Περιεχόμενα
Οι κάτοικοι μιας πόλης ξέρουν όλα τα μυστικά και τα προτερήματα του τόπου που μένουν: η ευτυχία, η νυχτερινή ζωή, μέχρι και η δυνατότητα περιπάτου είναι σημαντικοί παράγοντες για να κάνουν μια πόλη σπουδαία, ας το παραδεχτούμε… Μια πόλη όμως δεν είναι τίποτα χωρίς το φαγητό της.
Από το φαγητό του δρόμου μέχρι το καλό φαγητό, από τις οικογενειακές ταβέρνες μέχρι τις κουζίνες για fine dinning, το φαγητό και το ποτό είναι η ραχοκοκαλιά της τοπικής κουλτούρας στις πόλεις μας και ο λόγος που πολλοί από εμάς επιλέγουν να ταξιδέψουν σε αυτές.
Για να δημιουργηθεί αυτή η λίστα με τις μεγάλες γαστρονομικές μητροπόλεις του σήμερα, χρειάστηκε να απευθυνθούν οι συντάκτες του Time Out σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ρωτώντας τους για το φαγητό στην πόλη τους.
Αφού αξιολόγησαν την σκηνή του φαγητού της πόλης τους με 18 διαφορετικά κριτήρια, όπως η ποιότητα, η προσιτή τιμή και τα χαρακτηριστικά από «φιλικό προς την οικογένεια» έως «πειραματικό», κάθε πόλη πήρε τη θέση της στη λίστα.
Σε καθεμία από αυτές τις πόλεις, θα βρείτε το καλύτερο της παλιάς σχολής και του νέου. Υπάρχουν πατροπαράδοτοι πάγκοι street food και ένα κύμα νεο-μπιστρό, εστιατόρια με βάση τα φυτά και κομψά νέα κοκτέιλ μπαρ, νέοι σεφ που πειραματίζονται με διεθνείς γεύσεις και παραδοσιακές πιτσαρίες που σερβίρουν την τέλεια πίτα.
Νέα Ορλεάνη

Γιατί την επισκεφθείτε: με επιρροές από τη γαλλική, ισπανική, βιετναμέζικη, αφρικανική και άλλες κουζίνες προσφέρει ένα εξαιρετικό εύρος γεύσεων.
Το εύρος των εξαιρετικών γευστικών εμπειριών -από το κομψό, εμβληματικό Antoine’s μέχρι ένα γειτονικό po-boy joint όπως το Parkway Bakery & Tavern- κάνουν αυτή την πόλη μοναδική. Δοκιμάστε παραδοσιακά πιάτα, όπως γαρίδες κρεολέ, τζαμπαλάγια και κόκκινα φασόλια με ρύζι, σε μέρη σε όλη την πόλη, ή επισκεφθείτε νεότερα, βραβευμένα εστιατόρια που συνδυάζουν γεύσεις της Λουιζιάνα με γεύσεις όπως της Σενεγάλης (Dakar), του Μεξικού (Acamaya) και του Ινδικού (Saffron).
Η Νέα Ορλεάνη γιορτάζει την κουζίνα της όποτε μπορεί, από τις ολοκληρωμένες προσφορές στο Jazz Fest μέχρι τα ετήσια φεστιβάλ που τιμούν αγαπημένα πιάτα όπως τα στρείδια, οι κρεολικές ντομάτες και τα beignets -και όλοι είναι καλεσμένοι στο πάρτι.
Μπανγκόκ

Γιατί να την επισκεφθείτε: Το φαγητό της Μπανγκόκ κάνει αυτή την πόλη σπουδαία!
Το καλό φαγητό μπορεί να είναι εκπληκτικά καλό, αλλά το ίδιο μπορεί να είναι και το γεύμα των 3 δολαρίων κάτω από φώτα φθορισμού.
Κάντε το εξής: περπατήστε τριγύρω, δείτε τι φαίνεται νόστιμο και προσελκύει κόσμο, παραγγείλτε, φάτε. Οι δρόμοι της Old Town και της Chinatown είναι αγαπημένοι για κάποιο λόγο, αλλά το καλύτερο μπολ με noodles είναι αυτό που σε φωνάζει στις 2 το πρωί.
Μεντεγίν

Γιατί να την επισκεφθείτε: Σε οποιαδήποτε τιμή, θα βρείτε πλούσιο φαγητό στο Μεντεγίν.
Περιηγηθείτε στην πατροπαράδοτη αγορά La Placita de Flórez για να δοκιμάσετε τον κρεμώδη πολτό της φρέσκιας chirimoya, τη γλυκόξινη gulupa και τα αναζωογονητικά μούρα uchuva, απολαύστε ρουστίκ μεσημεριανά πιάτα όπως cazuela ή bandeja paisa σε κάθε γειτονιά και ολοκληρώστε με καλό φαγητό στις γειτονιές El Poblado, Envigado και Laureles.
Το Μεντεγίν παρουσιάζει τα εστιατόριά του με φεστιβάλ για καλοφαγάδες, από μια πρόσφατη ξενάγηση σούσι μέχρι το Burgerville, και αυτή η κοσμοπολίτικη πόλη είναι προικισμένη και με άφθονο διεθνές φαγητό.
Η γαλλική κουζίνα συναντά τα κολομβιανά προϊόντα στο La Cafetiere de Anita, πλούσια περουβιανά πιάτα με ρύζι θα βρείτε στο Bistro El Mordisco και τα ceviches στο εστιατόριο «κολομβιανής σύντηξης» Mar Y Fuego είναι ένα must.
Κέιπ Τάουν

