Περιεχόμενα
Όταν η ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2024, δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι σκανδιναβικές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Δανία, η Ισλανδία και η Σουηδία, συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.
Ωστόσο η έκπληξη ήταν μια νέα σειρά χωρών που αθόρυβα αναρριχήθηκαν στις πρώτες θέσεις της λίστας.
Τα τελευταία τρία χρόνια, οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχουν ξεπεράσει ορισμένους από τους δυτικοευρωπαίους γείτονές τους σε συνολική ευτυχία, σύμφωνα με την έρευνα.
Για πρώτη φορά, η Τσεχία και η Λιθουανία μπήκαν στις 20 πρώτες θέσεις φέτος, καταλαμβάνοντας τη 18η και 19η θέση αντίστοιχα, με τη Σλοβενία να βρίσκεται λίγο πιο κάτω, στην 21η θέση. (Για σύγκριση, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στην 20ή θέση, η Γερμανία είναι 24η, η Ισπανία είναι 36η και η Ιταλία είναι 41η).
Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι, σε πολλές από αυτές τις χώρες, η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξανόμενη ευτυχία των νεότερων κατοίκων. Στην πραγματικότητα, η Λιθουανία κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην έκθεση Happiness of the Young της έκθεσης (όπως μετρήθηκε από ερωτηθέντες κάτω των 30 ετών), με τη Σερβία στην 3η, τη Ρουμανία στην 8η, την Τσεχική Δημοκρατία στη 10η και τη Σλοβενία στη 15η θέση.
Οι κάτοικοι και οι συχνοί ταξιδιώτες στην περιοχή δεν εκπλήσσονται. «Υπάρχουν πιο αξιοπρεπείς δουλειές remote, επομένως [τώρα] οι νέοι δεν μετακομίζουν σε άλλο μέρος στην Ευρώπη για να εργαστούν», δήλωσε ο Tim Leffel, συγγραφέας του The World’s Cheapest Destinations.
«Την πρώτη φορά που πήγα στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία πριν από μια δεκαετία, μερικά χωριά ήταν γεμάτα μόνο ηλικιωμένους. Τώρα βλέπεις πολύ πιο διευρυμένο ηλικιακά μίγμα. Όταν περισσότεροι νέοι μένουν στον τόπο τους, κάνει τους πάντες να αισθάνονται πιο αισιόδοξοι για το μέλλον.
Με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να αυξάνεται απότομα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, πολλοί κάτοικοι της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης νιώθουν τώρα ότι έχουν ισάξιες ευκαιρίες στην ευτυχία –ένας σημαντικός γενικός δείκτης ευημερίας. Στην πραγματικότητα, η έκθεση διαπίστωσε ότι η ανισότητα στην ευημερία έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στη συνολική ευτυχία, παρά στην ανισότητα εισοδήματος.
Πέρα από την οικονομική ανάπτυξη, αυτές οι χώρες επενδύουν επίσης σε υποδομές, καλλιεργώντας ζωντανές πολιτιστικές σκηνές και αξιοποιώντας την εκπληκτική φυσική ομορφιά τους –από τους θαλάσσιους αμμόλοφους του Curonian Spit που πλαισιώνουν τη Λιθουανία και τη Ρωσία μέχρι τη βιοποικιλότητα στα Καρπάθια Όρη της Ρουμανίας. Το αποτέλεσμα είναι μια απτή αίσθηση αισιοδοξίας και ενθουσιασμού μεταξύ των ντόπιων.
Λιθουανία
Καταλαμβάνοντας τη 19η θέση στον δείκτη συνολικά και την κορυφαία για τους κατοίκους κάτω των 30 ετών, η Λιθουανία έχει δει αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής τις τελευταίες δεκαετίες, αναφέρουν κάτοικοι.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι στη Λιθουανία, ειδικά οι νεότερες γενιές, αισθάνονται πραγματικά ευτυχισμένοι», δήλωσε ο Jurga Rubinovaite, ο οποίος είναι Λιθουανός και είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ταξιδιωτικού ιστολογίου Full Suitcase.
«Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη συνεχή συζήτηση για τις ειδήσεις για την αυξανόμενη πιθανότητα επέκτασης του πολέμου στις χώρες της Βαλτικής, οι άνθρωποι φαίνεται να απολαμβάνουν και να εκτιμούν τη ζωή όσο ποτέ άλλοτε».
Το αποδίδει αυτό στο γεγονός ότι οι άνθρωποι ήταν ελεύθεροι να σπουδάζουν, να εργάζονται και να ταξιδεύουν όπου θέλουν από το 1990, όταν η Λιθουανία ανέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.
«Η μαμά μου λέει συχνά: “Η ζωή μου δεν ήταν ποτέ τόσο καλή όσο τώρα”», λέει ο Rubinovaite.
«Οι νεότερες γενιές δεν γνώρισαν ποτέ πώς ήταν η ζωή πριν η Λιθουανία ανακτήσει την ανεξαρτησία, αλλά όλοι γνωρίζουν τις ιστορίες από τους γονείς και τους παππούδες τους.
