Κρήτη, Χανιά. Με το που ακούς τις δύο αυτές (ευλογημένες) λέξεις ένα πράγμα εύχεσαι μόνο: Να μπορούσε να γίνει κάπως, να τηλεμεταφερθείς αμέσως εκεί. Για βόλτες, σε θάλασσες, σοκάκια και ταβέρνες. Για να ζήσεις την ευτυχία…

Τα φέρνει έτσι η μοίρα ώστε σας γράφουμε αυτές τις αράδες από την «καυτή» Αθήνα. Με το μυαλό όμως στην απόδραση. Το πού θα μείνεις, πού θα κολυμπήσεις πέριξ των Χανίων, επιφυλασσόμαστε να στο πούμε σε νεότερο «ανακοινωθέν».

Εν προκειμένω θα κάνουμε focus στο κομμάτι «μασαμπούκες». Για 6 ταβέρνες της περιοχής που θα σε κάνουν ακριβώς να καταλάβεις γιατί ένα σωρό κόσμος λέει και ξαναλέει πως εκεί στη Λεβεντογέννα βρίσκουμε ένα από τα μέρη που προσφέρονται ίσως τα πιο νόστιμα φαγητά στην Ελλάδα…

Γι’ αυτό αποθεώνουν το φαγητό όσοι πάνε εκεί: 7 ταβέρνες στην περιοχή της Ελλάδας που διεκδικεί την κορυφή

Οι 6 ταβέρνες που θα σε κάνουν να πάρεις το… πρώτο καράβι για Χανιά

Ντουνιάς

Μια από τις legendary ταβέρνες της περιοχή – ξέρετε πολλές ελληνικές που έχουν γράψει για πάρτη τους αφιέρωμα οι New York Times, με χαρακτηρισμό μάλιστα «Μέκκα της σπιτικής μαγειρικής»;

Σε απόσταση 45 λεπτών από την πόλη, χωρίς μενού και με φαγητά που μαγειρεύονται μόνο σε πήλινα σκεύη. Εδώ όλα παίρνουν το χρόνο τους, δεν υπάρχει βιασύνη. Μόνο ιεροτελεστία, σεβασμός στη διαδικασία και αποθέωση της εκλεκτής πρώτης ύλης. Τίποτα δεν φέρνουν απ’ έξω, όλα δικά τους είναι.

Δρακώνα

Χρυσόστομος

Εδώ η φάση δεν είναι «πες τα Χρυσόστομε», είναι «δώσε μας να φάμε Χρυσόστομε!». Η παράδοση είναι γευστικά η κυρίαρχος, αλλά όχι μόνο. Δεν απουσιάζουν οι μοντέρνες πινελιές, η φαντασία και η δημιουργικότητα.

Από τις ταβέρνες που αγαπάνε οι ντόπιοι και οι ξένοι, όταν γνωρίσουν, τρέχουν να περιγράψουν στους φίλους τους όταν γυρίσουν στις πατρίδες τους. Μιλώντας για «ποιήματα» όπως οφτό (ψητό σφακιανό αρνί ή κατσίκι), ψητά σκέτο «γλύκισμα» και τη σαλάτα με τα ρεβύθια, τα μαυρομμάτικα και τις φακές, την αποκαλούν «αρχαία».

Δευκαλίωνος και Ικάρων

Τα Χάλκινα

Μεγάλες μερίδες, ασύγκριτη ποιότητα. Με θέα το παλιό λιμάνι των Χανίων, ένα μέρος που βλέπεις, αισθάνεσαι και καταναλώνεις παράδοση. Μαζί με μια νότα μοντέρνου, ένα πάντρεμα που προκύπτει φυσικά και μοναδικά. Υψηλή γαστρονομία σε classic βάση.

Το γαμοπίλαφο πολύ απλά δεν χάνεται, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με μοσχαρίσιο κρέας, οι τύποι δεν παίζονται. Από τις τοπ ταβέρνες σε όλο το νησί.  

Ακτή Τομπάζη 29-30

Matzenta Kuzina Del Sol

Όταν η Κρήτη συνάντησε το Μεξικό προέκυψε κάτι εντελώς ξεχωριστό, ένα μαγαζί που θες να χειροκροτήσεις γι’ αυτά που βλέπεις, για όσα γεύεσαι.

Σε μια ήσυχη περιοχή, πλησίον του νέου λιμανιού, θα βρεις ένα απίθανο μέρος που θα σε διδάξει τι σημαίνει fusion, που θα σου δείξει στην πράξη τι σημαίνει να σκέφτεσαι έξω από κουτί, δημιουργώντας κάτι το εξαιρετικό.

Ελύρου & Πολυρρήνιας 2, Κουμπές

Ευγωνία

Οι ντόπιοι το αγαπούν, οι τουρίστες που το ανακαλύπτουν μακαρίζουν την τύχη τους. Ένα κρυμμένο διαμάντι, από τις ταβέρνες που πρέπει να ξέρεις για να βρεις.

Καταπληκτικά μαγειρευτά και πρώτη ύλη που σέβεται την εποχικότητα, το ότι δεν μπορούμε να έχουμε τα πάντα όποτε μας «καπνίσει».

Στα must και το πιλάφι, βγαίνει από την κουζίνα μόνο τα Σάββατα, ενώ οτιδήποτε χρησιμοποιείται στην κουζίνα είναι πιστοποιημένα βιολογικό.

Μυλωνογιάννη 120

Πατρελαντώνης

Σε νησί είσαι, δεν θα στείλουμε σε μια από τις ταβέρνες που σε περιμένουν ψαρικά και θαλασσινά… από άλλον πλανήτη; Μιλάμε για νοστιμιά, για εξειδίκευση.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Εδώ έχουμε να κάνουμε με αυτό που θα ορίζαμε ως αρχέτυπο για «ουζοκαταστάσεις». Και ίσως τα πιο νόστιμα καλαμαράκια που έφαγες ποτέ…

Μαράθι

Θράκα

Δεν μιλάμε για μια απλή ταβέρνα. Με τέτοιο όνομα είναι εμφανές πως μιλάμε για ένα γκριλάδικο, ένα μέρος όπου θα φας ποικιλίες κρεατικών, θα φας σουβλάκια, θα φας κρέας στα κάρβουνα εν γένει, έχει κι εντυπωσιακά μπέργκερ και μπριζόλες. Οπότε δε χρειάζεται να σου το πουλήσουμε περισσότερο. Δες τις φωτογραφίες στο Instagram του και θα καταλάβεις.

Αν. Γογονή 77, Χανιά & Παπαναστασίου 2, Πλατεία Δικαστηρίων, 2821070017