Ένας σύγχρονους προορισμός που κρύβεται πίσω από την Οδύσσεια, το πραγματικό μέρος όπου οι μύθοι συναντούν τη γεωγραφία, είναι ένα νησί στην Ισπανία που σε κερδίζει με την πρώτη κιόλας ματιά. Θα μπορούσε να είναι το μέρος όπου ο Οδυσσέας συνάντησε τον Πολύφημο.

Ο ουρανός λάμπει πάνω από την κίτρινη πόλη Mahón, στη Μενόρκα. Όλα τα κτίρια είναι βαμμένα σε αποχρώσεις εσπεριδοειδών και λεμονιού, ώχρας και μουσταρδί και κάθε απόχρωση. Φοίνικες τρίζουν στον αέρα και ο δρόμος παρασέρνει τον λόφο προς το βαθύ λιμάνι όπου τα λευκά γιοτ περιμένοντας το καλοκαίρι.

Το νησί που σημάδεψε ο Οδυσσέας περισσότερο απ’ όλα: Εκεί όπου έζησε ο Πολύφημος - Ιδανικό ταξίδι για το καλοκαίρι

Ο Mauricio Obregón ήταν ιστορικός του 20ου αιώνα και καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος αφιέρωσε πολύ από τον χρόνο του και την έρευνά του ανατρέχοντας σε αρχαία ταξίδια. Πίστευε ότι το νησί των Κύκλωπων θα μπορούσε να είναι ένα από τις Βαλεαρίδες Νήσους. Έτσι η γη όπου τα μονόφθαλμα τέρατα περιφέρονταν μπορεί να βρίσκεται στη Μινόρκα.

νησί

Οι περιπέτειες του Οδυσσέασ το νησί

Μετά από μια περιπετειώση απόδραση από τα θέλγητρα της ψυχεδελικής φυτικής ιατρικής στη χώρα των Λωτοφάγων και αφού έψησαν κατσίκες στο «νησί γεμάτο θαύματα», ο Οδυσσέας και 12 από τους άντρες του ξεκίνησαν μια αποστολή για να βρουν τους Κύκλωπες.

Εισβάλλουν στη σπηλιά του, περιμένουν το τέρας να γυρίσει σπίτι και, όταν το κάνει, σε ένα ακόμη κλασικό παράδειγμα κακής κρίσης, ο Οδυσσέας απαιτεί ένα δώρο, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του επισκέπτη. Ο Κύκλωπας, χωρίς έκπληξη, αρνείται να δώσει ένα δώρο στους εισβολείς του σπιτιού, τους παγιδεύει και τρώει κάποιους από το πλήρωμα. Στην συνέχεια βγαίνει για να βοσκήσει τα πρόβατά του. Ο Οδυσσέας, πονηρός όπως πάντα, κααταστρώνει ένα σχέδιο, τυφλώνει το τέρας μπήγοντας του ένα ακονισμένο ραβδί στο μάτι και καταφέρνει να δραπετεύσει με το υπόλοιπο πλήρωμα που δεν έχει επιβιώσει.

Μόλις επιστρέψουν με ασφάλεια στο πλοίο, χλευάζει αλαζονικά τον τυφλωμένο γίγαντα. Εξοργισμένο, το τέρας ρίχνει έναν τεράστιο βράχο στο πλοίο, αλλά αστοχεί, προφανώς, αφού δεν μπορεί να δει. Έξαλλος, ο Κύκλωπας στρέφεται στον πατέρα του, Ποσειδώνα, για βοήθεια και του ζητά να εμποδίσει τον Οδυσσέα να επιστρέψει στο σπίτι.

Το νησί που σημάδεψε ο Οδυσσέας περισσότερο απ’ όλα: Εκεί όπου έζησε ο Πολύφημος - Ιδανικό ταξίδι για το καλοκαίρι

Αν θέλετε να δείτε την πραγματική ευτυχία θα ήταν καλό να ανακαλύψετε με ποδήλατο τις φυσικές ομορφίες της περιοχής. Ένα ποδήλατο, στενοί δρόμοι με χαμηλά τοιχώματα, μια γαλαζοπράσινη θάλασσα σε έναν βραχώδη όρμο, μια φωτεινή μέρα και ένα σημειωματάριο είναι όλα όσα χρειάζεστε για να σας κρατήσουν συντροφία.

Προσπαθήστε να καταγράψετε κάτι σχετικά με τη μυρωδιά της ζέστης μέσα στα αμμώδη πευκοδάση ή το σχήμα των γλυπτών της θάλασσας, που ασπρίζουν το χρώμα της αμμουδιάς του παρασυρόμενου ξύλου πριν το μάτι σας πέσει στις χειμερινές παραλίες. Ενώ βρίσκεστε σε διαρκή κίνηση με το ποδήλατο στη θάλασσα θα βρείτε γαϊδούρια σε μικρά καταπράσινα χωράφια και θα παροακολουθήσετε τα πουλιά που πετούν. Θα γίνετε αμέσως ένα πιο ζωικό, πιο φτερωτό πλάσμα. Θα γίνετε ένα με την φύση.

Αξίζει να αναφερθεί πάντως, πως στη Μενόρκα ή Μινόρκα, γίνεται φέτος η επανάσταση των ντόπιων κατά του τουρισμού, αφού οι Βαλεαρίδες νήσοι, όπου ανήκει, πλήττονται πλέον από τις ορδές τουριστών που αλλοιώνουν την ιδιωτικότητα τους.

*Με πληροφορίες από BBC.COM

*Photo Credits: Shutterstock