Κάπου στα βορειοανατολικά σύνορα της Ιταλίας με τη Σλοβενία και την Αυστρία βρίσκεται το Friuli, μία περιοχή ανάμεσα σε βουνά και εντυπωσιακά φαράγγια που αποτελεί έναν θησαυρό που λίγοι έχουν ανακαλύψει.

Όπως εξηγούν οι ντόπιοι, το συγκεκριμένο μέρος, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές με αποτέλεσμα να προσελκύει συγκεκριμένους τουρίστες που επιζητούν παρθένα μέρη και επαφή με την φύση.

Friuli

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός, ότι οι άνθρωποι εκεί μιλούν τόσες διαφορετικές γλώσσες που δύσκολα καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για περιοχή της Ιταλίας. Αυτός ο επίγειος παράδεισος αποτελείται από παραλίες και λιμνοθάλασσες που ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα επιβλητικά, καταπράσινα βουνά.

Το Friuli, έχει 13 φυσικά καταφύγια τα οποία εκτείνονται σε όλη την έκταση της οροσειράς, γεγονός που δελεάζει τους επισκέπτες να διασχίσουν τα φυσικά μονοπάτια.

«Είναι ένα καταπράσινο, παραδεισένιο κομμάτι. Μπορείτε να κάνετε ποδήλατο και πεζοπορία στο πάρκο και να κάνετε καγιάκ κατά μήκος των ορεινών πηγών και σε βραχώδεις σήραγγες με φωσφορίζοντα γαλάζια νερά», λέει ο τοπικός ταξιδιωτικός blogger Luca Vivan.

Friuli

Οι καταπράσινες κοιλάδες του Friuli αγκαλιάζονται από τις βουνοκορφές των Άλπεων που σου επιτρέπουν να δεις μέχρι την ακτή.  Ένα όμορφο συνονθύλευμα από άγριους καταρράκτες και κρυφές σπηλιές σε καλεί να χαθείς μέσα του και να απολαύσεις την ηρεμία και την καθαρότητα της φύσης.

Οι γενικά καλές θερμοκρασίες επιτρέπουν στους επισκέπτες να δοκιμάσουν τις υπαίθριες δραστηριότητες όλο τον χρόνο. Ιστιοπλοΐα, αναρρίχηση, αλεξίπτωτο και καγιάκ είναι μόλις μερικές από όσο μπορείτε να δοκιμάσετε. Ο χειμώνας αντίστοιχα, προσφέρεται για σκι και έλκηθρο στα φιλόξενα θέρετρα  Tarvisio, Tolmezzo και Piancavallo.

Τα σπήλαια είναι επίσης μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε. Το υποθαλάσσιο σπήλαιο που βρίσκεται στην λίμνη Gorgazzo έχει κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά ενώ το Giant Cave αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επισκέψιμα σπήλαια στον κόσμο.

Friuli

Αν αγαπάτε τους δεινοσαύρους, πρέπει να ακολουθήσετε τα ίχνη τους και να περπατήσετε στις παλιές διαδρομές των βοσκών που οδηγούν σε μικρά, απομονωμένα χωριουδάκια. Δώστε βάση στους βράχους και θα ανακαλύψετε σκελετούς δεινοσαύρων που έχουν ενσωματωθεί σε αυτούς και παραμένουν μέχρι και σήμερα.

Η Τεργέστη, η πρωτεύουσα του Friuli είναι γνωστή ως «Μικρή Βιέννη» της Ιταλίας, κάτι που αποδίδεται στην αρχιτεκτονική και την ιδιαίτερη πολιτιστική της κληρονομιά. Επιπλέον, διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες και ωραιότερες πλατείες της Ευρώπης, την Piazza Unità D’Italia η οποία μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι. Την περιτριγυρίζουν μεγαλοπρεπή Palazzo απόδειξη της αίγλης που είχε κάποτε αυτό το μέρος. Εκεί, έπιναν τον καφέ τους σε παραδοσιακά καφέ διάσημοι καλλιτέχνες και συγγραφείς.

