Θαψά ή αλλιώς «Σεϋχέλλες» ή «Γαλάζια Λίμνη». Όπως και να την αποκαλέσει κανείς αυτή τη μαγευτική παραλία, το αποτέλεσμα παραμένει ένα: Είναι ένα μέρος που πρέπει να πας έστω μία φορά.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι ζούμε στην Αθήνα, είναι το μέρος που θα πάμε για μπάνιο κάθε φορά. Ναι, μεν, οι επιλογές μας είναι αρκετές, αλλά είναι λίγες οι παραλίες που αξίζουν πραγματικά. Αλλά στην αναβροχιά, καλό είναι και το χαλάζι, δε λένε;

Αν, όμως, ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια και είσαι πρόθυμος/η να περάσεις λίγη ώρα παραπάνω στο αυτοκίνητο για να φτάσεις σε έναν επίγειο παράδεισο, τότε πρέπει να σου μιλήσω για τη Θαψά.

Η παραλία Θαψά, στη νότια Εύβοια, είναι ένα μέρος που αν πας μια φορά, θα θέλεις να πηγαίνεις όσες περισσότερες φορές μπορείς. Σε μαγνητίζει το τοπίο και όλα όσα υπάρχουν εκεί, αλλά αυτό το διαμάντι, δεν είναι τυχαία ακατέργαστο.

Κι αυτό γιατί ο χωματόδρομος που χρειάζεται να περάσεις, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για κάποιους. Όμως, για να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη, πόσες παραλίες στην Ελλάδα που είναι μαγεία σκέτη, δεν θέλουν για να φτάσεις σε αυτές, ένα μικρό challenge; Το ζήτημα είναι πως η Θαψά σε αποζημιώνε και με το παραπάνω, τότε που μόλις κάνεις την πρώτη βουτιά, ο εγκέφαλος σου θα έχει διαγράψει πλήρως τη διαδρομή.

Θαψά

Τα τρία απαραίτητα συστατικά που χρειάζεσαι για να βάλεις στη λίστα σου τη Θαψά, είναι καλή παρέα, ωραία μουσική και ευχάριστη διάθεση. Μπορείς να το συνδυάσεις ως μονοήμερη στην Εύβοια, που είναι ένα τίμιο νησί (ναι, είναι νησί, μη λέμε τα ίδια και τα ίδια) ακόμα και για να κάνεις εξόρμηση. Έχει άλλωστε εξαιρετικές παραλίες, με τη Χιλιαδού να είναι ίσως η πιο γνωστή, εξαιτίας και του κάμπινγκ.

Οι πραγματικοί μύστες, γνωρίζουν όμως πως η Θαψά είναι ακόμα καλύτερη και είναι εξίσου ιδανική για κάμπινγκ. Βρίσκεται σε απόσταση 2,5 ωρών από την Αθήνα, άρα αν υπολογίσουμε πως έτσι κι αλλιώς για τις περισσότερες παραλίες στα πέριξ της Αττικής χρειαζόμαστε μίνιμουμ μια ώρα, τότε απλά είναι μια επιπλέον 1,5 ώρα.

Θαψά: Μια παραλία με τιρκουάζ νερά που θυμίζουν Σεϋχέλλες

Ξέρω ότι πολλοί από εσάς που διαβάζετε τούτες τις γραμμές, θα θέλατε πολύ να ταξιδέψετε στις Σεϋχέλλες, και πως τα Λιχαδονήσια, που τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ασφικτυούν από κόσμο, έχουν υιοθετήσει αυτό τον χαρακτηρισμό, όμως η Θαψά θυμίζει πραγματικά Σεϋχέλλες. Πολλοί την αποκαλούν και «Γαλάζια Λίμνη», μάλλον γιατί δεν πιάνει ποτέ κύμα. 

Είναι από τις πιο δύσβατες παραλίες στην Εύβοια, όπως αναφέραμε και παραπάνω, αλλά και από τις πιο απομονωμένες. Καταλαβαίνεις πως εκεί θα βρεις την ηρεμία που χρειάζεσαι. Άλλωστε πολλοί την επιλέγουν και γι’αυτό. Η Θαψά είναι ένας κόλπος που συνδυάζει μπλε και πράσινο, ένας ωραίος καμβάς φυσικής ομορφιάς. Είναι κρυμμένη μέσα στα δέντρα, ενώ τα τιρκουάζ κρυστάλλινα νερά της σου «φωνάζουν» με το που φτάσεις εκεί, να τρέξεις κατευθείαν για βουτιά.

Στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ανοργάνωτη, αλλά υπάρχει άπλετος χώρος για να στήσεις ομπρέλα ή σκηνή και απλά να ξαπλώσεις στη χρυσή αμμουδιά. Γενικά το σκηνικό είναι ένα γαλήνιο καταφύγιο που σου δίνει τις απαραίτητες μπαταρίες για να ανταπεξέλθεις στην εβδομάδα. 

Θαψά

Πώς θα φτάσεις στη Θαψά

Για να φτάσεις στη Θαψά, κατευθύνεσαι αρχικά προς Κύμη. Στη συνέχεια ακολουθείς το δρόμο για Κονίστρες και έπειτα για το χωριό Μαλετιάνοι. Παραμένεις στο δρόμο Κύμης -Μετοχίου μέχρι να δείτε στα δεξιά να ξεκινάει χωματόδρομος για την παραλία Τσίλαρο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως υπάρχουν δύο δρόμοι που φαίνεται να οδηγούν στην παραλία, ωστόσο μόνο ο ένας (αυτός με την ταμπέλα που γράφει «Προς Θαψά») είναι ο σωστός. Ο άλλος δρόμος, αν και φαίνεται να οδηγεί προς την ακτή, είναι απότομος και επικίνδυνος.