Περιεχόμενα
Από τη Βαρκελώνη έως το Μπαλί, υψηλότερα τέλη και νέοι κανόνες στοχεύουν στον περιορισμό του υπερτουρισμού και της απρεπούς συμπεριφοράς. Ορισμένοι ντόπιοι ωστόσο ανησυχούν ότι οι αλλαγές θα κρατήσουν μακριά τους τουρίστες.
Ένα νέο τουριστικό τέλος στο Μπαλί. Υψηλότεροι φόροι ξενοδοχείων στο Άμστερνταμ και το Παρίσι. Αυστηρότεροι κανόνες για την κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους στο Μιλάνο και τη Μαγιόρκα.
Ενόψει της καλοκαιρινής ταξιδιωτικής περιόδου, οι ηγέτες σε πολλά τουριστικά μέρη έχουν υιοθετήσει μέτρα για να τιθασεύσουν τα τουριστικά πλήθη -ή τουλάχιστον να κερδίσουν περισσότερα έσοδα από αυτά.
Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο στους ταξιδιώτες, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, τα νέα τέλη ή οι αυξήσεις φόρων αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κλάσμα του συνολικού κόστους ενός ταξιδιού.
Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του τουρισμού τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους ντόπιους, εξηγεί η Μέγκαν Έπλερ Γουντ, διευθύντρια του προγράμματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων βιώσιμου τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Cornell.
«Όλος ο τουρισμός εξαρτάται από όμορφους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους. Πρέπει να προστατεύσετε αυτούς τους πόρους προκειμένου να είστε ένας βιώσιμος τουριστικός προορισμός -και αν δεν το κάνετε, υποβαθμίζονται», επισημαίνει η κ. Έπλερ Γουντ.
Σε ορισμένα μέρη, οι προτάσεις για νέα τέλη ή κανόνες για τους επισκέπτες έχουν προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι φοβούνται ότι μπορεί να τρομάξουν τους τουρίστες που ενισχύουν την τοπική οικονομία.
Αλλά οι προορισμοί πρέπει να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν αυτό που η κα Έπλερ Γουντ αποκαλεί «το αόρατο βάρος» του τουρισμού, το οποίο περιλαμβάνει τις πιέσεις στις υποδομές, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και το απόθεμα κατοικιών μιας κοινότητας, καθώς και το αποτύπωμα άνθρακα των τουριστών και τις προκλήσεις που μπορεί να θέσουν στην καθημερινή ζωή των κατοίκων.
«Πιέζεται τόσο πολύ ο τόπος που οι άνθρωποι που ζουν εκεί γίνονται δυστυχισμένοι και τότε δεν παρουσιάζουν ένα πολύ καλό πρόσωπο στους τουρίστες», εξηγεί η κα Έπλερ Γουντ. «Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο υψηλότερο είναι το κόστος για να το διορθώσετε».
Ακολουθεί μια ματιά στα νέα μέτρα που θα χρειαστεί να αντεπεξέλθουν οι ταξιδιώτες αυτό το καλοκαίρι ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να τεθούν και άλλα όρια και κανόνες.
Υπερτουρισμός: Νέα τέλη επισκεπτών
Από τον Φεβρουάριο, οι επισκέπτες του ινδονησιακού νησιού Μπαλί καλούνται να πληρώσουν τέλος 150.000 ινδονησιακών ρουπιών, ή περίπου 9,40 δολάρια ανά επίσκεψη. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την στήριξη της διατήρησης των πολιτιστικών και φυσικών αγαθών στο νησί, όπου ο τουρισμός έχει φέρει μεγάλες προκλήσεις που σχετίζονται με τα απορρίμματα, την παροχή νερού και τον υπερπληθυσμό.
Οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να πληρώνουν το νέο τέλος ηλεκτρονικά πριν από την αναχώρηση, αν και είναι επίσης δυνατό να πληρώσουν κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο.
Από την 1η Αυγούστου, οι περισσότεροι ξένοι ταξιδιώτες στα νησιά Γκαλαπάγκος -τα οποία είχαν πέρυσι 330.000 επισκέπτες σημειώνοντας ρεκόρ- θα πρέπει να πληρώνουν 200 δολάρια, δηλαδή το διπλάσιο του σημερινού τέλους εισόδου.
Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για την στήριξη της διατήρησης, τη βελτίωση των υποδομών και τη χρηματοδότηση κοινοτικών προγραμμάτων.
Η αλλαγή είναι η πρώτη αύξηση του τέλους εισόδου από τότε που θεσπίστηκε το 1998, σημειώνει ο Τομ Ο’Χάρα, υπεύθυνος επικοινωνίας του Galápagos Conservation Trust.
Ο κ. Ο’Χάρα σημείωσε ότι η αύξηση έρχεται ένα χρόνο αφότου η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO προέτρεψε την κυβέρνηση του Ισημερινού να εργαστεί προς την κατεύθυνση ενός «μοντέλου μηδενικής ανάπτυξης» για τον τουρισμό στα Γκαλαπάγκος.
