Υπάρχεις κι εσύ που βλέπεις με τρόμο το θερμόμετρο να ανεβαίνει και δεν μπορείς να αντέξεις ούτε τη σκέψη για ένα καλοκαιρινό ταξίδι, στο οποίο θα ψήνεσαι στη ζέστη όλη μέρα σαν καλαμαράκι στο τηγάνι. Υπάρχεις κι εσύ που δεν χαραμίζεις τα λεφτά και το χρόνο σου για μια ωραία μεν παραλία, στην οποία θα είσαι στριμωγμένος με χιλιάδες άλλους και δεν θα απολαμβάνεις τίποτα. Μοιραία, λοιπόν, θα κοιτάξεις να πας βουνό, αντίθετα από τους άλλους.

Ταξίδι στο βουνό ίσον Ελβετία. Η Λουκέρνη δεν είναι ακριβώς βουνό, δίπλα σε λίμνη βρίσκεται η πανέμορφη πόλη, αλλά είναι ιδανικό ταξίδι για όποιον θέλει ηρεμία, σταθερά δροσερή θερμοκρασία και τουριστική κίνηση σταθερή, χωρίς τρέλες και ακρότητες.

Το ιδανικότερο ταξίδι για να κάνεις το καλοκαίρι εσύ που αποφεύγεις τον καύσωνα και δεν ψήνεσαι για ηλιοθεραπείες

Αξιζει το ταξίδι και για την πόλη

Οι περισσότεροι επισκέπτες, βέβαια, στην Κεντρική Ελβετία βασίζονται στη Λουκέρνη για να εξερευνήσουν τα γύρω χωριά, αλλά μην ξεχάσεις να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο ταξίδι σου για την ίδια την πόλη. Θα ανακαλύψεις υπέροχη θέα στην όχθη της ομώνυμης λίμνης της Λουκέρνης, αλλά και πολύ ενδιαφέροντα μουσεία και ατμόσφαιρα ζωντάνιας. Ολόκληρη η πόλη είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές παλιές πόλεις της Ελβετίας.

Τι μπορείς να κάνεις και να δεις στη Λουκέρνη; Παρακάτω θα διαβάσεις μερικές από τις καλύτερες ιδέες.

Γέφυρα του παρεκκλησιού

Το περισσότερο φωτογραφημένο σημείο της πόλης είναι αυτή τη σκεπαστή ξύλινη πεζογέφυρα, η οποία διασχίζει τον ποταμό Ρόις που ρέει έξω από τη λίμνη. Χρονολογείται από τις αρχές του 14ου αιώνα (στα γερμανικά ονομάζεται Kapellbrücke) και είναι το σύμβολο της πόλης, αλλά καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από πυρκαγιά το 1993, προς απογοήτευση των κατοίκων. Έγινε μια σχολαστική ανακατασκευή α μέσα σε μόλις οκτώ μήνες, οπότε το μνημείο στέκει και σε περιμένει πιο ωραίο από πριν.

Παλιά Πόλη

Η πανέμορφη Αltstadt (αυτό σημαίνει Παλιά Πόλη) της Λουκέρνης χαρακτηρίζεται από τα όμορφα διακοσμημένα κτίριά της, των οποίων οι πολύχρωμες τοιχογραφίες απεικονίζουν στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού τη. Το ετήσιο καρναβάλι, στο οποίο παραδοσιακά πρωταγωνιστεί ο θρύλος του Γουλιέλμου Τέλλου, ενός από τους εθνικούς ήρωες της χώρας. Μπορείς να θαυμάσεις τα κτίρια και τις επιβλητικές πλατείες και να απολαύσεις τον καφέ σου σε μία απ’ αυτές.

 Μεσαιωνικές επάλξεις

Η Λουκέρνη ήταν κάποτε μια οχυρωμένη πόλη και μερικές από τις μεσαιωνικές επάλξεις της παραμένουν με τη μορφή του Museggmauer, ενός τείχους και εννέα πύργων. Μπορείς να το εξερευνήσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία απ’ όπου μπορείς να ξεκινήσεις για να κάνεις μια πλήρη βόλτα (Nölliturm, Museggmauerweg, Männliturm, Wachturm, Schirmerturm). Ο πιο εντυπωσιακός είναι ο Zytturm (πύργος του ρολογιού), που προσφέρει μια εκτεταμένη θέα της πόλης.

Το ιδανικότερο ταξίδι για να κάνεις το καλοκαίρι εσύ που αποφεύγεις τον καύσωνα και δεν ψήνεσαι για ηλιοθεραπείες

Μουσείο Πικάσο

Ο διάσημος Πάμπλο Πικάσο μπορεί να μην είχε καμία σχέση με την πόλη, είχαν όμως ο Σίγκφριντ Ρόσενγκαρτ και η κόρη του Άνγκελα. Έμποροι τέχνης αμφότεροι, και στενοί φίλοι του Πικάσο, έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον 40 έργα του, τα οποία εκθέτουν στην ιδιωτική τους συλλογή. Ένας ολόκληρος όροφος του κτιρίου είναι αφιερωμένος σ’ αυτόν. Υπάρχουν, όμως, πολυάριθμοι πίνακες του Πολ Κλέε, ενός από τους διασημότερους Ελβετούς καλλιτέχνες, αλλά και δημιουργίες των Σεζάν, Μονέ, Ματίς, Μιρό και Σαγκάλ.

