Το Ντόρτμουντ, η μεγαλύτερη πόλη της Βεστφαλίας στη Γερμανία, βρίσκεται στην ανατολική άκρη του Ρουρ στην εύφορη περιοχή Χέλβεγκ. Η πόλη ήταν εδώ και πολύ καιρό το κέντρο των βιομηχανιών άνθρακα και χάλυβα της Γερμανίας, και δεν ντρέπεται καθόλου γι’ αυτό, απεναντίας: Υπάρχουν εξαιρετικά μουσεία και αξιοθέατα που το επιβεβαιώνουν.

Οι τουρίστες, βέβαια, τώρα επισκέπτονται το Ντόρτμουντ για τα υπέροχα πάρκα του. Σχεδόν η μισή πόλη αποτελείται από δασώδεις εκτάσεις, γεωργικές εκτάσεις και πάρκα, καθώς και από πολυάριθμα κανάλια που παίζουν το ρόλο θαλάσσιων οδών. Ιδανικό μέρος για να εξερευνήσεις αν σ’ αρέσει το περπάτημα.

Το μεγαλύτερο γήπεδο στη Γερμανία

Μια ποδοσφαιρούπολη στη Γερμανία, το Ντόρτμουντ είναι επίσης γνωστό για τη διάσημη ποδοσφαιρική της ομάδα, την Μπορούσια, φιναλίστ στο Τσάμπιονς Λιγκ του 2024. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1909, είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους συλλόγους στην Ευρώπη, με ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα της ηπείρου, το Βεστφάλεν, που θα φιλοξενήσει και αγώνες του Euro 2024 το καλοκαίρι.

Τι μπορείς να κάνεις στο Ντόρτμουντ εκτός από το να δεις ποιοτική μπάλα; Διάβασε παρακάτω και θα τα ανακαλύψεις όλα.

Ετοιμάζεσαι για Euro και Γερμανία; Σε αυτή την πόλη πρέπει να πας οπωσδήποτε - Τι θα κάνεις εκεί

Alter Markt και Altes Stadthaus

Το κεντρικό χαρακτηριστικό της Παλιάς Πόλης του Ντόρτμουντ είναι το Alter Markt, η Παλιά Αγορά. Έχει τις ρίζες της στον 12ο αιώνα, όταν οι έμποροι και οι έμποροι της πόλης παρουσίαζαν τα προϊόντα τους. Παραμένει και σήμερα μια δημοφιλής εμπορική περιοχή μέχρι σήμερα και φιλοξενεί πολλά καταστήματα, μπουτίκ και γκαλερί, καθώς και καφέ και εστιατόρια. Ιστορικό αξιοθέατο της πλατείας είναι το παλιό της σιντριβάνι, και το Altes Stadthaus, μια ωραία νεοαναγεννησιακή κατασκευή που χτίστηκε το 1899 και λειτούργησε για χρόνια ως δημαρχείο.

St. Reinold

Δεσπόζει η εκκλησία του Reinoldikirche, του Αγίου Ρεϊνάλδου. Το καμπαναριό της, ύψους 104 μέτρων, είναι ορατό από χιλιάδες γύρω. Ξεκίνησε τον 13ο αιώνα και χτιζόταν περίπου για 1,5 αιώνα (!), ολοκληρώθηκε το 1454. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον τον πολιούχο άγιο του Ντόρτμουντ. Βρίσκεται πάνω από την πλατεία της αγοράς, όπου η ιστορική εμπορική οδός Χέλβεγκ περνούσε από το Ντόρτμουντ. Μπορείς να ανεβείς στον πύργο για την εκπληκτική του θέα σε όλη την πόλη και να δεις τις έξι ατσάλινες καμπάνες της εκκλησίας, που μαζί ζυγίζουν περίπου 20 τόνους.

Zollern Colliery

Αυτή είναι μία από τις οκτώ πρώην βιομηχανικές τοποθεσίες που περιλαμβάνονται τώρα κάτω από την ομπρέλα του Κρατικού Μουσείου Βιομηχανικής Κληρονομιάς της Βεστφαλίας. Στην ουσία είναι ένα παλιό ανθρακωρυχείο. Μαζί με τις ψηλές κατασκευές από χάλυβα, τα εκθέματα που περιγράφουν λεπτομερώς τις συχνά σκληρές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, καθώς και πολλά τεχνουργήματα και μηχανήματα. Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα, υπάρχουν και ξεναγήσεις στα αγγλικά. Σ’ ένα άλλο ανθρακωρυχείο εκεί κοντά, το Graf Wittekind Visitor’s Mine, γίνεται και ζωντανή επίδειξη με τις παλιές τεχνικές εξόρυξης άνθρακα.

Wander Westfalenpark

Με έκταση 175 στρεμμάτων, το Westfalenpark του Ντόρτμουντ είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο δημοφιλείς χώρους πρασίνου της πόλης. Το πάρκο φιλοξενεί μια σειρά από αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένου ενός τηλεοπτικού πύργου ύψους 212 μέτρων που είναι γνωστός στους ντόπιους ως Florianturm. Εκεί λειτουργεί και περιστρεφόμενο εστιατόριο, σε ύψος 138 μέτρων, με εξαιρετική θέα βέβαια. Λειτουργεί και διαρκής ανθοκομική έκθεση, με περισσότερες από 2.600 ποικιλίες τριαντάφυλλων που μπορείς να τις θαυμάσεις μέσω ενός μονοπατιού. Εκεί θα βρεις και το τεράστιο Εμπορικό Εκθεσιακό Κέντρο του Ντόρτμουντ, αλλά και παγοδρόμια, και φυσικά το γήπεδο Βεστφάλεν.