«Είναι ένα αρκετά περίπλοκο θέμα», δήλωσε ο κ. O’Χάρα, σημειώνοντας ότι η αύξηση των τελών έχει θεωρηθεί «ως μέρος της λύσης για τον υπερτουρισμό». Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, «όλοι προσπαθούν να καθησυχάσουν την τοπική τουριστική βιομηχανία ότι αυτό δεν πρόκειται να σκοτώσει τον τουρισμό στα νησιά».
Τον Απρίλιο, η Βενετία άρχισε να επιβάλλει ένα τέλος -5 ευρώ, περίπου 5,40 δολάρια- στους ημερήσιους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τα νησιά τις ημέρες αιχμής, με στόχο να επιτευχθεί «μια νέα ισορροπία μεταξύ των τουριστών και των κατοίκων».
Αλλά το νέο τέλος πρόσβασης στη Βενετία έχει προκαλέσει επικρίσεις από τους κατοίκους. «Αυτό το σχέδιο είναι μια καταστροφή για εμάς. Είμαστε μια πόλη, όχι ένα πάρκο», σημειώνει ο Ματέο Σέτσι, πρόεδρος της Venessia.com, μιας ένωσης κατοίκων της Βενετίας. Ο κ. Σέτσι δήλωσε ότι μια επικοινωνιακή εκστρατεία θα ήταν πιο αποτελεσματική.
Το ενδεχόμενο ενός νέου τουριστικού τέλους έχει επίσης προκαλέσει τοπικές αντιδράσεις στη Χαβάη, όπου ο κυβερνήτης Τζος Γκριν πρότεινε ένα «τέλος για τον αντίκτυπο του κλίματος» για τους επισκέπτες της πολιτείας.
Το μέτρο απέτυχε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του πολιτειακού νομοθετικού σώματος, αλλά ο κυβερνήτης Γκριν επέμεινε να ζητεί από τους επισκέπτες να συμβάλουν στη χρηματοδότηση της προετοιμασίας της πολιτείας για μελλοντικές κλιματικές κρίσεις.
«Πρέπει να πιάσουμε αυτή την τίγρη από την ουρά», δήλωσε στους δημοσιογράφους τον Μάιο, προσθέτοντας ότι 25 δολάρια ανά επισκέπτη θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν 250 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, τα οποία η πολιτεία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την προστασία από τις κλιματικές καταστροφές, τη διαχείριση της διάβρωσης, την ενίσχυση των υποδομών και την προστασία των πάρκων.
Υπερτουρισμός: Οι χρεώσεις ξενοδοχείων και άλλοι φόροι αυξάνονται
Οι φόροι ξενοδοχείων, γνωστοί και ως φόροι πληρότητας ή διαμονής, είναι ευρέως διαδεδομένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, όπου σημείωσαν άνοδο για μια δεκαετία πριν από την πανδημία. Με την ανάκαμψη του τουρισμού στα προ της πανδημίας επίπεδα, αρκετοί προορισμοί αύξησαν ή προσάρμοσαν τους φόρους για να αποκομίσουν περισσότερα έσοδα.
Όπως και η Χαβάη, η Ελλάδα -η οποία επίσης υπέστη σοβαρές πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι- επιδιώκει να ατσαλωθεί ενάντια στις κλιματικές καταστροφές και η κυβέρνηση θέλει οι τουρίστες να βοηθήσουν να πληρωθεί ο λογαριασμός.
Η Ελλάδα αποκαλεί το τέλος που επιβλήθηκε ως «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» και θα εισπράττεται από τους παρόχους καταλυμάτων. Ο φόρος θα είναι υψηλότερος από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο, οπότε και θα ανέρχεται στα 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων.
Το ποσοστό μειώνεται από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο και για τα ξενοδοχεία με λιγότερα αστέρια. Το τέλος αντικαθιστά τον προηγούμενο φόρο ξενοδοχείων, ο οποίος κυμαινόταν από 0,50 έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
Στο Άμστερνταμ, ο φόρος ξενοδοχείων, ο οποίος ήταν ήδη ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, αυξήθηκε σε 12,5% από 7% την 1η Ιανουαρίου. Οι νομοθέτες της πόλης αύξησαν επίσης τον φόρο για τους επιβάτες κρουαζιέρας σε 14 ευρώ από 11 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση.
Ο ξενοδοχειακός φόρος στη Βαρκελώνη αυξήθηκε επίσης φέτος, ανερχόμενος σε 3,25 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Το μέτρο ήταν το τελευταίο βήμα σε μια σταδιακή αύξηση που ξεκίνησε πριν από την πανδημία.
Εκπρόσωπος του δημαρχείου της Βαρκελώνης δήλωσε ότι οι περαιτέρω αυξήσεις των φόρων θα στοχεύουν στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα τουριστών και στις κρουαζιέρες που κάνουν σύντομες στάσεις, οι οποίες συμβάλλουν λιγότερο στα έσοδα της πόλης.