Νομίζω ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι τώρα επειδή εκτιμούν αυτό που έχουν περισσότερο από ποτέ».
Επίσης πιστώνει τις πολιτικές μητρότητας/πατρότητας της χώρας, οι οποίες είναι μερικές από τις μεγαλύτερες στον κόσμο (έως 126 αμειβόμενες ημέρες για τις μητέρες και 30 ημέρες για τους πατέρες) και τα μεγάλα οικογενειακά δίκτυα για τη φροντίδα των παιδιών.
Η Raminta Lilaitė-Sbalbi βρίσκει την ευτυχία στη ζωντανή πολιτιστική σκηνή του Βίλνιους, της πρωτεύουσας της χώρας. Της αρέσει ιδιαίτερα η εγγύτητα με τη φύση, το πνεύμα της κοινότητας χωρίς αποκλεισμούς και οι ευκαιρίες για δημιουργική έκφραση και προσωπική ανάπτυξη.
Επισημαίνει σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ Λιθουανικού Τραγουδιού, μια εκδήλωση Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco που σηματοδοτεί την 100ή επέτειό της αυτόν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
«Είναι μια ευκαιρία κάθε τέσσερα χρόνια να παρακολουθήσουμε μια τεράστια συναυλία εκατοντάδων χορωδιών και χιλιάδων ανθρώπων που τραγουδούν ταυτόχρονα σε μια τεράστια υπαίθρια σκηνή», εξήγησε.
«Το φεστιβάλ έχει μεγάλη σημασία για όλους μας λόγω του ρόλου του στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας της Λιθουανίας κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής, γι’ αυτό και ονομάστηκε “τραγουδιστική επανάσταση”».
Η εγγύτητα της χώρας στη φύση προσφέρει επίσης μια εύκολη διαδρομή προς την ευτυχία μέσω μιας καλύτερης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
«Οι Λιθουανοί αγαπούν την ύπαιθρο», είπε ο Rubinovaite. «Δράττουν κάθε ευκαιρία που έχουν για να φύγουν από την πόλη και να απολαύσουν τα δάση, τις λίμνες και την όμορφη παραλία».
Η Lilaitė-Sbalbi συνιστά στους επισκέπτες να επισκεφθούν μονοπάτια πεζοπορίας κοντά στο Βίλνιους, όπως το Strėva Green Trail.
«Ο λόφος των πηγών του [φιλοξενεί ρυάκια που] δεν παγώνουν ούτε το χειμώνα και έχει μια φυτεία λιθουανικών ορχιδέων σε έναν μικρό λόφο», λέει.
Επισημαίνει επίσης το μονοπάτι της φύσης Karmazinai, μια συναρπαστική τοποθεσία με παγανιστικές τελετές και αρχαίους ταφικούς χώρους.
Ρουμανία
Αν και κατέχει μόλις την 32η θέση συνολικά, η Ρουμανία σημείωσε ένα από τα μεγαλύτερα άλματα ευτυχίας στον κόσμο την τελευταία δεκαετία, από την 90ή θέση στην Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας του 2013.
Και πάλι, η αύξηση προήλθε κυρίως από νέους, οι οποίοι έβαλαν τη χώρα στην όγδοη θέση για τους ερωτηθέντες κάτω των 30 ετών.
Ορισμένοι ειδικοί αποδίδουν αυτή την αισιοδοξία στην αυξημένη ελευθερία και τις ευκαιρίες. Τον Μάρτιο του 2024, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έγιναν τα νεότερα κράτη μέλη που προσχώρησαν στον χώρο Σένγκεν της ΕΕ, ο οποίος εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών και επισκεπτών χωρίς συνοριακούς ελέγχους.
Η Ρουμανία έχει επίσης δει μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές, οι οποίες έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους ταξιδιώτες.
«Οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι και κάθε πόλη που επισκέπτεστε –ακόμα και μικρά μέρη όπως το Targu Mures– φαίνεται να είναι υπό κατασκευή», δήλωσε ο Daniel Herszberg, ιδρυτής του ιστότοπου Travel Insighter.
Με εγκεκριμένο προϋπολογισμό υποδομής 17 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021-2027, η Ρουμανία εφαρμόζει συστηματικά βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής αυτοκινητοδρόμων 1.700 χιλιομέτρων, όλα με πολύ ταχύτερο ρυθμό από όσο αναμενόταν αρχικά.
Αλλά ακόμη και εν μέσω σύγχρονων αναβαθμίσεων, η παράδοση εξακολουθεί να είναι ελκυστική για τους ντόπιους και τους ταξιδιώτες.
«Η Ρουμανία υπερηφανεύεται για την πλούσια πολιτιστική ποικιλομορφία –από τις μειονότητες των Σαξόνων και του Σέκλερ (και άλλες ουγγρικές) μέχρι τους πολιτισμούς των Ρομά και της Ρουμανίας», δήλωσε η σημερινή κάτοικος Alexandra Nima.
«Η Τρανσυλβανία, συγκεκριμένα, είναι μία περιοχή που αξίζει να επισκεφτείτε εάν θέλετε να βρεθείτε σε ένα προσιτό, ήσυχο, ποιμενικό περιβάλλον, γεμάτο με όμορφα αξιοθέατα και τέχνη».
