Ποιο είναι το ιδανικό μέρος για διακοπές σε μια τεράστια αμμουδερή παραλία; Ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του όταν κλείνει τα μάτια: Μια παραλία από τις αμέτρητες που έχουμε στα ελληνικά νησιά ή μια παραλία στην Καραϊβική, στο νότιο Ειρηνικό; Ή μήπως μια πιο κοσμοπολίτικη κατάσταση, όπως η ακτή του Αμάλφι και η γαλλική ριβιέρα;

Θα ήταν καλύτερο να ρίξεις μια ματιά λίγο πιο κοντά. Μπορεί η πρώτη σκέψη όταν πάει το μυαλό σε παραλία να μην είναι η Αλβανία, ωστόσο αν δεις από κοντά την παραλία Γκίπε θα αλλάξεις γνώμη. Βρίσκεται και σε ένα σημείο που αν το δεις από ψηλά, είναι σαν μια μικρή γούβα, σαν μασχάλη του τεράστιου βράχου που την κρύβει, σαν να είναι το χέρι του Θεού. Όχι του Μαραντόνα.

Κατά μήκος της ακτής της πόλης του Αυλώνα, ακριβώς απέναντι από την ιταλική πόλη Λέτσε, η παραλία Γκίπε βαθμολογήθηκε ως η καλύτερη στην Αλβανία και μία από τις 50 καλύτερες παραλίες στον κόσμο από το Big 7 Travel. Γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής ως διεθνής προορισμός πια για τα γαλαζοπράσινα νερά της, την μεγάλη αμμώδη της έκταση και την ποικιλία από δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς αν την επισκεφθεί.

Παίζει ρόλο, βέβαια, ότι είναι απομακρυσμένη και δεν φτάνει εύκολα κανείς εκεί, εκτός αν έχει αυτοκίνητο 4Χ4. Το ταξίδι, όμως, αξίζει σε κάθε περίπτωση. Μπορείς να κάνεις κατασκήνωση, να εξερευνήσεις τις σπηλιές της περιοχής κατά την άμπωτη, ακόμη και να δεις μερικά καταφύγια από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Η παραλία Γκίπε είναι από αυτές που θεωρούνται «φιλέτα» στην τουριστική βιομηχανία της Αλβανίας. Βρίσκεται ανάμεσα από τις πόλεις Χιμάρα και Ντέρμι, σε αυτό που είναι γνωστό ως Αλβανική Ριβιέρα, ως εκ τούτου το ελληνικό (βορειοηπειρωτικό) στοιχείο είναι πολύ έντονο. Μπορείς να οδηγήσεις εκεί και να παρκάρεις σ’ έναν ειδικό χώρο, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ.

Ο δρόμος βρίσκεται ψηλά, οπότε για να φτάσεις στην παραλία θα πρέπει να διασχίσεις έναν κατηγορικό χωματόδρομο. Με τα πόδια η απόσταση είναι περίπου μισή ώρα. Με αυτοκίνητο 4×4 μπορείς να οδηγήσεις μέχρι την άμμο, αρκεί να αισθάνεσαι άνετα με την οδήγηση σε απότομο βράχο. Δρομολόγια υπάρχουν και για λεωφορεία, αλλά μπορείς να φτάσεις στην παραλία και με βάρκα, κατόπιν συνεννόησης.

Στη «Μασχάλη του Θεού»: Μια εξωτική παραλία στην περιοχή-φιλέτο των Βαλκανίων - Βάζει τα γυαλιά σε πολλές ελληνικές

Σπηλιές και καταφύγια κοντά στην παραλία

Το καλοκαίρι η θερμοκρασία κυμαίνεται από 23 ως 33 βαθμούς Κελσίου σταθερά. Είναι, δηλαδή, ό,τι καλύτερο για να αισθανθείς τις ακτίνες του ήλιου στο σώμα σου, αλλά να μην υποφέρεις από τον καύσωνα. Θα πρέπει, βέβαια, να φροντίσεις να έχεις μαζί σου αντηλιακό και καπέλο, ειδικά αν σκοπεύεις να περάσεις εκεί όλη την ημέρα.

Αν χρειάζεσαι ένα διάλειμμα από τον ήλιο, μπορείς να αναζητήσεις στιά στα δέντρα που βρίσκονται πιο πίσω στην ακτή ή ακόμα και στα βράχια. Το καλοκαίρι θα βρεις beach bar με ποτά και θαλασσινούς μεζέδες. Τα τελευταία χρόνια, επίσης, πάρχουν πολλά μέρη για να νοικιάσεις ομπρέλες και καρέκλες, ώστε να κάνεις την παραμονή σου στην παραλία όλο και πιο άνετη.

Εκτός από το να κάνεις ηλιοθεραπεία σε αυτή την υπέροχη παραλία και να θαυμάσεις τη θέα στο δάσος στο βουνό, μπορείς αν θέλεις να κάνει και άλλα πράγματα π.χ. να περιπλανηθείς κατά μήκος της ακτής κατά την άμπωτη για να εξερευνήσεις πολλές μικρές σπηλιές. Φρόντισε, όμως, να έχεις τελειώσει την εξερεύνηση πριν φουσκώσουν τα νερά, εκτός αν συνοδεύεσαι από κάποιον ντόπιο. Μπορείς, επίσης, να δεις και μερικά παλιά καταφύγια από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν το κολύμπι απαγορευόταν στους Αλβανούς από το καθεστώς, μήπως και οι πιο τολμηροί αποφασίσουν να φύγουν από τη χώρα μέσω της θάλασσας.

Η παραλία Γκίπε είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να κάνεις κατασκήνωση. Το οργανωμένο κάμπινγκ, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την ακτή, ονομάζεται Gjipe Eco. Μέσα στο κάμπινγκ προσφέρεται πρωινό και φαγητό από ελληνικό εστιατόριο. Το κάμπινγκ πουλάει ακόμη και κάρτες μπάνιου και ντους για επισκέπτες της παραλίας, λειτουργεί και ανταλλακτήριο συναλλάγματος αν θέλεις να αλλάξεις τα ευρώ σου σε αλβανικά λεκ, αν και με ευρώ μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε συναλλαγή στην περιοχή.