Friuli

Η πόλη μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται για μια από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ευρώπης, την Piazza Unità D’Italia, με θέα στη θάλασσα και περιτριγυρισμένη από κομψά παλάτσο που επιδεικνύουν το πολυτελές αυτοκρατορικό μεγαλείο του παρελθόντος — μια παρακμή, με ιστορικά καφέ, που προσελκύει από καιρό καλλιτέχνες και συγγραφείς, όπως ο Ιρλανδός Τζέιμς Τζόις.

Το Cividale del Friuli, είναι μία ακόμα μικρή πόλη του Friuli η οποία συγκαταλέγεται στον κατάλογο της UNESCO για το γραφικό μεσαιωνικό κέντρο της με θέα στον γαλαζοπράσινο ποταμό Natisone.

Οι λάτρεις της αρχαιολογίας πρέπει να  επισκεφτούν την πόλη Aquileia, μια αρχαία ρωμαϊκή πόλη, με ένα τεράστιο παλαιοχριστιανικό μωσαϊκό δαπέδου που απεικονίζει ζώα και το δέντρο της ζωής.

Γενικά, θα λέγαμε ότι το Friuli ανθίζει μέσα από τις αντιθέσεις του. Το ένδοξο, πολυτελές παρελθόν του, μπλέκεται με τα παραδοσιακά χωριά που μοιάζουν ξεχασμένα και ζουν με τους δικούς του νόμους και τις δικές τους παραδόσεις. Το μεγαλείο της φύσης ντύνει την πλούσια ιστορία αυτού του μέρους δίνοντας της μία ακόμα πιο παραμυθένια διάσταση κάνοντας το να μοιάζει με επίγειο παράδεισος.

Το Spritz, αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά αλκοολούχα ποτά της περιοχής το οποίο αρχικά παρασκευαζόταν με λευκό κρασί αναμεμειγμένο με αφρώδες νερό. Σήμερα, το Aperol ή το Campari και το Prosecco αναμειγνύονται δίνοντας αυτή την πορτοκαλί απόχρωση.

Τα καλά κρασιά απαιτούν και καλά αλλαντικά

Η πόλη San Daniele που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου είναι γνωστή για ένα γλυκό ζαμπόν που ευδοκιμεί στον δροσερό αέρα του βουνού. Το χωριό, φτιάχνει επίσης μια λιγότερο γνωστή, καπνιστή πέστροφα αν και το ζαμπόν πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών.

Γενικά, θα βρείτε πολλές ταβέρνες με τοπικές λιχουδιές όπως χειροποίητα τυριά και ποικιλίες αλλαντικών που αξίζει να δοκιμάσετε. Επίσης, μην παραλείψετε τη σούπα χοιρινού και τα ραβιόλα με σοκολάτα και κανέλα.

Friuli

Τα επιδόρπια τους είναι το palacinche, μια ομελέτα με ζάχαρη και η putizza, ένα παραδοσιακό κέικ σε ρολό που φτιάχνεται με σοκολάτα, αποξηραμένα φρούτα και μέλι.

Η ιταλική κουζίνα είναι από τις καλύτερες παγκοσμίως και δύσκολα θα σας απογοητεύσει. Οπότε, όταν επισκεφτείτε το Friuli, φροντίστε να δοκίμασετε όσο το δυνατόν περισσότερα πιάτα της τοπικής κουζίνας και να κάνετε βόλτες στο μαγικό, φυσικό τοπίο.\

Διαβάστε ακόμα στο intronews.gr

Tusheti: Ένα χωριό που αποκαλείται «ο κρυμμένος θησαυρός» της Ευρώπης

Αιθιοπία: Από θύμα της Δύσης, θύμα της κλιματικής κρίσης – Οδοιπορικό στις άγνωστες φυλές μιας χώρας που στέκεται πάντα όρθια

Νησί των Φασιανών: Το πιο «αναποφάσιστο» μέρος της Ευρώπης – Κάθε 6 μήνες ανήκει σε άλλη χώρα