Ο Daniel Herszberg συμφωνεί και προτείνει να κάνετε ένα οδικό ταξίδι στην Τρανσυλβανία για να δείτε τα καλύτερα της περιοχής. Ξεκινήστε από το Cluj Napoca (η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας) για να δείτε τα μεσαιωνικά κάστρα της (συμπεριλαμβανομένου του κάστρου Bonțida Bánffy, το οποίο είναι γνωστό ως «οι Βερσαλλίες της Τρανσυλβανίας», που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βόρεια).
Στη συνέχεια, κατευθυνθείτε 270 χιλιόμετρα νότια προς τη μικρότερη πόλη του Μπρασόβ, που περιβάλλεται από τα Καρπάθια βουνά, όπου μπορείτε να εξερευνήσετε τα μεσαιωνικά σαξονικά τείχη και τη ζωντανή κουλτούρα των καφέ.
Η Τσεχική Δημοκρατία
Κατατάσσεται 18η στην ευτυχία συνολικά και 10η μεταξύ των ερωτηθέντων κάτω των 30 ετών, η Τσεχική Δημοκρατία έχει δει μια αναζωπύρωση της κοινότητας και του πολιτισμού τα τελευταία χρόνια η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων ευτυχίας.
«Τα διαμερίσματα και οι χώροι διαβίωσης τείνουν να βρίσκονται στη μικρότερη πλευρά εδώ, επομένως δίνει μεγάλη σημασία στην πρόσβαση σε «τρίτους χώρους», όπως πάρκα, παμπ και καφετέριες», δήλωσε ο Michael Rozenblit, ιδρυτής του ταξιδιωτικού ιστότοπου The World Was Here, ο οποίος ζει στην πρωτεύουσα της χώρας, την Πράγα τα τελευταία δύο χρόνια.
«Αφού τελειώσει η εργάσιμη μέρα, θα δείτε οικογένειες, ζευγάρια και παρέες φίλων να κατεβαίνουν στους χώρους πρασίνου της πόλης σαν να είναι ένας κοινόχρηστος κήπος».
Ακόμη και όταν ο καιρός είναι κρύος, εξηγεί ότι υπάρχει μια ευχάριστη σκηνή παμπ και καφέ που είναι απαραίτητη για την τσέχικη κουλτούρα.
Αυτή η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής υποστηρίζεται από κυβερνητικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των εγγυημένων ημερών διακοπών, της ολοκληρωμένης υγειονομικής περίθαλψης και της μητρικής και πατρικής άδειας.
«Τα περισσότερα προγράμματα παροχών εργαζομένων περιλαμβάνουν πρόσβαση σε αθλήματα, σωματικές δραστηριότητες, ακόμη και προνόμια όπως μασάζ και θεραπείες ευεξίας», δήλωσε η Mariko Amekodommo, μια Αμερικανίδα που ζει τώρα στην Πράγα και διευθύνει την επιχείρηση μαγειρικής Mariko Presents. «Οι άνθρωποι είναι τόσο χαρούμενοι εδώ γιατί υπάρχει ένα εξαιρετικό βιοτικό επίπεδο».
Τόσο ο Amekodommo όσο και ο Leffel συνιστούν να βγείτε έξω από την Πράγα για να αποκτήσετε μια πραγματική αίσθηση του πολιτισμού και του τοπίου. «Ακόμη και μια διαδρομή 30 λεπτών με το τρένο έξω από την πόλη, μπορεί να σας οδηγήσει σε πανέμορφα κάστρα, ένα μοναστήρι που δημιουργήθηκε από ανθρώπινα οστά και ανέγγιχτη φύση», λέει ο Amekodommo.
«Ένας περίπατος 15 λεπτών με τα πόδια από το κέντρο της πόλης μπορεί να σας οδηγήσει σε μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα των ντόπιων».
Ο Leffel, ο οποίος εξερεύνησε πρόσφατα τις περιοχές Pilzen και Spa Triangle της Τσεχικής Δημοκρατίας, συνιστά στους ταξιδιώτες να επισκεφτούν μικρότερες πόλεις, όπως το Olomouc, το Brno και το Plzeň που «προσφέρουν μια διαφορετική εικόνα για τον τσέχικο τρόπο ζωής».
Ειδικά για τους λάτρεις της μπύρας, μια επίσκεψη στη ζυθοποιία Pilsner Urquell του Plzeň είναι απαραίτητη. «Είναι ένα προσκύνημα παρόμοιο με έναν λάτρη του κρασιού που πηγαίνει στο Μπορντό ή έναν λάτρη του καφέ που κάνει ένα ταξίδι στην Αιθιοπία», εξηγεί.
Η μακρόχρονη κληρονομιά που έχει η χώρα στην παρασκευή μπύρας έλαβε πρόσφατα διεθνή αναγνώριση, με την πόλη Žatec να έχει εγγραφεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco για τη μακρόχρονη παράδοση της στην καλλιέργεια και την επεξεργασία λυκίσκου, ένα βασικό συστατικό στη σημερινή ζυθοποιία.