Η Γαλάζια Σημαία είναι για τις παραλίες περίπου ό,τι το Όσκαρ για τους ηθοποιούς. Ή το αστέρι Μισελέν για τους μάγειρες. Μια πιστοποίηση της ποιότητας, της άνεσης και της καλής λειτουργίας. Θεωρητικά και πρακτικά, όσες περισσότερες καθαρές παραλίες με Γαλάζιες Σημαίες έχει μια χώρα, τόσο το καλύτερο για τον καλοκαιρινό τουρισμό της. Όλοι αναζητούμε, άλλωστε, να χαλαρώσουμε σε μια παραλία, η οποία να προσφέρει και τις ανέσεις της.
Το πρόγραμμα Γαλάζιας Σημαίας, που διευθύνεται από το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) με έδρα την Κοπεγχάγη, είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα εθελοντικά βραβεία στον κόσμο για καθαρές παραλίες, μαρίνες και τουριστικά σκάφη. Απονέμεται με μια σειρά αυστηρών ποιοτικών κριτηρίων, όπως η σύσταση του νερού, το γενικό περιβάλλον, σημεία που σχετίζονται με την ασφάλεια και την πρόσβαση που απαιτείται να πληρούνται και να διατηρούνται από τους φορείς εκμετάλλευσης.
Πώς απονέμεται η Γαλάζια Σημαία;
Ο δήμος της συγκεκριμένης χώρας συνήθως υποβάλλει αίτηση για Γαλάζια Σημαία και τη στέλνει στον Εθνικό Διαχειριστή (στη δική μας περίπτωση το υπουργείο Τουρισμού). Η Εθνική Κριτική Επιτροπή αξιολογεί τις αιτήσεις και δίνει έγκριση ή απόρριψη σε εθνικό επίπεδο. Οι εγκεκριμένες αιτήσεις και οι υποθέσεις απαλλαγής προωθούνται από την Εθνική κριτική επιτροπή στη διεθνή κριτική επιτροπή.
Τα κριτήρια για τις καθαρές παραλίες
Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή πραγματοποιεί αξιολόγηση και αποφασίζει ποιες παραλίες και μαρίνες θα βραβεύσει τη Γαλάζια Σημαία για τη σεζόν. Η διεθνής κριτική επιτροπή αποτελείται από μέλη από το Συμβούλιο FEE, την UNESCO, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για Προσβάσιμο Τουρισμό (ENAT), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Προστασία των Παράκτιων Ακτών (EUCC) και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP).
Όλες οι Γαλάζιες Σημαίες απονέμονται για μία ιστιοπλοϊκή/κολυμβητική περίοδο (συνήθως από 1 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου) και αποσύρονται στο τέλος της. Ανανεώνοντας τα βραβεία κάθε σεζόν, το πρόγραμμα διασφαλίζει ότι οι καθαρές παραλίες ανταποκρίνονται συνεχώς στα κριτήρια.
Μέχρι σήμερα, έχουν πιστοποιηθεί 5038 παραλίες, μαρίνες και σκάφη σε 51 χώρες. Η Ελλάδα έχει την τύχη να συγκαταλλέγεται ανάμεσα στις δύο-τρεις χώρες με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Για το 2024 η Ελλάδα μας βρίσκεται στην δεύτερη θέση της λίστας, με 596 Γαλάζιες σημαίες. Η μόνη χώρα που την ξεπερνάει, κι αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, είναι η Ισπανία. Θα αναφέρουμε τις δέκα πρώτες χώρες σε αριθμό παραλιών με Γαλάζιες Σημαίες.
Ισπανία (628)
Η Ισπανία κέρδισε το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες το 2022 για τις περισσότερες παραλίες με Γαλάζια Σημαία και κατέχει το ρεκόρ για δύο συνεχόμενα χρόνια. Η καλύτερη θεωρείται η Μπουριάνα, στο θέρετρο Νέρχα της Ανδαλουσίας. Αυτή η παραλία με σκούρα χρυσή άμμο διαθέτει ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες, τουαλέτες, χώρο καταδύσεων και ακόμη και βιβλιοθήκη.
Ελλάδα (596)
Η χώρα μας βρίσκεται ακριβώς πίσω από την Ισπανία με 596 πιστοποιημένες καθαρές παραλίες με Γαλάζιες Σημαίες, 94 από αυτές από την περιοχή της Χαλκιδικής. Η παραλία Καμπούδι, που βρίσκεται κοντά στην Ουρανούπολη (στις παρυφές του Αγίου Όρους), έχει βραβευτεί με τρεις Γαλάζιες Σημαίες κάθε χρόνο από το 1951. Εύκολα προσβάσιμη οδικώς, έχει ρηχά νερά ιδανικά για παιδιά και είναι καλά εξοπλισμένη με εγκαταστάσεις φιλικές προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες όπως ράμπες σε διάφορα σημεία της παραλίας.
