχεις μάσκα μαζί σου θα σε ξετρελάνει. Είναι ανοργάνωτη, επομένως θα χρειαστεί να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα.
Επιπλέον, η παραλία Γυάλι στη Χάλκη, που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού, είναι προσβάσιμη με τα πόδια. Εδώ δεν θα βρεις άμμο, αλλά μεγάλα βότσαλα. Για να πας εκεί πρέπει να φτάσεις στο Χωριό και συνεχίζετε κατηφορίζοντας το δρόμο που είναι μπροστά από το Χωριό. Κι εδώ είναι ανοργάνωτα τα πράγματα, οπότε πρέπει να μεριμνήσεις πριν ξεκινήσεις για Γυάλι.
Η Χάλκη είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός και το σίγουρο είναι ότι η αύρα της θα σε μαγέψει.
Extra tip: Αν πας Σεπτέμβριο, θα πετύχεις και το ετήσιο Φεστιβάλ Μουσικής «Δημήτρης Κρεμαστινός». Φέτος, θα γίνει 7-11/9. Μάθε περισσότερα εδώ.
(Κεντρική Φωτογραφία: Shutterstock)