Η Γκαμπριέλ Σέφτζ δεν είναι το είδος του ατόμου που πηγαίνει σε καταφύγια ευεξίας. Η γεννημένη στη Γερμανία κτηματομεσίτρια που ζει στο Μπρούκλιν περιγράφει τον εαυτό της ως «πολύ προσανατολισμένη στα δεδομένα» και πιστεύει ότι το πλιγούρι βρώμης είναι ένα συναρπαστικό πρωινό.

Αλλά αυτό ήταν πριν αρχίσει να βιώνει την εμμηνόπαυση και πριν βρεθεί σε ένα ράντσο έξω από το Όστιν του Τέξας, όπου δοκίμαζε ηχολουτρά και κρύες βουτιές – οπότε το λάτρεψε.

Η Σέφτζ είναι μία από τις γυναίκες που αναζητούν ξενοδοχεία και θέρετρα που προσφέρουν προγράμματα ειδικά για την εμμηνόπαυση.

«Αν μου είχατε πει εκ των προτέρων πόσο θα άλλαζε τη ζωή μου με αυτό το καταφύγιο θα έλεγα: Ναι, καλά. Δεν πρόκειται να συμβεί ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια. Άλλες μπορεί να το βιώσουν, αλλά σίγουρα όχι εγώ», είπε.

Οι σημαντικές σωματικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές αλλαγές που μπορεί να συμβούν κατά την εμμηνόπαυση είναι διαφορετικές για κάθε γυναίκα. Όμως η βιομηχανία ευεξίας επεκτείνεται και έχει αρχίσει να ασχολείται με την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση.

Ένα κύμα συμπληρωμάτων, εμπορικών σημάτων περιποίησης του δέρματος, προγραμμάτων διατροφής κι άλλων προϊόντων απευθύνεται ευθέως σε αυτές τις γυναίκες – και ορισμένες ανακαλύπτουν ότι προτιμούν ένα σπα ή ένα ξενοδοχείο από ένα γραφείο γιατρού. «Νομίζω ότι πάντα ξεκινά ως ένα προσωπικό ταξίδι», δήλωσε η Σέφτζ και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι τα τελευταία δύο, τρία χρόνια υπήρξαν λογαριασμοί στο Instagram που μίλησαν για θέμα της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυση».

Κάνοντας τη μεγάλη στροφή

Η εμμηνόπαυση βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο δήλωσε η Δρ. Μπάρμπαρα Χάννα, γυναικολόγος – μαιευτήρας στο Σικάγο και η ιδρύτρια του MyMenopauseRX, μιας υπηρεσίας τηλεϊατρικής που ειδικεύεται στη φροντίδα που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση.

Η αυτοφροντίδα είναι σημαντική, πρόσθεσε η Χάννα, καθώς πολλές γυναίκες που βιώνουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης αντιμετωπίζουν επίσης στρεσογόνους παράγοντες, όπως η ανατροφή των παιδιών, η διαχείριση μιας πολυάσχολης καριέρας ή η φροντίδα ηλικιωμένων συγγενών. Κατά τη γνώμη της, τα ιαματικά λουτρά είναι ιδανικά μέρη για χαλάρωση, αλλά όχι απαραίτητα το ιδανικό μέρος για ιατρική περίθαλψη.

«Δεν είναι απλώς η εμμηνόπαυση που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Πριν από την εμμηνόπαυση πρέπει να προετοιμαστούμε για μια σωστή ορμονική ισορροπία», δήλωσε ο Δρ. Νάρες Περεμποντούρι, ένας αγιουρβεδικός γιατρός στο πολυτελές ινδικό θέρετρο Ananda στα Ιμαλάια, ο ιστότοπος του οποίου μπορεί να υπερηφανεύεται για τις εγκρίσεις της Ούμα Θέρμαν και της Όπρα.

«Αυτός είναι λοιπόν ένας λόγος που το ονομάσαμε πρόγραμμα εξισορρόπησης». «Από την εμμηναρχή έως την εμμηνόπαυση, (οι γυναίκες) περνούν από πολλές φάσεις», δήλωσε ο Περεμποντούρι.