Ετοιμάζεσαι για Euro και Γερμανία; Σε αυτή την πόλη πρέπει να πας οπωσδήποτε - Τι θα κάνεις εκεί

Rombergpark

Άλλο ένα δημοφιλές πάρκο είναι Rombergpark. Ιδρύθηκε για μια πλούσια οικογένεια τη δεκαετία του 1820, εξαγοράστηκε από τη δημαρχία της πόλης 1927 κι από τότε λειτουργεί ως δημόσιο πάρκο. Είναι ένα ευχάριστο μέρος για εξερεύνηση και μπορείτε εύκολα να περάσετε μια μέρα στον Βοτανικό Κήπο Rombergpark. Ο βοτανικός κήπος καλύπτει σχεδόν 170 στρέμματα, με ντόπια και μη ντόπια δέντρα, αλλά και τέσσερα ιστορικά θερμοκήπια.

Hohensyburg

Περίπου 12 χιλιόμετρα νότια του Ντόρτμουντ, σκαρφαλωμένο σε έναν δασώδη βράχο πάνω από την κοιλάδα του Ρουρ, βρίσκεται το Hohensyburg, ένα αρχαίο συγκρότημα κάστρων που χρονολογείται από ένα φρούριο του 8ου αιώνα. Τα ερείπια του κάστρου που φαίνονται σήμερα χρονολογούνται γύρω στο 1100 και περιλαμβάνουν δύο μεγάλα θησαυροφυλάκια, χώρους διαβίωσης και απομεινάρια του παλιού τείχους. Εκεί θα δεις και το μνημείο, που προστέθηκε το 1930 για να τιμήσει τη μνήμη των πεσόντων της Γερμανίας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Dortmund U Tower

Εκτός από το βιομηχανικό παρελθόν του, το Ντόρτμουντ υπερηφανεύεται για την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά. Το Dortmunder U είναι ένα τεράστιο πρώην εργοστάσιο που τώρα έχει μετατραπεί σε κόμβο καλλιτεχνικής δραστηριότητας, από τους δημοφιλέστερους στη Γερμανία. Εκεί θα δεις τη δουλειά τοπικών καλλιτεχνών, μαζί με κινηματογραφιστές και φωτογράφους. Το κτίριο φιλοξενεί επίσης το Museum am Ostwall, μια εξαιρετική συλλογή από πίνακες ζωγραφικής του 20ου αιώνα, αντικείμενα τέχνης, γλυπτά και γραφικές τέχνες, καθώς και έργα της εξπρεσιονιστικής ομάδας Die Brücke.

Μουσείο Μεταφορών

Αν σου αρέσουν τα vintage οχήματα, μην χάσεις την εξαιρετική συλλογή παλιών τραμ στο Μουσείο Τοπικών Μεταφορών. Στεγάζεται στο σταθμό Mooskamp, ​​το παλαιότερο από τα τραμ που περιλαμβάνονται σε αυτές τις συναρπαστικές εκθέσεις του παλιού συστήματος συγκοινωνιών της πόλης που χρονολογείται από τις αρχές του 1900. Από το Ντόρτμουντ, αυτά τα παλιά τραμ κατευθύνθηκαν βαθιά στην κοιλάδα του Ρουρ, μεταφέροντας εργάτες στα ορυχεία άνθρακα και τα χαλυβουργεία της περιοχής. Υπάρχει και μουσείο παλιών αυτοκινήτων, όπου φιλοξενούνται εκπληκτικές αντίκες από Jaguar, Ferrari και Mercedes Benz.

Μουσείο Λιμεναρχείου

Έχει… λιμεναρχείο το Ντόρτμουντ; Φυσικά, η κομβική θέση του στον ποταμό Έμσερ, κοντά στον ποταμό Ρουρ, έχει κάνει την πόλη σημαντικό παράγοντα στη μεταφορά εμπορευμάτων μέσω ποτάμιων οδών στη Γερμανία. Το κανάλι Dortmund-Ems, μια διαδρομή μήκους 269 χιλιομέτρων προς τη θάλασσα που άνοιξε το 1899, υπήρξε κύρια εμπορική οδός για δεκαετίες. Διασώζονται πολλά παλιά κτίρια από την εποχή της ακμής του καναλιού. Στο Μουσείο Λιμεναρχείο μπορείς να μάθεις την ιστορία του λιμανιού και να δεις ένα ακριβές αντίγραφο μιας γέφυρας πλοίου και συλλογές χαρτών.

Deutsches Fußballmuseum

Για τους ποδοσφαιρόφιλους και όχι μόνο, το Μουσείο Ποδοσφαίρου της Γερμανίας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή της πόλης. Τα εκθέματα εμβαθύνουν στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική σημασία του σπορ, εκτός από την ψυχαγωγική του αξία. Θα μάθεις για την κουλτούρα των φιλάθλων, το ποδόσφαιρο ως πρότυπο, μέχρι και τη σχέση του με την καθημερινή μας διατροφή.

Εξαιρετική η παρουσίαση. Υπάρχουν διαρκεία εκθέσεις για το ποδόσφαιρο υπό τον Εθνικοσοσιαλισμό στις δεκαετίες του 1930-1940, καθώς και στο κομμουνιστικό καθεστώς στην Ανατολική Γερμανία. Θα δεις και τη μπάλα που χρησιμοποιήθηκε στον τελικό Μουντιάλ του 1954, όπου η Δυτική Γερμανία νίκησε την αήττητη ως τότε Ουγγαρία.