Γιατί να την επισκεφθείτε: Υπάρχει πραγματικά κάτι για όλα τα γούστα (και τους προϋπολογισμούς) στη Μητέρα Πόλη.
Με επιρροές από την Ασία, την Ευρώπη και ολόκληρη την Αφρική, η πόλη αυτή είναι γνωστή για την εξαιρετική της γεύση. Δεν υπάρχει κάτι που να το δείχνει καλύτερα από το Time Out Market Cape Town, όπου όλες οι γεύσεις της πόλης συγκεντρώνονται κάτω από μία στέγη.
Η Bree Street, ή αλλιώς «Gourmet Boulevard», είναι ο δρόμος της πόλης για φαγητό, με τα αγαπημένα εστιατόρια Boma και Iron Steak. Και δεν μπορείτε να επισκεφθείτε το Κέιπ Τάουν χωρίς να φάτε θαλασσινά -η πόλη μπορεί να συναγωνιστεί ακόμη και το Λονδίνο με την άφθονη προσφορά fish and chips.
Μαδρίτη

Γιατί να την επισκεφθείτε: Η σκηνή του φαγητού της Μαδρίτης ήταν πάντα θρυλική, αλλά τώρα είναι πιο συναρπαστική από ποτέ.
Έχουμε το καλύτερο φυτικό εστιατόριο στον κόσμο σύμφωνα με τον Πράσινο Οδηγό (El Invernadero), ένα βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο αφιερωμένο στα εντόσθια (La Tasquería) και το μοναδικό εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας μέσα σε ένα ιστορικό ταμπλάο φλαμένκο (Corral de la Morería).
Τα μπιστρό με βιολογικό κρασί βρίσκονται παντού, οι μικροί φούρνοι ακμάζουν και οι νέοι σεφ κάνουν θραύση στα OSA, Chispa, Lur και Tonton, ενώ η γειτονιά Trafalgar είναι γεμάτη με συναρπαστικά νέα ανοίγματα.
Αλλά οι Μαδριλένοι αγαπούν επίσης τα καθιερωμένα, όπως ο θεσμός του fine-dining Sacha και το 25χρονο La Tasquita de Enfrente -καθώς και τα οικεία casas de comidas της πόλης, τα οποία αποφεύγουν όλες τις τελευταίες τάσεις.
Πόλη του Μεξικό

Γιατί να την επισκεφθείτε: Στην Πόλη του Μεξικό μπορούμε να μιλάμε για φαγητό όλη μέρα.
Από μια torta de chilaquiles, ένα signature γεύμα στο Lina, το Malix ή το Voraz, μέχρι να ολοκληρώσετε τη νύχτα με μερικά tacos al pastor στο taco shop της γειτονιάς σας, όλοι έχουν ένα αγαπημένο σημείο που τους δίνει χαρά.
Τα τελευταία χρόνια, οι σεφ έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν διεθνείς τεχνικές στη μαγειρική τους, δημιουργώντας συναρπαστικά πιάτα που έχουν εκτοξεύσει εστιατόρια όπως το Pujol και το Quinonil στην κορυφή των πιο φημισμένων καταλόγων του κόσμου. Ένα κύμα εξαιρετικών ιταλικών, κορεατικών και ταϊλανδέζικων εστιατορίων κερδίζει σήμερα τις καρδιές των ντόπιων -μπορείτε να δοκιμάσετε τα Piazza Pasticcio, Jowong ή Ladyboy για μερικά από τα καλύτερα της σημερινής σοδειάς.
Λάγος

