Η Ελβετία είναι μία χώρα γνωστή για τα ρολόγια της, για τα αλπικά τοπία και τα θέρετρα για σκι, για την ποιοτική σοκολάτα και το μοναδικό μείγμα πολιτισμών και γλωσσών. Είναι όμως γνωστή και για το υψηλό κόστος ζωής της.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της διαδικτυακής βάσης δεδομένων Numbeo, η Γενεύη είναι η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο.

Η εταιρεία εξέτασε το κόστος των ειδών διατροφής, του φαγητού εκτός σπιτιού, του ενοικίου και του συνολικού κόστους ζωής για να δημιουργήσει τη λίστα με τους ακριβότερους προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποίησε τη Νέα Υόρκη ως βάση δίνοντας τη βαθμολογία 100.

Η Γενεύη βαθμολογήθηκε με 101,7, γεγονός που την καθιστά 1,7% πιο ακριβή από το Μεγάλο Μήλο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι υπηρεσίες στην ελβετική πόλη συνοδεύονται από υψηλότερη τιμή.

Στην πραγματικότητα, η Numbeo διαπίστωσε ότι ο δείκτης ενοικίου της Γενεύης είναι 59,6, ή 40% χαμηλότερος από τη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, τα είδη παντοπωλείου είναι κατά 11,4% ακριβότερα και οι τιμές των εστιατορίων είναι κατά 1,5% υψηλότερες.

Το 2021, οι ελβετικές τιμές καταναλωτή ήταν 54% υψηλότερες από εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Η χώρα δεν αποτελεί μέρος της ΕΕ, αλλά συμμετέχει στην ενιαία αγορά της ΕΕ).

Ωστόσο, το ίδιο έτος, οι Ελβετοί πολίτες θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν περίπου το 15% του ετήσιου εισοδήματός τους, ή περίπου 11.300 δολάρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Μέρος αυτού που κάνει τη Γενεύη τόσο ακριβή είναι ότι η πόλη φιλοξενεί την έδρα πολλών παγκόσμιων οργανισμών, όπως το διεθνές γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN).

Ωστόσο, η Γενεύη κατατάσσεται επίσης επανειλημμένα ως μία από τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ζει κανείς. Νωρίτερα φέτος, μοιράστηκε την πέμπτη θέση με το Κάλγκαρι στον ετήσιο δείκτη παγκόσμιας διαβιωσιμότητας του διάσημου EIU, με άριστες βαθμολογίες στις κατηγορίες της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης.

Μια άλλη ελβετική πόλη, η Ζυρίχη, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κατάταξη του Numbeo για το κόστος ζωής, με συνολική βαθμολογία 100,4. Όπως και η Γενεύη, η Ζυρίχη, γνωστή ως ο οικονομικός κόμβος της Ελβετίας και η πολυπληθέστερη πόλη της χώρας, έχει χαμηλότερο δείκτη ενοικίου από τη Νέα Υόρκη, ήτοι 46,5% χαμηλότερο, αλλά τα είδη παντοπωλείου και το φαγητό έξω έχουν πιο υψηλές τιμές.

Η Numbeo εκτιμά ότι το κόστος διαβίωσης για μια τετραμελή οικογένεια στη Ζυρίχη ανέρχεται σε 6.184 δολάρια το μήνα. Για ένα άτομο που μένει μόνο του, το μηνιαίο κόστος είναι 1.689 δολάρια, χωρίς ενοίκιο.

Η Νέα Υόρκη κατέλαβε την τρίτη θέση, το Σαν Φρανσίσκο την τέταρτη και η Βοστώνη την πέμπτη στη λίστα του Numbeo με τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο. Επτά από τις 10 κορυφαίες πόλεις βρίσκονται στις ΗΠΑ και τρεις στην Ευρώπη.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η Αθήνα με βαθμολογία 53,5 βρίσκεται στην θέση 91, πριν από τη Μαδρίτη (θέση 92) με βαθμολογία 53,2 και μετά τη Θεσσαλονίκη που θεωρείται ακριβότερη με βαθμολογία 53,6 και τοποθετείται στη θέση 90.