Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη κι αναζητάς την ηρεμία, να εύχεσαι να’ ναι μικρός ο δρόμος… ΟΚ, παραφράζουμε τον Καβάφη και δεν μπορεί παρά να αισθανόμαστε ντροπή, αλλά το νησί του Ιονίου προσφέρεται γι’ αυτό που λέμε ήρεμες και χαλαρωτικές διακοπές. Όπως πρέπει να είναι, δηλαδή, για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας μετά από έναν κουραστικό χειμώνα.

Το νησί του Οδυσσέα έχει καταφέρει να διατηρήσει το χρώμα του και να αντισταθεί σθεναρά στην τουριστική αλλοίωση. Όχι γιατί δεν έχει ομορφιές και το σνομπάρουν οι τουρίστες, κάθε άλλο. Έχουν μπει όρια, όμως. Δεν έχει ξεπουληθεί το σύμπαν, όπως έχει συμβεί σε πολλά άλλα νησιά και στο Ιόνιο, αλλά και στο Αιγαίο.

Η Ιθάκη από τα ομηρικά έπη ακόμα έχει την κουλτούρα του μέρους όπου θα αράξεις, θα ξεκουραστείς και θα ξεχάσεις όλες τις σκοτούρες μετά από ένα μακρινό ταξίδι. Και την κρατάει, καθώς το νησί προσφέρει ποιοτικό τουρισμό, εξαιρετικές παραλίες και υψηλού επιπέδου φαγητό για να το ευχαριστηθείς με την καρδιά σου. Μπορεί να έχει διαφημιστεί ως ένα νησί για «σκαφάτους», ωστόσο μπορείς να ανακαλύψεις τις ομορφιές του και με το αυτοκίνητό σου και με τα δρομολόγια που κάνουν τα καραβάκια για τις παραλίες.

Οι καλύτερες παραλίες στο νησί της Ιθάκης

Κοίταξε προς το Ιόνιο: Το νησί που αντέχει περισσότερο απ’ όλα απέναντι στην τουριστική αλλοίωση - Πού να κολυμπήσεις και πού να φας

Φιλιατρό

Βρίσκεται σχετικά κοντά από την πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ, αν και ο κόλπος που βρίσκεται η παραλία είναι στα «κοιτάζει» προς τα ανατολικά, προς την Πελοπόννησο. Πρόκειται για οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες προς ενοικίαση, που καλύπτουν το μισό μήκος της. Στην περιοχή αυτή, τα βότσαλα της παραλίας είναι μεγάλα, ενώ όσο προχωράς προς την άλλη άκρη της μικραίνουν, μέχρι που γίνονται άμμος σε κάποιο μικρό τμήμα στο τέλος. Έχεις, δηλαδή, τρεις παραλίες σε διάστημα λίγων δεκάδων μέτρων στο νησί. Στην παραλία υπάρχει beach bar, αλλά κι ένας μικρός ελαιώνας σε μικρή απόσταση, για περισσότερη δροσιά.

Γιδάκι

Μια ανοιχτή παραλία που «κοιτάζει» προς το βοριά, αλλά είναι και κάπως προστατευμένη καθώς μπροστά της βρίσκεται το ακατοίκητο νησί Άτοκος. Θεωρείται από πολλούς η ωραιότερη παραλία του νησιού. Είναι προσβάσιμη είτε με τα καραβάκια που αναχωρούν καθημερινά από την πλατεία στο Βαθύ, είτε μέσα από το μονοπάτι που περνάει και από την παραλία του Σκίνου. Επομένως, αν θέλεις να πας με τα πόδια, έχει λίγη ταλαιπωρία, αλλά τα εξαιρετικά νερά θα σε αποζημιώσουν. Η ακτή έχει βότσαλα, πιο χοντρά στη δυτική πλευρά και πιο ψιλά στην ανατολική.

