Πλέον τα καλοκαίρια είναι πιο ζεστά εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Ο καύσωνας του 2024 που έσπασε τα ρεκόρ έχει σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής για τον πλανήτη -και τις καλοκαιρινές διακοπές. Και κάπως έτσι οι coolcations μπήκαν στη ζωή μας.

Τον Ιούλιο σημειώθηκαν όχι μία, αλλά τρεις από τις πιο ζεστές ημέρες που έχουν παρατηρηθεί ποτέ παγκοσμίως. Αυτές οι αποπνικτικές θερμοκρασίες σε όλη τη Νότια Ευρώπη και όχι μόνο, έφεραν την άνοδο των «δροσερών διακοπών» ή αλλιώς coolcations -την τάση των ταξιδιών σε προορισμούς που προσφέρουν ανάπαυλα από τον αποπνικτικό καιρό.

«Ενώ ο καιρός ήταν πάντα ένας παράγοντας για τα ταξίδια -χειμερινές καταιγίδες κατά τη διάρκεια των διακοπών, τυφώνες το καλοκαίρι- το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, ακολουθούμενο από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και το Μάουι, είχε βαθιά επίδραση», λέει η Μίστι Μπέλες, αντιπρόεδρος δημοσίων σχέσεων στο δίκτυο ταξιδιωτικών γραφείων Virtuoso.

Αν και η Ιταλία και η Ελλάδα είναι οι αιώνιοι αγαπημένοι προορισμοί, όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες αλλάζουν τον χρόνο των διακοπών τους στη Νότια Ευρώπη ή τις εγκαταλείπουν εντελώς.

Φέτος, η Virtuoso είδε μια σημαντική αύξηση 44% στα ταξίδια σε ψυχρότερους προορισμούς όπως ο Καναδάς, η Φινλανδία και η Ισλανδία τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ οι θερμότεροι προορισμοί είδαν μόνο μια μικρή μείωση 0,5%, λέει η Μπέλες.

Στην ελβετική περιοχή των Άλπεων Γκσαντ, που αποτελεί εδώ και καιρό πόλο έλξης για το διεθνές τζετ σετ, ο πληθυσμός διογκώνεται από 8.000 σε 20.000 κάθε σεζόν του σκι. Τα τελευταία τρία χρόνια, ωστόσο, το καλοκαίρι έχει γίνει μια εξίσου δημοφιλής εποχή για να το επισκεφθείτε.

Και αυτό έχει μία λογική: δροσερά πρωινά, ακολουθούμενα από υψηλές θερμοκρασίες και ανεκτές θερμοκρασίες τα βράδια δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για πεζοπορία σε αλπικές γαλακτοπαραγωγικές φάρμες, αφρώδεις λίμνες και σημεία με θέα σε καταπράσινες πλαγιές με διάσπαρτα ξύλινα σαλέ.

Coolcations: Είναι το μέλλον των διακοπών; - Έτσι θα αποδράσεις από τον καύσωνα

Το τέλος του καλοκαιριού προσφέρει επίσης στους ταξιδιώτες μια βαθύτερη ματιά στον καλά διατηρημένο πολιτισμό της περιοχής Μπερνές Ομπερλάντ. Μείνετε μέχρι το τέλος Αυγούστου και πιθανότατα θα προλάβετε την ετήσια παράδοση Gstaad Züglete, όταν οι αγρότες οδηγούν τις αγελάδες τους (στολισμένες με λουλούδια και χειροποίητα καμπανάκια) από τα βουνά στις πέντε κοιλάδες.

Με τους παγετώνες να συρρικνώνονται με ανησυχητικό ρυθμό, υπάρχει επίσης μεγαλύτερη ανάγκη για τους ταξιδιώτες να κάνουν υπεύθυνες επιλογές -είτε πρόκειται για την υιοθέτηση ταξιδιών με τρένο είτε για διαμονή σε ξενοδοχεία με οικολογικό προσανατολισμό.

Ωστόσο, οι δροσερές διακοπές δεν χρειάζεται να σημαίνουν ότι πρέπει να εγκαταλείψετε εντελώς την παραλία.

Σκανδιναβικοί προορισμοί κοντά σε νερό, όπως η περιοχή Σκάνε στη νότια Σουηδία -που διαθέτει σχεδόν 250 μίλια ακτογραμμής, μεγάλες ηλιόλουστες ημέρες και άφθονες δυνατότητες κολύμβησης- έχουν επίσης αναφέρει αύξηση των διανυκτερεύσεων.

Coolcations: Είναι οι διακοπές του μέλλοντος; - Έτσι θα αποδράσεις από τον καύσωνα

Εν τω μεταξύ, η Δανική Ριβιέρα είναι στα πάνω της, με πόλεις όπως το Τισβίλντε να διαθέτουν αναζωογονημένα παραθαλάσσια ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Στο νησί Βανκούβερ στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, με μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία 70 βαθμούς, οι δροσερές διακοπές προσφέρουν ευκαιρίες για υπεύθυνη αλληλεπίδραση με το άγριο μεγαλείο του Ειρηνικού Ωκεανού, των βουνών και των τροπικών δασών.

Οι ταξιδιώτες μπορούν να κλείσουν μια ουδέτερη από άποψη άνθρακα εμπειρία παρακολούθησης φαλαινών όρκα στη Βικτώρια με το Prince of Whales ή να ξεκινήσουν μια εμπειρία glamping στο Clayoquot Wilderness Lodge κοντά στο Τοφίνο, το οποίο διαθέτει 25 σουίτες με σκηνές, ένα εστιατόριο και ένα σπα που λειτουργεί σχεδόν εξ ολοκλήρου με ηλιακή ενέργεια -δεν χρειάζεται κλιματισμός.

Σε έναν κόσμο με προορισμούς που τώρα ζεσταίνονται, είναι πιθανό οι δροσερές διακοπές να γίνουν ακόμη πιο δημοφιλείς το 2025 και μετά. Και ελπίζουμε ότι, με περισσότερους ταξιδιώτες να συνειδητοποιούν τη σημασία της προστασίας των παγωμένων γωνιών του κόσμου, θα υπάρχει επίσης η ευκαιρία να διατηρήσουμε ό,τι μας έχει απομείνει.

* Με πληροφορίες από Vogue