Τα Κουφονήσια είναι πλέον ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στις Κυκλάδες. Ακόμα κι αν έχουν μαγευτικές τοποθεσίες, όπως η παραλία Γάλα, απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν «άγονη γραμμή» και «κρυμμένος παράδεισος», όπως τα χαρακτήριζαν πριν από κάποια χρόνια.

Η μετάλλαξη ειδικά του πάνω νησιού (το μοναδικό πια που κατοικείται μόνιμα) από προορισμό εναλλακτικού τουρισμού κι ελεύθερου κάμπινγκ σε κοσμοπολίτικο θέρετρο είναι συνεχής. Παρ’ όλα αυτά, έστω και σ’ αυτό το μικρό νησί (έκτασης μόλις 5,77 τ.χλμ.) μπορείς να βρεις μέρη, που κόβουν την ανάσα με τη φυσική τους ομορφιά, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

Το Γάλα, η «κρυμμένη» παραλία στο βόρειο μέρος του νησιού, είναι ένα τοπίο απόκοσμο. Ένα γεωλογικό φαινόμενο σπάνιο όχι μόνο στις Κυκλάδες, αλλά σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Η θάλασσα περνάει κάτω από έναν μεγάλο βράχο και βγαίνει στην άλλη πλευρά του, όπου σχηματίζει μια μικρή, πανέμορφη και κάτασπρη παραλία.

Από πού πήρε το όνομά της; Κάποιοι λένε ότι οφείλεται στο λευκό χρώμα του ασβεστίου, που αφήνει το χαλίκι στα νερά της. Άλλοι ότι προέρχεται από τον αφρό των κυμάτων, που σκάνε στο βράχο πριν κατευθυνθούν στην παραλία. Ποιος νοιάζεται; Το Γάλα είναι ούτως ή άλλως ένα φυσικό θαύμα.

Οι ντόπιοι, πάντως, στα Κουφονήσια την συγκεκριμένη παραλία την αποκαλούν ακόμα και τώρα Τρυπητή. Για ευνόητους λόγους. Η θάλασσα τρυπάει το βράχο και βγαίνει απέναντι. Άλλωστε και τα νησιά πήραν τη σύγχρονη ονομασία τους από το αδιάκοπο ξύσιμο του νερού στο βράχο, που’ χει σχηματίσει πολλές σπηλιές (κουφάλες) γύρω γύρω, ακόμα και στο νότιο τμήμα, όπου παραδοσιακά δεν έχει τόσο ισχυρή θαλασσοταραχή.

Νερά που δε συναντάς αλλού και μια μυσταγωγική σπηλιά για καταφύγιο: Σε αυτή την παραλία θα ζήσεις το απόλυτο!

Στην παραλία με τη λάντζα, εμπειρία μοναδική!

Το Γάλα είναι από τις πιο απομακρυσμένες παραλίες από τον μοναδικό οικισμό του Άνω Κουφονησίου, στον βόρειο κόλπο Πορί. Απέχει, βέβαια, μόλις 3,5 χιλιόμετρα από το κέντρο του χωριού. Για να πάτε στο Πορί μπορείτε να καλύψετε την απόσταση οδικώς, με τα πόδια ή ποδήλατο. Υπάρχει δρόμος με κάποιες ζόρικες ανηφόρες, αλλά η θέα αποζημιώνει. Υπάρχουν και ηλεκτρικά ποδήλατα για όσους θέλουν πιο ξεκούραστη βόλτα, ή ακόμα και το μοναδικό ταξί του νησιού.

Ιδιαίτερη εμπειρία, όμως, είναι το ταξιδάκι στο Γάλα από το Πορί με τη «λάντζα», τα μικρά ψαράδικα καϊκια που ξεκινούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το λιμάνι του Κουφονησίου και καταλήγουν στις παραλίες. Η απόσταση καλύπτεται σε λιγότερα από 20 λεπτά και οι επιβάτες γίνονται ούτως ή άλλως μια παρέα, υπό τους ήχους παραδοσιακής νησιώτικης μουσικής που ανεβάζει το κέφι.

Από το σημείο που αράζει το καϊκι στο Πορί το Γάλα βρίσκεται στα δεξιά, λιγότερο από δέκα λεπτά περπάτημα. Ένα μικρό μονοπάτι οδηγεί στην παραλία, θέλει προσοχή το κατέβασμα, γι’ αυτό συνιστούμε να φοράτε παπούτσια (αθλητικά ή πέδιλα) και όχι σαγιονάρες.

Νερά που δε συναντάς αλλού και μια μυσταγωγική σπηλιά για καταφύγιο: Σε αυτή την παραλία θα ζήσεις το απόλυτο!

Για να αποφύγετε τον συνωστισμό και να χαρείτε την παραλία όσο περισσότερο, προτιμήστε να την επισκεφθείτε είτε νωρίς το πρωί, είτε αργά το απόγευμα. Η εμπειρία είναι μοναδική. Αν δεν έχει αέρα ή, τέλος πάντων, δεν υπάρχει έντονος κυματισμός, μπορείτε να δοκιμάσετε με μακροβούτι να περάσετε κάτω από τον βράχο και να βγείτε από την παραλία στην ανοιχτή θάλασσα.

Όταν την επισκεφθείτε, θα διαπιστώσετε ότι η παραλία Γάλα από μόνη της αποπνέει… σεβασμό! Το θέαμα είναι τόσο υποβλητικό, που οι φωνές χαμηλώνουν και όσοι θέλουν να τη δουν από κοντά συνεννοούνται με τα… μάτια, θα’ λεγε κανείς, για το πόσοι ακριβώς χωράνε κάθε φορά. Σαν προσκύνημα, ένα πράμα. Ο βράχος είναι τόσο ψηλός, που προσφέρει σκιά σχεδόν σε ολόκληρη την παραλία, εκτός από τις απόλυτα μεσημεριανές ώρες.

Κατεβείτε, λοιπόν, ξαπλώστε να δροσιστείτε στα χαλίκια, κάντε μια βουτιά στα κάτασπρα νερά (ή μακροβούτι, οι τολμηροί), νιώστε την εμπειρία, και μετά αφήστε χώρο και χρόνο και σε άλλους. Ο κόλπος Πορί, ακριβώς δίπλα, με την μεγάλη αμμουδιά του και τα καταπράσινα νερά, προσφέρει ιδανικές συνθήκες για να ξαπλωθείτε στον ήλιο ή να στήσετε την ομπρέλα σας και να μείνετε όσες ώρες επιθυμείτε.

Γάλα Κουφονήσια παραλία