Αν σου αρέσει να χαζεύεις λίστες με τίτλο «ο καλύτερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο», γνωρίζεις ότι η Γαλλία είναι στην πρώτη θέση πολλά χρόνια τώρα. Η έκθεση της GlobalData στο τέλος του 2023 προβλέπει ότι τη χρονιά που διανύουμε πάνω από 93,7 εκατομμύρια τουρίστες θα επισκεφθούν τη Γαλλία. Αλλά μην βάζεις στοίχημα ότι το ίδιο θα ισχύει και το 2040. Το πιθανότερο είναι να το χάσεις.

Ποιος μπορεί να συναγωνιστεί τη Γαλλία; Θα πρέπει να έχει πολλά ακαταμάχητα χαρακτηριστικά: Ποικιλία τοπίου, πολλά ιστορικά μνημεία και μουσεία, πολύ πλούσιο πολιτισμό, αλλά να είναι και εύκολα προσβάσιμη με αεροπλάνο και άλλα μέσα, και φυσικά να προσφέρει ξενοδοχειακές υπηρεσίες πρώτης ποιότητας.

Ποια χώρα είναι αυτή που θα καταφέρει να εκθρονίσει την Γαλλία; Η Ισπανία.

Δεν το γράφουμε τυχαία, ούτε πρόκειται για μια αυθαίρετη εκτίμηση από κάποιον ειδικό ή μια ομάδα ειδικών. Έγινε επίσημη έρευνα γι’ αυτό, από κοινού της Google με την Deloitte, και το αποτέλεσμα της έρευνας παρουσιάστηκε σε έκθεση με τίτλο «NextGen Travelers and Destinations» (νέα γενιά ταξιδιωτών και προορισμών).

Στο κάτω-κάτω, δεν πρόκειται και για μια συνταρακτική αλλαγή. Η Ισπανία ως τουριστικός προορισμός είναι ήδη δεύτερη πίσω από τη Γαλλία στους πιο διαφημισμένους και δημοφιλείς. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά που διαθέτει και η Γαλλία, φυσικά τις ίδιες ευκαιρίες για καλοφαγάδες και λάτρεις των ωραίων κρασιών, αλλά και πολύ περισσότερες ευκαιρίες για καλοκαιρινές αποδράσεις με τις φοβερές παραλίες της, τόσο στο νότο, όσο και στις Βαλεαρίδες και στα Κανάρια Νησιά. Ούτως ή άλλως, η Ισπανία είναι πλέον πάνω από τη Γαλλία στην γαστρονομία.

110 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως: Η πρόβλεψη που θα «ξεσηκώσει» τους ντόπιους στην δημοφιλέστερη ευρωπαϊκή χώρα

Η έρευνα έδειξε ότι το 2040 η Ισπανία προβλέπεται να υποδεχτεί 110 εκατομμύρια τουρίστες. Στη δεύτερη θέση θα ακολουθήσει η Γαλλία (105 εκ.) και στην τρίτη οι Ηνωμένες Πολιτείες (100 εκ.).

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Ισπανία ως προορισμός θα κάνει αυτό το ιστορικό προσπέρασμα. Με μέσο όρο 300 ηλιόλουστες ημέρες ετησίως, ο συγκεκριμένος ευρωπαϊκός προορισμός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Βρετανούς που είναι σε θέση να κλείσουν προσιτές προσφορές αεροπορικών εισιτηρίων και να απολαύσουν τον ήλιο σε κοντινές αποστάσεις. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, οι θερμοκρασίες μπορεί να ανέβουν πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. Ακόμη και οι χειμώνες στην Ισπανία συνοδεύονται από μια υγιή δόση βιταμίνης D, ειδικά στο νότο και τα νησιά.

Προορισμός Ισπανία: Από δεύτερος γίνεται πρώτος

Η πρόβλεψη των 110 εκατομμυρίων επισκεπτών θα σηματοδοτήσει μια αύξηση άνω του 24%, με περίπου 84 εκατομμύρια ανθρώπους που είπαν «προορισμός: Ισπανία» το 2023. Αυτός είναι ήδη ένας αριθμός ρεκόρ για την περιοχή, και φυσικά έχει φέρει εκρηκτικές αυξήσεις σε νέα εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία για να φιλοξενούν τις συνεχώς αυξανόμενες μάζες τουριστών.

Αν θέλουμε να απομονώσουμε στοιχεία μόνο για το 2024, την Ισπανία επισκέφθηκαν 6,3 εκατομμύρια αλλοδαποί τουρίστες μόνο τον Μάρτιο. Μια αύξηση 21% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE). Η χώρα έσπασε για άλλη μια φορά επίσης το ρεκόρ της στις τουριστικές δαπάνες τον ίδιο μήνα, με τους ξένους επισκέπτες να φέρνουν σχεδόν 8,65 δις ευρώ, δηλαδή αύξηση 29,7% τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Προς το παρόν, ωστόσο, η Γαλλία παραμένει στη θέση των δημοσκοπήσεων ως η χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο. Μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία, η Γαλλία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό τμήμα της τουριστικής ανάπτυξης στη Δυτική Ευρώπη. Η χώρα ως προορισμός δεν είναι δημοφιλής μόνο στους ταξιδιώτες από την ίδια την Ευρώπη, ειδικά τη Βρετανία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, αλλά είναι επίσης δημοφιλής στους επισκέπτες από πιο μακριά, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κι αυτή ακριβώς η διεθνής τάση πρόκειται να αντιστραφεί. Η προτίμηση που θα δείξουν στην Ισπανία ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί και Κινέζοι τουρίστες, μαζί με τα αυξανόμενα εκατομμύρια των Λατινοαμερικανών τουριστών που λόγω φυλετικής συγγένειας και γλώσσας προτιμούν την Ισπανία, αναμένεται να την κάνει νούμερο ένα.

Αυτή η εκτίμηση βέβαια, δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσει να υπάρχει δεδομένων των διαδηλώσεων που υπάρχουν σε πολλά μέρη στην Ισπανία κατά του υπερτουρισμού. Δηλαδή αν οι κάτοικοι στις Βαλεαρίδες είναι εξαγριωμένοι με τα 90 εκατομμύρια που έχουν τώρα, πώς θα δράσουν με 20 εκατομμύρια τουρίστες επιπλέον;