Γιατί να την επισκεφθείτε: Στο Λάγος, το φαγητό είναι συνυφασμένο με τον πολιτισμό, την ιστορία και την καθημερινή ζωή.
Η δυναμική γαστρονομική σκηνή της πόλης αντικατοπτρίζει την ποικιλόμορφη κληρονομιά της χώρας: από την καπνιστή suya από τη Βόρεια Νιγηρία μέχρι τις πλούσιες λιχουδιές Igbo, όπως η Ofe Nsala, μια πικάντικη λευκή σούπα από γατόψαρο.
Η αφροβραζιλιάνικη επιρροή είναι αισθητή σε πιάτα όπως το Frejon, ένα πιάτο με καρύδα και μαύρα φασόλια που τρώγεται παραδοσιακά κατά τη διάρκεια του Πάσχα, ενώ τα νιγηριανά πιάτα όπως το καπνιστό ρύζι jollof party έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστά.
Το φαγητό του δρόμου ευδοκιμεί: το Akara (τηγανητά φασόλια) σε συνδυασμό με ψωμί Agege και το καπνιστό Boli (ψητό πλατάνι) είναι καθημερινά βασικά είδη διατροφής.
Έχετε γλυκό δόντι; Δοκιμάστε ένα Puff-Puff, μια χρυσή, τηγανητή μπάλα ζύμης. Οι Κυριακές στο ILÉ IYÁN είναι μια γιορτή της αυθεντικής κουζίνας Yoruba, ενώ σημεία όπως το NOK by Alara και το Slow Lagos επαναπροσδιορίζουν τις νιγηριανές γεύσεις με μια σύγχρονη πινελιά.
Από τα πολυσύχναστα μαγαζιά buka μέχρι το καλό φαγητό, το Λάγος είναι τολμηρό, ποικιλόμορφο και εξαιρετικά νόστιμο.
Σαγκάη

Γιατί να την επισκεφθείτε: Σίγουρα, το Πεκίνο μπορεί να είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα, αλλά η Σαγκάη είναι εύκολα το επίκεντρο της Κίνας για φαγητό.
Η εσωτερική μετανάστευση σε αυτή την πόλη των σχεδόν 25 εκατομμυρίων κατοίκων σημαίνει ότι η Κίνα και τα 5.000 χρόνια της ιστορίας του φαγητού βρίσκονται στο κατώφλι σας.
Αυτή η πόλη είναι ένας παράδεισος για τους σπασίκλες του κινεζικού φαγητού, οι οποίοι μπορούν να εξερευνήσουν τις τοπικές κουζίνες από μακρινά μέρη της χώρας, είτε πρόκειται για μειονοτικά πιάτα από το Γκουιζού, είτε για τα μπαχαρικά με τα σουβλάκια του Σιντζιάνγκ, είτε για τα τροπικά πιάτα του Γιουνάν.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια έκρηξη των «νεο-μπιστρό», όπου νέοι Κινέζοι σεφ με παγκόσμια έκθεση διασκευάζουν τις διεθνείς κουζίνες και μεταχειρίζονται τα τοπικά, εποχιακά προϊόντα με νέους τρόπους.
Παρίσι

Γιατί να την επισκεφθείτε: Η γαστρονομική σκηνή του Παρισιού δεν ήταν ποτέ τόσο έντονη, με νέα εστιατόρια να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια.
Αυτό περιλαμβάνει μπιστρό που δίνουν στα κλασικά γαλλικά πιάτα μια νέα πινελιά, όπως το Lissit, το Cornichon και το Café de l’Usine, wine bars ιδανικά για να μαζέψετε την παρέα σας (Les Œillets, Furia), καφετέριες όπου μπορείτε να τσιμπήσετε κέικ δίπλα σε χαρούμενους fashionistas (Grave, Simple) και fine-dining spots (Vaisseau, Datil, Le Gabriel) που σερβίρουν πιάτα που μένουν μόνο για λίγο στο μενού, αλλά ζουν για πάντα στη μνήμη.
Τζάκαρτα

Γιατί να την επισκεφθείτε: Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η γαστρονομική σκηνή της Τζακάρτα είναι ένα χωνευτήρι.
Πολυάριθμες εθνοτικές ομάδες από το τεράστιο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας έχουν αφήσει το στίγμα τους εδώ, όπως και ολλανδικές, κινεζικές, αραβικές και ινδικές κουλτούρες.
Πάρτε μια γεύση από αυτό το μπουφέ στους δρόμους -βγείτε έξω το σούρουπο για να περιηγηθείτε στους πάγκους κατά μήκος των Jalan Sabang και Jalan Pecenongan, δύο από τις πιο γνωστές περιοχές street food της πόλης, για ανακουφιστικά ζυμαρικά από το νησί Madura, ζουμερό σατέι στη σχάρα από τη Σουμάτρα και καπνιστό κινέζικο ρύζι σε κατσαρόλα.
Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη σκηνή υψηλής γαστρονομίας, με μέρη όπως το Caspar και το Henshin που φέρνουν γεύσεις από την Ισπανία και το Περού.
Οι πόλεις που συμπληρώνουν την 20άδα του καλού φαγητού

Μπορεί αυτές οι πόλεις να μην μπήκαν στην πρώτη 10άδα, αλλά δεν υπολείπονται γαστρονομικής αξίας. Μάλιστα η Λίμα που βρίσκεται στη θέση 12, είναι η πόλη που θεωρούμε ότι αδικήθηκε… Γνωστή για τα ποιοτικά της –και βραβευμένα τα περισσότερα– εστιατόρια, αποτελεί ίσως έναν κορυφαίο gourmet προορισμό.

- Μαρακές
- Λίμα
- Ριάντ
- Βομβάη
- Αμπού Ντάμπι
- Κάιρο
- Πόρτο
- Μόντρεαλ
- Νάπολη
- Σαν Χοσέ
Πηγή: TimeOut