Τουρκία (551)
Από τα κομψά θέρετρα της Αλικαρνασσού μέχρι την ιστορική γοητεία της Αττάλειας, η Τουρκία μπορεί κι αυτή να υπερηφανεύεται για μια εντυπωσιακή σειρά από καθαρές παραλίες με Γαλάζια Σημαία. Η επαρχία της Αττάλειας, γνωστή για τη γαλήνια ακτογραμμή της, φιλοξενεί 231 από αυτές. Ανάμεσά τους είναι η παραλία Λάρα, μήκους 8 χιλιομέτρων. Αυτή η παραλία περιβάλλεται από πολλά πολυτελή θέρετρα.
Ιταλία (457)
Με ακτογραμμή περίπου 8.000 χιλιομέτρων, η Ιταλία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για παραλιακό τουρισμό με 457 παραλίες με γαλάζια σημαία. Η Λιγουρία, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και κατά μήκος της Ιταλικής Ριβιέρας, είναι μια από τις μοναδικές ιταλικές περιοχές που έχουν βραβευθεί με 34 Γαλάζιες Σημαίες για 14 συνεχόμενα χρόνια. Η παραλία Τρόπεα στη νότια ακτή της Ιταλίας είναι επίσης ονομαστή.
Γαλλία (403)
Η Γαλλία είναι το κράτος όπου δημιουργήθηκε η Γαλάζια Σημαία, βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα με περισσότερες από 400 καθαρές παραλίες. Μία από τις τελευταίες προσθήκες είναι η Πλαζ ντε Τρεζ Γκοαρέμ, η οποία βρίσκεται στη λοφώδη βορειοδυτική περιοχή της Βρετάνης κι όχι στη διάσημη μεσογειακή ριβιέρα. Η συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται σε μια περιβαλλοντικά προστατευμένη περιοχή. Αν και έχει μήκος μόλις 800 μέτρα, η παραλία φιλοξενεί αμμόλοφους και πολύχρωμα πουλιά
Πορτογαλία (394)
Η ακτογραμμή της Πορτογαλίας είναι ένας θησαυρός από καθαρές παραλίες με Γαλάζια Σημαία, που αποτελούν την επιτομή της πολυτέλειας και της φυσικής ομορφιάς, ειδικά στο νότιο σημείο της χώρας. Η Πράια ντα Φαλέσια είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές μεταξύ των τουριστών και είναι γνωστή για την καθαριότητά της. Εκτείνεται για 6 χιλιόμετρα και είναι εύκολα αναγνωρίσιμη από τους κόκκινους βράχους, τα πεύκα και τα μονοπάτια πεζοπορίας που το περιβάλλουν
Δανία (153)
Στην κρύα Βόρεια Θάλασσα η ακτογραμμή της Δανίας, αλλά η απαλή άμμος της περιοχής Σκάγεν και η γραφική ακτογραμμή του απομακρυσμένου νησιού Μπόρνχολμ την κάνει να υπερηφανεύεται για μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο. Η παραλία Σέντεβιγ είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες της. Διαθέτει ακόμη και μίνι σχολή εκπαίδευσης ναυαγοσωστών για παιδιά.
Ιρλανδία (85)
Στην Ιρλανδία το πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία λειτουργεί από την An Taisce, το National Trust για την Ιρλανδία, για λογαριασμό του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) από το 1988. Η παραλία Ολντ Χεντ στην κομητεία Μάγιο βραβεύτηκε φέτος με Γαλάζια Σημαία για πρώτη φορά μετά το 2012. Αυτή η παραλία είναι προστατευμένη και στηρίζεται σε βραχώδεις βράχους, είναι φιλική προς τα κατοικίδια και ιδανική για δραστηριότητες όπως κολύμπι, σέρφινγκ, τζετ σκι και καταδύσεις με αναπνευστήρα για ψαροντούφεκο.
Αγγλία (77)
Όσοι θέλουν καθαρές παραλίες στην Αγγλία συνήθως επισκέπτονται τις γαλήνιες ακτές του νησιού Γουάιτ στη Μάγχη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές πιο γραφικές παραλίες στη χώρα στις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να επισκεφθούν τις (λιγοστές, πάντως) ημέρες που βγαίνει ο ήλιος. Μία από τις ιδιαίτερα καθαρές παραλίες είναι η παραλία Ουέστ Γουίτερινγκ στο Σάσεξ. Διαθέτειι λαμπερά γαλάζια νερά, κάμπινγκ διαθέσιμα για διανυκτερεύσεις στις γύρω περιοχές, ιππασία, ιατρική σουίτα και είναι πλήρως προσβάσιμη σε ανθρώπους με αναπηρία.
Κύπρος (77)
Σε σχέση με την Αγγλία και τις άλλες χώρες, η Κύπρος είναι πολύ μικρότερη σε έκταση και ακτογραμμή, γι’ αυτό είναι η πρώτη σε καθαρές παραλίες με Γαλάζιες Σημαίες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και χιλιόμετρο ακτογραμμής. Γι’ αυτό και οι μεσογειακές καθαρές παραλίες της προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Η παραλία Νησί, λίγα βήματα μακριά από το δημοφιλές θέρετρο της Αγίας Νάπας, είναι από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού και εξακολουθεί να έχει αρκετά ήσυχα σημεία.