Σκίνος

Από αυτή την παραλία ξεκινάει το μονοπάτι που θα σε φτάσει στο Γιδάκι, αλλά και στον Σκίνο το θέαμα είναι εξαιρετικό και τα νερά πεντακάθαρα. Κατ’ αρχάς, φτάνεις χωρίς ταλαιπωρία εκεί με το αυτοκίνητό σου. Στη συνέχεια, δεν έχεις να κουβαλάς ομπρέλες, καθώς η πυκνή βλάστηση φτάνει κυριολεκτικά μέχρι το νερό. Όχι αρμυρίκια και θάμνοι, πεύκα ολόκληρα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, μπορείς να κολυμπήσεις και να’ σαι ακόμα στη σκιά τους.

Άσπρος Γιαλός

Στη δυτική πλευρά του «λαιμού» που ενώνει το βόρειο με το νότιο τμήμα στο νησί, η συγκεκριμένη παραλία «κοιτάζει» προς τη δύση, προς το στενό της Κεφαλλονιάς. Βρίσκεται κάτω από το χωριό Λεύκη, πολλοί μάλιστα αποκαλούν την παραλία μ’ αυτό το όνομα. Ο Άσπρος Γιαλός, όμως, είναι ονομαστός για τα κατάλευκα βότσαλά του, που δίνουν και ένα εκπληκτικό χρώμα στη θάλασσα. Υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά πρόκειται για μια μεγάλη παραλία, οπότε θα έχεις την άνεσή σου να καθίσεις όπου σου κάνει κέφι.

Πλατύναμμος

Για να φτάσεις στο απώτατο βόρειο τμήμα του νησιού και να κολυμπήσεις στον Πλατύναμμο θα χρειαστείς καραβάκι. Ευτυχώς υπάρχουν πολλά δρομολόγια που σε πάνε μέχρι αυτή την εκπληκτική παραλία με τα γαλάζια νερά. Ο χωματόδρόμος φτάνει μέχρι την εκκλησία της Παναγίας και συνεχίζει ανατολικά προς τον Μάρμαγκα. Τα νερά είναι καταγάλανα και το τοπίο άγριο μεν (βλέπεις τους πανύψηλους γκρεμούς, όπου δεν υπάρχει ούτε ένα προσβάσιμο μονοπάτι), αλλά πολύ ευχάριστο στο μάτι.

Κουρβούλια

Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού βρίσκονται αυτές οι παραλίες. Δεν πρόκειται για μία, αλλά για τρεις, που δεν συνδέονται άμεσα μεταξύ τους, αλλά είναι διαδοχικές και ξεχωρίζουν… αριθμητικά, δηλαδή «Κουρβούλια ένα», «Κουρβούλια τρία» κτλ. Η τρίτη παραλία είναι και η πιο μακρινή, αλλά και από τις λιγότερο πολυσύχναστες στο νησί, με χοντρό βότσαλο, αλλά και καταπράσινο σκηνικό τριγύρω και σκιά από τα δέντρα που καλύπτει σχεδόν το μισό μέρος της παραλίας, άρα προσφέρει και «προστατευμένο» μέρος για να αράξεις.

Μπροστά Αετός

Από τις πιο προσβάσιμες παραλίες στο νησί, αφού πάνω της περνάει ο επαρχιακός δρόμος από το Κιόνι προς το Πέρα Πηγάδι. Βρίσκεται στο μυχό του κόλπου του Μώλου, όπου αρχίζει ο «λαιμός» που συνδέει τα δύο μέρη της Ιθάκης. Υπάρχει και παραλία «Πίσω Αετός» στα νοτιοδυτικά, που βλέπει προς το νησί της Κεφαλλονιάς. Τα νερά είναι εξαιρετικά, υπάρχει φυσική σκιά και μια καντίνα με πλούσια εδέσματα.

Κοίταξε προς το Ιόνιο: Το νησί που αντέχει περισσότερο απ’ όλα απέναντι στην τουριστική αλλοίωση - Πού να κολυμπήσεις και πού να φας

Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στην Ιθάκη

Κανένας

Θα χρειαστείς περίπου μισή ώρα να πας από την πρωτεύουσα, το Βαθύ, στον Σταυρό, κοντά στο απώτατο βόρειο άκρο στο νησί για να γευματίσεις στον «Κανένα», όμως το φαγητό αξίζει τον κόπο οπωσδήποτε. Η ταβέρνα φημίζεται για τα θαλασσινά της (σπεσιαλιτέ η ψαρόσουπα), αλλά και το κατσικάκι λεμονάτο με λινγκουίνι σου παίρνει το μυαλό. Οι τιμές είναι ένα άλλο ατού του μαγαζιού, τις βρίσκεις πολύ προσιτές, ενώ το προσωπικό φροντίζει και όσους έχουν θέμα με αλλεργίες με τέτοια συνέπεια που δεν την περιμένεις σε τόσο απομακρυσμένο μέρος.

