Θα ξεκινήσουμε μουσικά, το σηκώνει η περίσταση. «Είμαι τίγκα στα ψυχολογικά ο γιατρός μου προτείνει Ηρακλειά», λέει ο Σπύρος Γραμμένος και δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο. Είναι και γιατρειά πέρα από μελωδία αυτό το νησί

Η ψυχή σου ηρεμεί, το μέσα σου γαληνεύει. Είσαι στο σωστό μέρος. Εκεί όπου η γνησιότητα, ανθρώπων και καταστάσεων, είναι ακόμα μπροστά από όλα τα άλλα. Ναι, δεν είναι ο κρυμμένος παράδεισος του άλλοτε η Ηρακλειά. Τίποτα δεν μένει μυστικό στις μέρες μας. Αλλά «άνοιξε» στους τουρίστες με μέτρο, προφυλάσσοντας ακέραιο το χαρακτήρα της. Παραμένοντας πιστή στον εαυτό της.

Εκεί στις Μικρές Κυκλάδες σε περιμένει ένας τόπος ευλογημένος. Δεν χρειάζεσαι αμάξι. Με τα πόδια πας παντού. Για να ανακαλύψεις μαγικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Εδώ ερχόμαστε εμείς. Για να σου πούμε πού να πας να κολυμπήσεις. Και μετά, που θα πεινάσεις, σε ποια όμορφα και εκλεκτά μέρη θα χορτάσεις σώμα και πνεύμα… Με τη σειρά, όμως. Πρώτα μπάνιο. Μετά φαΐ. Δεν κολυμπάμε άλλωστε ποτέ με γεμάτο στομάχι.

Το νησί με τις δαντελωτές ακτές και τα υπέροχα νερά: Πού να κολυμπήσεις στην Ηρακλειά

Λιβάδι

Μόλις 2 χιλιόμετρα από τη Χώρα, δεν σε δυσκολεύει στο οτιδήποτε. Είναι ρηχή η θάλασσα, οπότε αν είσαι γονιός με μικρά παιδιά θα βρεις τον παράδεισό σου. Έχει και φυσική σκιά, τα αλμυρίκια σε καλούν ενώ ξαπλωμένος θα ατενίζεις το μπλε της θάλασσας, τη Σχοινούσα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Η μεγαλύτερη και πιο γνωστή παραλία στο νησί.

Άγιος Γεώργιος

Ακόμα μια εύκολα προσβάσιμη παραλία, θα στην πουν πρώτη πρώτη σαν πατήσεις το πόδι σου στο νησί και ρωτήσεις πού να πας για μπάνιο. Ακριβώς δίπλα στο λιμάνι είναι, και να θες δεν μπορείς να την χάσεις.

Βορεινή Σπηλιά

Μικρή παραλία, με νερά που δεν μπορείς να πιστέψεις πόσο καθαρά είναι. Έχει ένα κακό. Την πιάνει ο αέρας. Χρειάζεται επίσης απαραιτήτως να κουβαλήσεις την ομπρέλα σου αν δεν θες να σε… νταλακιάσει ο ήλιος.

Τουρκοπήγαδο

Θα πας περπατώντας, ό,τι πρέπει, να κάνεις τη γυμναστική σου, να ζεσταθείς και να ζητάει κάθε κύτταρο του οργανισμού σου τη βουτιά που θα σου δώσει δεύτερη ζωή. Είναι τόσο ωραία τα νερά άλλωστε, σαν πισίνα. Τα βότσαλα κάνουν όλη τη δουλειά στο χρώμα…

Καρβουνόλακκος

Θες να πας σε ένα μέρος άνθρωπος να μην υπάρχει; Εδώ είναι η παραλία σου, εδώ είναι η φάση σου. Με μια δόση υπερβολής, βεβαίως. Αλλά ότι θα ηρεμήσεις, θα ηρεμήσεις. Σε ένα άγριο σκηνικό, με πρόσβαση που είναι εφικτή μόνο με καΐκι.

Αλιμιά

Και εδώ μόνο με βάρκα θα πας. Και εδώ θα καταλάβεις τι σημαίνει απομόνωση. Εχει ψιλή άσπρη αμμουδιά με τιρκουάζ και γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά. Και μην ξεχάσεις να πάρεις μάσκα. Ο βυθός είναι μαγεία…

Το νησί που θα απολαύσεις «μάσες»: Πού θα φας στην Ηρακλειά

Αρακλειά

Ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς αγαπάει τόσο τον τόπο του που παράτησε Αθήνα και Μύκονο για να ανοίξει ένα εστιατόριο στο πατρικό του σπίτι. Εξαιρετική η κουζίνα, με την εκλεκτή πρώτη ύλη και την τεχνογνωσία να δημιουργούν ένα μείγμα που τρελαίνει, με την καλή έννοια, τις αισθήσεις.

Ο… γιατρός προτείνει Ηρακλειά: Πού να κολυμπήσεις, πού να φας σε ένα νησί σκέτη μαγεία

Το Υποβρύχιο

Φοβερή γαριδομακαρονάδα, μαστοριά στα ψαρικά. Και ένα ζεστό χαμόγελο, μια πανταχού παρούσα ζεστή ατμόσφαιρα ώστε νιώθεος πως δεν σε βλέπουν ως πελάτη, αλλά ως φίλο.

Thymari

Σε ένα φοβερό σημείο, ένα μέρος που συνδυάζει street food και θαλασσινές γεύσεις. Από τα πιο ωραία spot στο νησί, σε γεμίζει πολλαπλώς.

Ο… γιατρός προτείνει Ηρακλειά: Πού να κολυμπήσεις, πού να φας σε ένα νησί σκέτη μαγεία

Μαϊστράλι

Στο ομώνυμο ξενοδοχείο, νοστιμότατα μαγειρευτά, έξοχοι μεζέδες και μια αίσθηση πως τρως στο σπίτι ενός φίλου σου.

Εν Λευκώ

Το καλύτερο πρωινό στο νησί; Θα βρεις αρκετούς που να το υποστηρίζουν, σθεναρά. Μα και σαν αρχίσει η μέρα να «φορτώνει», ό,τι θες εδώ θα το βρεις για να νιώσεις «φουλ». Μπόνους τα εξαιρετικά κοκτέιλ του.

Ο… γιατρός προτείνει Ηρακλειά: Πού να κολυμπήσεις, πού να φας σε ένα νησί σκέτη μαγεία

Surfin Bird

Ένα beach bar στο Λιβάδι που παίζουν ωραία σκηνικά, που το κέφι έρχεται αυθόρμητα και δυνατά. Ωραιότατα φαγητά θα σε γεμίσουν ενέργεια για να το ζήσεις ακόμα πιο σωστά.