Από τα δανέζικα ανοιχτά σάντουιτς και τον τουρκικό köfte, μέχρι τον ισλανδικό καρχαρία που έχει υποστεί ζύμωση και τις τεράστιες κατσαρόλες με ισπανική παέγια, το φαγητό στην Ευρώπη έχει όλα τα σχήματα, τα μεγέθη και τις γεύσεις.
Αλλά υπάρχει μόνο μία ευρωπαϊκή πόλη που μπορεί να πει επίσημα ότι υπερέχει γαστρονομικά από όλες τις άλλες πόλεις του πλανήτη.
Η Νάπολη αξιολογήθηκε ως η καλύτερη πόλη για την ποιότητα και την προσιτή τιμή των πιάτων που προσφέρονται στην περιοχή.
Το μυστικό βρίσκεται στην… πίτα. Η προετοιμασία και το μοίρασμα του φαγητού είναι στο επίκεντρο της κουλτούρας της Ιταλίας, από τα ζεστά, χορταστικά πιάτα που σερβίρονται στον Βορρά, μέχρι όλα τα φρέσκα θαλασσινά που καταναλώνονται στα νησιά. Αλλά αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο είναι γνωστή η Ιταλία, αυτό είναι η πίτσα, και δεν υπάρχει καλύτερη από τις μαργαρίτες που σιγοψήνονται στην Νάπολη και μπορεί να γευτείς μία ακόμη και με κόστος μόλις 1 ευρώ!
Τι θα δοκιμάσεις σε αυτή την πόλη του νότου;
Ενθουσιασμό όμως προκαλεί και η φυσική ομορφιά της Νάπολης, με τα αξιοθέατα και τα μνημεία, αλλά και πλήθος επιλογών για περάσετε δημιουργικά κι ευχάριστα τις ημέρες της παραμονής σας.
Το Ιστορικό Κέντρο της ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1995 και θα σας ξετρελάνει, με τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια, τις πλατείες, τις μπαρόκ εκκλησίες, τα μεσαιωνικά σπίτια, τα καταστήματα, τα εστιατόρια… Όλα βρίσκονται εδώ, συνθέτοντας ένα μοναδικό σκηνικό. Στο Ιστορικό Κέντρο βρίσκεται και ο Καθεδρικός Ναός της Νάπολης, που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Και μην ξεχνάμε πως η Νάπολη έχει συνδεθεί με τον Ντιέγκο Μαραντόνα, και σε πολλά σημεία της πόλης θα δείτε γκράφιτι με τη φιγούρα του ή ο,τιδήποτε έχει σχέση με τον θρύλο του ποδοσφαίρου. Πάντως, το πιο διάσημο κι εντυπωσιακό γκράφιτι του Μαραντόνα βρίσκεται στην ισπανική συνοικία, το οποίο σχεδιάστηκε το 1990.
Σε ποιες άλλες πόλεις θα φας καλά;
Η Νάπολη δεν ήταν η μόνη πόλη της Ευρώπης που μπήκε στη λίστα. Το Λίβερπουλ βρέθηκε στο νούμερο 11, χάρη στη γενναιόδωρη βοήθεια συναρπαστικών νέων σεφ που προέρχονται από την πόλη, και η Σεβίλλη κατατάχθηκε στο νούμερο 13, με την τοπική συγγραφέα Άννα Καμίνσκι να λέει ότι η γαστρονομική σκηνή της πόλης «είναι από τις πιο συναρπαστικές στην Ισπανία εδώ και χρόνια».
Το Πόρτο, η Λυών και η Κοπεγχάγη μπήκαν στην πρώτη 20άδα, ενώ η Μαδρίτη ήταν η επιλογή που ανέφερε ο σεφ Michael Ayoub του Fornino στο Time Out Market της Νέας Υόρκης, ο οποίος είπε: «Η Μαδρίτη είναι ένας θησαυρός πολιτιστικών θαυμάτων, με πλούσια κουλτούρα και βαθιά ιστορική κληρονομιά. Είναι αναμφίβολα μία από τις καλύτερες πόλεις του κόσμου -για φαγητό και για όλα τα άλλα».
Εμείς πάντως δεν θεωρούμε πως η Νάπολη έχει τόσο αξεπέραστο φαγητό. Μόνο στην Ιταλία έχουμε φάει καλύτερα στο Μπάρι και τη Φλωρεντία. Βέβαια, δεν είμαστε ντόπιοι να ξέρουμε τα κατατόπια, αλλά είναι κι αυτό σημαντικό, να μπορεί η πόλη να δώσει στον επισκέπτη μια καλή εικόνα στις 5-6 μέρες που θα την επισκεφθεί.