Ένα ελληνικό νησί κέρδισε διεθνή αναγνώριση, καθώς συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 24 κορυφαίους προορισμούς για εναλλακτικές ποιοτικές διακοπές στον πλανήτη, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Express. Η λίστα περιλαμβάνει μέρη που ξεχωρίζουν για την ομορφιά τους, τη μοναδική τους πολιτιστική κληρονομιά και τη δέσμευσή τους στην αειφορία, προσελκύοντας επισκέπτες που αναζητούν μια αυθεντική εμπειρία μακριά από τους κλασικούς τουριστικούς προορισμούς.

Η παρουσία του ελληνικού νησιού σε αυτή την εκλεκτή λίστα υπογραμμίζει τη γοητεία και την ποιότητα που προσφέρει η χώρα ως τουριστικός προορισμός, αντανακλώντας την επιθυμία για πιο βιώσιμες και εμπνευσμένες ταξιδιωτικές επιλογές.

Το ελληνικό νησί που αποθεώνεται από την Express είναι γνωστό και ως η «Χώρα των Τιτάνων»

Το ελληνικό νησί που αποθεώνεται

Το βρετανικό μέσο Express αναδεικνύει την Καρπάθο ως μία από τις 24 κορυφαίες τοποθεσίες στον πλανήτη που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, προτείνοντας την ως εναλλακτική επιλογή αντί των «κλασικών» μαζικών προορισμών που πλήττονται από τον υπερτουρισμό και τη συνωστίσμ. Αυτή η διάκριση υπογραμμίζει την αυθεντικότητα και τη φυσική ομορφιά της Καρπάθου, προσκαλώντας τους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν ένα πιο ήσυχο και ποιοτικό περιβάλλον για τις διακοπές τους.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, «Η ιστορία της Καρπάθου είναι διάχυτη παντού. Τα παλαιότερα ευρήματα ανθρώπινης παρουσίας στο νησί χρονολογούνται από το 4.000 π.Χ., ενώ στην ελληνική μυθολογία το νησί αναφέρεται και ως “χώρα των Τιτάνων”. Αυτή η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά προσθέτει μια μοναδική διάσταση στην εμπειρία των επισκεπτών, προσκαλώντας τους να εξερευνήσουν τις ρίζες και τις παραδόσεις ενός από τους πιο ιστορικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Το ελληνικό νησί που αποθεώνεται από την Express είναι γνωστό και ως η «Χώρα των Τιτάνων»

Στην Κάρπαθο, το γραφικό χωριό και μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η Όλυμπος, διατηρεί την πολιτιστική του ταυτότητα και τις παραδόσεις του, όπως φαίνεται άλλωστε και από τα παραδοσιακά ρούχα που φορούν οι γυναίκες και την αρχαϊκή διάλεκτο που μιλούν οι ντόπιοι».

Η δημοφιλής εφημερίδα τονίζει ότι η Κάρπαθος, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή για διακοπές. Με ψηλά βουνά, παρθένα τοπία, ευωδιαστά δάση, παραδοσιακά χωριά και γαλαζοπράσινα νερά, το νησί προσφέρει μοναδικές εμπειρίες που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες και μετά τον Αύγουστο. Αυτή η φυσική ομορφιά και η αυθεντική ατμόσφαιρα καθιστούν την Κάρπαθο έναν ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν ηρεμία και φυσική αναγέννηση.

Το ελληνικό νησί που αποθεώνεται από την Express είναι γνωστό και ως η «Χώρα των Τιτάνων»

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Καρπάθου, Τάσος Μηλιός, προσθέτει πως «η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου αποτελεί στόχο που προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τόσο μέσα από ένα πολύπλευρο τουριστικό αφήγημα σε πλήθος αγορών με επίκεντρο το φυσικό κάλλος, την τοπική κουλτούρα, τη γαστρονομία και τις εναλλακτικές δραστηριότητες, όσο και μέσα από εκδηλώσεις». Στο πλαίσιο αυτό, τους ανεξερεύνητους γαστρονομικούς θησαυρούς της Καρπάθου επιχείρησε να αναδείξει το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Καρπάθου στις 19 Σεπτεμβρίου.

Το ελληνικό νησί που αποθεώνεται από την Express είναι γνωστό και ως η «Χώρα των Τιτάνων»

Πλήθος επισκεπτών είχε την ευκαιρία να γευτεί την πλούσια κουζίνα και τα παραδοσιακά προϊόντα του γοητευτικού νησιού της Καρπάθου. Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκαν αναγνωρισμένοι τοπικοί σεφ, οι οποίοι παρουσίασαν γεύσεις εμπνευσμένες από τη γαστρονομική παράδοση και τα τοπικά προϊόντα του νησιού.

Η τιμητική μαγειρική επίδειξη από τον σεφ Άκη Πετρετζίκη, ο οποίος χρησιμοποίησε τοπικές πρώτες ύλες, προσέφερε μια μοναδική εμπειρία στους παρευρισκόμενους. Το φεστιβάλ, ωστόσο, δεν περιορίστηκε μόνο στη δημιουργική γαστρονομία· ανέδειξε επίσης την αναλλοίωτη παράδοση του νησιού μέσα από ζωντανή μουσική και εκλεκτά εδέσματα. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μακαρούνες, τοπικά τυριά και άλλα παραδοσιακά πιάτα της Καρπάθου, προσφέροντας μια ταξιδιωτική εμπειρία εκτός της υψηλής σεζόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ, οι συνολικές αεροπορικές αφίξεις για την τουριστική περίοδο Μάιος – Σεπτέμβριος 2024 εμφανίζονται αυξημένες κατά 1,4%, φτάνοντας τους 122.286 επισκέπτες.

*Photo Credits: Shutterstock