Αγέρι

Το εστιατόριο αυτό βρίσκεται στο χωριό Φρίκες, επίσης στο βόρειο τμήμα στο νησί, αλλά είναι παραθαλάσσιο και βλέπει προς τα ανατολικά, προς την Πελοπόννησο. Είναι τόσο δημοφιλές, που θα πρέπει να κάνεις κράτηση πριν πας. Φρεσκότατα ψάρια, πρώτα πιάτα με ιδιαίτερες γεύσεις και συνδυασμούς και φοβερά επιδόρπια για να κλείσει ωραία (το γιαούρτι με φυστίκι και μέλι είναι άλλο πράμα). Τιμές κάπως τσιμπημένες, αλλά… ό,τι πληρώνεις παίρνεις.

Κοχύλι

Στο Βαθύ, το κύριο λιμάνι του νησιού και τον μεγαλύτερο οικισμό. Προσιτές τιμές σε σχέση με τα άλλα εστιατόρια. Παραθαλάσσιο, οπότε συνδυάζει τη γεύση με τη θέα. Φημίζεται για τις μεγάλες του μερίδες και τα μαγειρευτά του, αλλά και ο κόκορας πατσιτσάδα (ένα παραδοσιακό επτανησιακό πιάτο) είναι από τα εκλεκτά του, όπως και οι πίτες του (κρεατόπιτα, κρεμμυδόπιτα οι πιο δημοφιλείς). Και ψαράκι έχει.

Το Χάνι

Στην επαρχιακή οδό Κιονίου-Πέρα Πηγαδιού, λίγο έξω από το Βαθύ, με πανοραμική θέα προς τον κόλπο του Μώλου, από τις καλύτερες τοποθεσίες για εστιατόρια ειδικά για ένα γεύμα το απομεσήμερο. Το μυστικό τους είναι ότι μαγειρεύουν κατά κύριο λόγο με τοπικά προϊόντα και κυρίως με δικά τους κρέατα, που τους δίνει πολλούς πόντους στην ποιότητα. Τα πιάτα που συγκεντρώνουν τις καλύτερες κριτικές είναι τα κρεατικά. Και κρασιά δικά τους έχουν.

Ποσειδών

Αν δεν το καταλαβαίνεις από το όνομα, έχει και ένα μεγάλο «ψαροταβέρνα» στην πινακίδα της εισόδου. Εύκολη πρόσβαση από το Βαθύ, χώρος οικογενειακός, φτιαγμένος με μεράκι. Εκτός από ψάρια της ώρας, φρέσκα, έχει και εξαιρετικά θαλασσινά, προσφέρει και πιάτα υψηλής ποιότητας, όπως π.χ. γαριδομακαρονάδα. Διαθέτει και ποικιλία κρεατικών γι’ αυτούς που δεν αγαπούν το ψάρι, αλλά εκεί θα πας κυρίως για πιάτα από τη θάλασσα. Και αλοιφές, όπως η μελιτζανοσαλάτα και η τυροκαυτερή, που τα σπάνε.

Κίρκη

Στην παραλία Φιλιατρό βρίσκεται, από τις καλύτερες του νησιού. Πολύ ωραία τοποθεσία, με θέα προς την παραλία. Παρά το γεγονός ότι είναι ταβέρνα που λειτουργεί γενικά όλη την ημέρα (με beach bar, ξαπλώστρες κτλ.) έχει και πιάτα με γευστικές εκπλήξεις, όπως π.χ. παπαρδέλες με λιαστή ντομάτα και λάδι τρούφας ή γεμιστό καλαμάρι, αλλά και κατάλληλα φαγητά για κάτι γρήγορο που θα κόψει την όρεξη, όπως π.χ. σαλάτα κοτόπουλο ή μπέργκερ.

* Φωτογραφίες: Shutterstock