Το Ananda δεν έχει ένα πρόγραμμα ειδικά για την εμμηνόπαυση, αλλά προσφέρει μια εμπειρία «ορμονικής εξισορρόπησης».

Το πρόγραμμα 14 ημερών, το οποίο περιλαμβάνει προσαρμοσμένα σχέδια γευμάτων, προγράμματα άσκησης και ορμονικές εξετάσεις, ξεκινά από 1.000 δολάρια τη βραδιά. Αλλά η τιμή δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να αποτρέψει ορισμένες γυναίκες από το να εγγραφούν – το κοινωνικό στίγμα και η έλλειψη εκπαίδευσης γύρω από την εμμηνόπαυση εξακολουθούν να υπάρχουν.

Το 51% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι γυναίκες και η εμμηνόπαυση είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Τα συμπτώματα ποικίλλουν: πόνος στις αρθρώσεις, εξάψεις, αλλαγές στη διάθεση, διακυμάνσεις στο βάρος και πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ.

Για όσες ενδιαφέρονται για τα ταξίδια και την ευεξία, η εμφάνιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης είναι απλώς ένας ακόμα λόγος για να εξετάσουν το ενδεχόμενο επίσκεψης σε ένα σπα ή ένα καταφύγιο.

Η ηθοποιός Τζόζι Μπίσετ είχε πάει σε άλλα προγράμματα ευεξίας στο παρελθόν, αλλά επέλεξε το The Retreat της Κόστα Ρίκα. Είπε στο CNN ότι απόλαυσε το επταήμερο πρόγραμμα The Big M τόσο πολύ που επέλεξε να παραμείνει περισσότερο.

«Ήταν ένα από τα πιο όμορφα μέρη και εμπειρίες που είχα ποτέ», είπε η Μπίσετ. «Δεν υπάρχει μανικιούρ ή πεντικιούρ. Δεν είναι αυτό το μέρος. Αυτό είναι ένα μέρος για να θεραπευτείς, να γαλουχηθείς».

Ενώ το πρόγραμμα της Σέφτζ – που διοργανώθηκε από την γυμνάστρια Χάνα Έντεν – η Μπίσετ προτίμησε να ακολουθήσει άλλο πρόγραμμα.

Το μέλλον της φροντίδας της εμμηνόπαυσης

Ορισμένοι επαγγελματίες υγείας συνιστούν προσοχή όταν πρόκειται για τη χρήση εναλλακτικών θεραπειών για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Η Χάννα δήλωσε ότι η κόκκινη γραμμή είναι όταν οι θεραπείες ξεπερνούν την απλή ανακούφιση από το άγχος και την αυτοφροντίδα, και φτάνουν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι μπορούν να κάνουν ιατρικά θαύματα. «Αν θέλουν να σας προσφέρουν πολλές εξετάσεις αίματος, σάλιου, ή δακτυλικών αποτυπωμάτων για παράδειγμα, σίγουρα αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την εμμηνόπαυση» ξεκαθάρισε.

«Οι εταιρείες που ασχολούνται με την εμμηνόπαυση συνειδητοποιούν ότι υπάρχει μία τεράστια οικονομική ευκαιρία. Το μασάζ είναι μασάζ, το πρόσωπο είναι πρόσωπο. Δεν υπάρχουν επιπλέον λοσιόν και φίλτρα που θα σας μεταμορφώσουν λόγω της περιεμμηνόπαυσης ή της εμμηνόπαυσης, τουλάχιστον όχι σήμερα».

Αλλά σε πέντε ή 10 χρόνια; Ίσως, είπε, λαμβάνοντας υπόψη πόσα κονδύλια δίνονται στην έρευνα σχετικά με την εμμηνόπαυση στις μέρες μας. «Δεν νομίζω ότι η εμμηνόπαυση βγαίνει από τη μόδα. Νομίζω ότι η εμμηνόπαυση μόλις μπαίνει στο προσκήνιο».

Πηγή: CNN

Photo Credit: instagram.com/anandainthehimalayas