Ποτό στο Château Gütsch

Κοίταξε κάτω από το ποτάμι και θα δείις ένα παραμυθένιο κάστρο σκαρφαλωμένο σε έναν λόφο πάνω από την πόλη. Είναι ένα ξενοδοχείο, το Château Gütsch, που χρονολογείται από το 1901Είναι εύκολα προσβάσιμο χάρη σε ένα τελεφερίκ που ανεβαίνει στο λόφο από την πόλη. Δες τη θέα από την κορυφή ή χαλάρωσε με ένα ποτό στη βεράντα του ξενοδοχείου. Το ταξίδι αξίζει μόνο και μόνο γι’ αυτό.

Μνημείο του Λιονταριού

Το Löwendenkmal είναι ένα μεγάλο ανάγλυφο πέτρινο σκάλισμα ενός ετοιμοθάνατου λιονταριού, φτιαγμένο από βράχο σε ένα πρώην λατομείο στα βόρεια της πόλης. Είναι ένα οδυνηρό μνημείο για τους Ελβετούς Φρουρούς που πέθαναν προστατεύοντας τον βασιλιά Λουδοβίκο XVI της Γαλλίας από τους επαναστάτες το 1792. Δημιουργήθηκε σε σχέδιο του Δανού καλλιτέχνη Μπέρτελ Θόρβαλντσεν. Μαζεύει πολύ κόσμο καθημερινά, υπάρχει ουρά (!) για να βγάλεις selfie, οπότε επισκέψου το νωρίς.

Το ιδανικότερο ταξίδι για να κάνεις το καλοκαίρι εσύ που αποφεύγεις τον καύσωνα και δεν ψήνεσαι για ηλιοθεραπείες

Kultur und Kongresszentrum Luzern (KKL)

Το κτίριο δεσπόζει στην πόλη. Σχεδιασμένο από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ, αυτό το τεράστιο μεταμοντέρνο κέντρο τεχνών και συναυλιακός χώρος απολαμβάνει παγκόσμιας κλάσης ακουστική και εγκαταστάσεις. Γι’ αυτό και προσελκύει τα μεγαλύτερα ονόματα της κλασικής μουσικής. Το ετήσιο Φεστιβάλ της Λουκέρνης είναι μια σημαντική ημερομηνία στο ημερολόγιο οποιουδήποτε φίλου της κλασικής μουσικής, που σχεδιάζει το ταξίδι του ανάλογα με το πρόγραμμα.

Verkehrshaus

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα στο ταξίδι σου για το εκπληκτικό σύστημα μεταφορών της Ελβετίας, αξίζει να επισκεφθείς Ελβετικό Μουσείο Μεταφορών. Είναι ένα εξαιρετικά πρακτικό και ενδιαφέρον μουσείο, με πιλοτήρια (!) για να καθίσεις και να κάνεις προσομοίωση λες κι είσαι π.χ. μηχανοδηγός αμαξοστοιχίας ή πιλότος αεροσκάφους. Ιδανικό για παιδιά, μικρά και μεγάλα.

Ufschötti

Αν στο ταξίδι σου έχει λείψει το μπάνιο, να ξέρεις ότι μπορείς να απολαύσεις την αίσθηση του νερού και στη Λουκέρνη. Το Ufschötti είναι ένα πάρκο με μια αμμώδη παραλία στην όχθη της λίμνης, ένα υπέροχο μέρος για να κάνεις ηλιοθεραπεία, να κολυμπήσεις στα νερά της, ή ακόμα και να κάνεις μπάρμπεκιου.

ταξίδι

Καταφύγιο του Ψυχρού Πολέμου

Στο λόφο Sonnenberg η δημαρχία της Λουκέρνης δημιούργησε το 1976 ένα πυρηνικό καταφύγιο. Στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, η ουδέτερη Ελβετία ήταν λίγο παρανοϊκή σχετικά με τη γεωγραφική της θέση στην καρδιά της Ευρώπης και αποφάσισε ότι κάθε πολίτης πρέπει να έχει ένα μέρος για να κρυφτεί αν χρειαστεί, με όλα τα απαραίτητα. Δημιουργήθηκε, λοιπόν, ένα κέντρο διοίκησης που θα μπορούσε να λειτουργήσει για έως και 20.000 άτομα! Οι εγκαταστάσεις Πολιτικής Προστασίας της πόλης έχουν μείνει ανέγγιχτες από τότε. Ευτυχώς.

* Photo credits: Shutterstock