Ο τουρισμός μοιάζει με μια πολεμική μηχανή που δεν τη σταματάει τίποτα, ούτε καν οι διαθέσεις και η θέληση των ντόπιων. Για ένα μεγάλο μέρος του καλοκαιριού, αυτή η χώρα ακουγόταν διαρκώς, όχι όμως ως τουριστική πρόταση, όχι ως ταξιδιωτικός προορισμός, μα ως αντι-προορισμός. Βλέπετε, στην Ισπανία, περί ης ο λόγος, όλο το καλοκαίρι οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, είχαν γίνει πεδίο αντίστασης και μίνι επανάστασης κατά των τουριστών, με νεροπίστολα και πλακάτ που, μέσες άκρες, έλεγαν «Φύγετε από δω, δεν αντέχουμε άλλο».

Όμως, το πόσο θα επηρεάσει όλο αυτό τον τουρισμό της χώρας, θα φανεί το επόμενο καλοκαίρι και γενικά το 2025, αφού η Ισπανία είναι μαζί με τη Γαλλία οι δύο χώρες που προπορεύονται τουριστικά στην Ευρώπη, με την εκτίμηση να θέλει την Ισπανία να πηγαίνει σε λίγα χρόνια στην πρώτη θέση, ξεπερνώντας τα 110 εκατομμύρια τουρίστες.

Και με αυτούς που έχει πάντως, τα έσοδα είναι μια χαρά για τη χώρα, 5 φορές πάνω από τα έσοδα της Ελλάδας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας, το 10μηνο του 2024, μέχρι τον Οκτώβριο, η Ισπανία είχε αύξηση 10,8% στην τουριστική εισροή, με το σύνολο να αγγίζει τα 83 εκατομμύρια. Ηνωμένο Βασίλειο (με 16,5 εκατ. και αύξηση κατά 7,1%), Γαλλία (με σχεδόν 11,5 εκατ. και αύξηση κατά 11,1%) και Γερμανία (με σχεδόν 10,7 εκατ. και αύξηση κατά 8,7%) ήταν οι κυριότερες αγορές. Τα έσοδα στο 10μηνο του 2024 ήταν αυξημένα κατά 16,8% σε σχέση με το 2023, ήτοι 110,98 δισ. ευρώ!

Θα αντέξει η χώρα στο ίδιο μοτίβο;

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τον Οκτώβριο, τη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου επισκέφθηκαν 9 εκατομμύρια τουρίστες, 9,5% παραπάνω από τον Οκτώβριο του 2023. Τα έσοδα τον Οκτώβριο στην Ισπανία ήταν σχεδόν το 50% των συνολικών εσόδων της Ελλάδας, κοντά στα 12 δισ. ευρώ, μια αύξηση 15,5% σε σχέση με πέρσι.

Η μέση δαπάνη ανά τουρίστα ήταν 1.327 ευρώ, με ετήσια αύξηση 5,5% ενώ η μέση ημερήσια δαπάνη αυξήθηκε κατά 2,9%, στα 191 ευρώ.

Έτσι, παρά το ότι Βαρκελώνη, Βαλεαρίδες Νήσοι και άλλες περιοχές της χώρας, το καλοκαίρι εξέφρασαν με κάθε τρόπο την άρνησή τους να συμμετέχουν σε αυτό το τουριστικό παιχνίδι, η Ισπανία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την οικονομία της με αυτό το μέγεθος εσόδων που τα επόμενα χρόνια θα έχει ανοδική πορεία.

Αν, πάντως, με τα φετινά δεδομένα και με τα δεδομένα των τελευταίων ετών, οι ντόπιοι στη χώρα είχαν αυτές τις αντιδράσεις, τότε τα επόμενα χρόνια, όπου θα υπάρχει μεγαλύτερη πίεση, οι αντιδράσεις θα είναι ακόμα πιο έντονες, πιο συντεταγμένες. Κι εκεί θα δούμε πώς θα αντιδράσει ο τουρισμός.