Ο εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι τα έσοδα που προκύπτουν από τον τουριστικό φόρο χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για τη χρηματοδότηση της εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών και κλιματισμού στα δημόσια σχολεία της Βαρκελώνης.
Ενόψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του φετινού καλοκαιριού στο Παρίσι, οι νομοθέτες της περιφέρειας Île-de-France επέβαλαν έναν νέο φόρο, επιπλέον του κανονικού τέλους για τα ξενοδοχεία.
Με το νέο φόρο, ο οποίος θα χρηματοδοτήσει τις δημόσιες συγκοινωνίες στην περιοχή, ένας επισκέπτης σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων οφείλει πλέον συνολικά 10,73 ευρώ σε φόρο ανά διανυκτέρευση, ενώ μια διαμονή σε ξενοδοχείο δύο αστέρων επιβαρύνεται με φόρο 3,25 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
Αν και το μέτρο εγκρίθηκε από την περιφερειακή κυβέρνηση, δεν υποστηρίχθηκε από την ίδια την ηγεσία του Παρισιού. Μια εκπρόσωπος του δημαρχείου του Παρισιού χαρακτήρισε την κίνηση «δημοκρατική αρπαγή εξουσίας» που «σε καμία περίπτωση δεν ωφελεί την πόλη του Παρισιού».
Η ίδια σημείωσε ότι ακόμη και με τα κεφάλαια που προέκυψαν από τον νέο φόρο, η περιφέρεια αύξησε την τιμή των εισιτηρίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων -ένα μέτρο που δυσαρέστησε πολλούς κατοίκους του Παρισιού.
Εισαγωγή νέων κανόνων για τους αγενείς τουρίστες
Σε άλλα τουριστικά σημεία, η εστίαση είναι στον περιορισμό συμπεριφορών που ρυπαίνουν το τοπικό περιβάλλον ή βλάπτουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Στην Ιαπωνία, οι Αρχές στο όρος Φούτζι θα περιορίσουν τους επισκέπτες σε 4.000 την ημέρα. Έχουν επίσης επιβάλει ένα νέο τέλος 2.000 γιεν (περίπου 13 δολάρια) για την πρόσβαση στην εμβληματική κορυφή. Αλλού στη χώρα, ένα κοινοτικό συμβούλιο στη γειτονιά Gion του Κιότο έκλεισε ορισμένους μικρούς δρόμους για τους τουρίστες, έπειτα από καταγγελίες ότι η περιοχή, όπου βρίσκεται η συνοικία των «γκεϊσών» της πόλης, υπέφερε από την πολυκοσμία.
«Θα ζητήσουμε από τους τουρίστες να αποφεύγουν να εισέρχονται σε στενούς ιδιωτικούς δρόμους τον Απρίλιο ή μετά από αυτόν», δήλωσε το Μάρτιο στο Agence-France Presse ο Ισοκάζου Ότα, ηγετικό μέλος του κοινοτικού συμβουλίου. «Δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά είμαστε απελπισμένοι».
Μια εκπρόσωπος του τουριστικού συμβουλίου της πόλης περιέγραψε το κλείσιμο των δρόμων ως «τοπική πρωτοβουλία», προσθέτοντας ότι «ούτε η πόλη του Κιότο ούτε η Ένωση Τουρισμού της πόλης του Κιότο γνωρίζουν λεπτομέρειες πέραν αυτών που αναφέρονται στα Μέσα Ενημέρωσης».
Η βίαιη συμπεριφορά των επισκεπτών έχει γίνει στόχος νέων κανόνων στο Μιλάνο. Σε ορισμένες περιοχές, οι δημοτικοί άρχοντες απαγόρευσαν τα υπαίθρια τραπεζοκαθίσματα μετά τις 12:30 π.μ. κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και τη 1:30 π.μ. το Σαββατοκύριακο, ανταποκρινόμενοι σε παράπονα κατοίκων. Έχουν επίσης περιορίσει την πώληση φαγητού και ποτών προς πώληση αργά τη νύχτα.
Και σε ορισμένες περιοχές στις ισπανικές Βαλεαρίδες νήσους Μαγιόρκα και Ίμπιζα που κατακλύζονται από μεθυσμένους τουρίστες, η κυβέρνηση έχει επιβάλει απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ αργά τη νύχτα και της κατανάλωσης αλκοόλ στο δρόμο. Νέοι περιορισμοί έχουν επίσης επιβληθεί στα σκάφη όπου γίνονται πάρτι στις ίδιες περιοχές.
«Ο τουρισμός έχει αρνητικές εξωτερικές επιδράσεις που πρέπει να διαχειριστούμε και να ελαχιστοποιήσουμε», δήλωσε η Μάργκα Προχένς, πρόεδρος των Βαλεαρίδων Νήσων, σε τοπική συγκέντρωση αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το The Majorca Daily Bulletin. Ο τοπικός τουρισμός, είπε, «δεν μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται σε όγκο».
Με πληροφορίες από The New York Times