Η Ιταλία ήδη φημίζεται για τον espresso της, όμως λίγοι έχουν ακούσει για το μεγαλύτερο λιμάνι εξαγωγής καφέ και πατρίδα των μεγαλύτερων coffee brands, την πόλη Trieste, η οποία σύμφωνα με τον μύθο, χτίστηκε πάνω στην…καφεΐνη. Κάθε ιταλική πόλη ξεκινάει τους ρυθμούς της με μια κούπα καφέ, τα πράγματα όμως στην πρωτεύουσα του πιο αγαπημένου μας ροφήματος είναι λίγο διαφορετικά.

Αν κάτσεις σε κάποιο καφέ στην κεντρική πλατεία της πόλης Trieste, στην Plazza, είναι πολύ πιθανό να ακούσεις τους ντόπιους να παραγγέλνουν «capo in b»: μια πολύ μικρή εκδοχή του cappuccino, σερβιρισμένη σε γυάλινο ποτήρι- το αγαπημένο των Triestini.

Βενετία: Φόρο εισόδου θα πληρώνει πλέον κάθε τουρίστας που την επισκέπτεται

Οι τοπικές παραλλαγές καφέ, είναι ένας από τους λόγους που αυτή η μικρή ιταλική πόλη, ανάμεσα στη Σλοβενία και την Αδριατική θάλασσα, διαφέρει από τα υπόλοιπα μέρη της χώρας.

«Νόμιζα ότι χρειάζομαι PhD για να παραγγείλω καφέ, όταν μετακόμισα για πρώτη φορά εδώ!» αναφέρει η Maria Kochetkova, αρχισυντάκτρια του αγγλόφωνου περιοδικού Trieste.«Αντί για ‘caffe’ (espresso), παραγγέλνεις ‘nero’, αν θες cappuccino, λες πως θες ‘caffelatte’».

Καλά καταλάβατε. Κανένα όνομα καφέ, δεν είναι το ίδιο στην πόλη Trieste με τον υπόλοιπο κόσμο. Για αυτόν τον λόγο, η Kochetkova, δημιούργησε μια λίστα με τις ιδιαίτερες ονομασίες καφέ και τη δημοσίευσε στο περιοδικό, ώστε οι επισκέπτες να είναι σε θέση να παραγγείλουν τον αγαπημένο τους καφέ.

Trieste: Η μικρή ιταλική πόλη που είναι ο νέος «παράδεισος» των coffee lovers

Μια πόλη γεμάτη καφέ

Τα καφέ είναι το δεύτερο σαλόνι των Ιταλών. Πέρα από το σπίτι τους, είναι το μέρος που κοινωνικοποιούνται. Άνθρωποι από όλες τις γενιές, συναντιώνται με φίλους τους για να μοιραστούν τα τελευταία κουτσομπολιά και να περάσουν όμορφα την ώρα τους.

Σε μια χώρα που φημίζεται για τις εξαιρετικές ποικιλίες της όμως, το γεγονός ότι αυτή η μικρή πόλη θεωρείται η πρωτεύουσα του καφέ, ξαφνιάζει. Όχι μόνο επειδή σύμφωνα με έρευνα οι ντόπιοι πίνουν διπλάσια ποσότητα καφέ από αυτή του μέσου Ιταλού, αλλά γιατί διαθέτει το μεγαλύτερο λιμάνι εξαγωγής καφέ στη Μεσόγειο και στεγάζει ένα από τα πιο γνωστά coffee brands στον κόσμο- την Illy.

Trieste: Η μικρή ιταλική πόλη που είναι ο νέος «παράδεισος» των coffee lovers

Η μακρόχρονη σύνδεση της Trieste με τον καφέ

Παρότι ο καφές συστήθηκε στους Ιταλούς το 1570, η πόλη Trieste, ξεκίνησε τη σχέση της με το καφεϊνούχο ρόφημα, το 1719, όταν το λιμάνι της συστήθηκε ως απαλλαγμένο από φόρους. Τότε, εισήγαγε κόκκους καφέ από την Αίγυπτο και τους διέθετε στα φαρμακεία της Βενετίας.

Εκείνη την εποχή, οι φανατικοί καθολικοί το αποκάλεσαν το ρόφημα του διαβόλου, όταν όμως ο Πάπας ήπιε μια και μόνο γουλιά, είπε πως δεν θα έπρεπε να αποτελεί απόλαυση μόνο των…αμαρτωλών και άφησε τον καφέ να διατίθεται ελεύθερα σε όλους. Έτσι, μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα, ο καφές αποτελούσε είδος πολυτελείας και τον απολάμβαναν αποκλειστικά αριστοκράτες και επιφανείς.

Η πόλη Trieste , παραμένει μέχρι και σήμερα, μια πόλη με ιστορία και κουλτούρα. Είναι πατρίδα, μεταξύ άλλων, των μεγαλύτερων συναγωγών της Ευρώπης και ενός πρόσφατα χτισμένου τζαμιού. Διαθέτει επίσης μια ορθόδοξη σέρβικη εκκλησία που φέρει χρυσά μωσαϊκό, ένα μνημείο που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη ιστορική αξία στην περιοχή.

πόλη

Αν τύχει δε και περπατήσετε τους δρόμους της, θα διαπιστώσετε πως η τοπική διάλεκτος, θυμίζει περισσότερο την γερμανική, παρά την ιταλική γλώσσα, με μερικές επιρροές από την κροατική και την ελληνική.

Αν λοιπόν είστε λάτρεις του καφέ και της ιστορίας, τότε η πόλη Trieste, είναι ο ιδανικός προορισμός για εσάς.

* Πηγή: BBC