Δεν είναι εύκολο να είσαι Έλληνας, να είσαι η ίδια η Ελλάδα. Έχεις το προνόμιο της γεωγραφικής σου θέσης που σου προσφέρει τόσα μίλια ακτογραμμής και παίζεις με ξεκάθαρο πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό. Είσαι σαν τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο μπάσκετ στο Ισραήλ. Αν πάρει άλλη ομάδα το πρωτάθλημα, είναι σοκ. Το ίδιο είναι και η Ελλάδα όταν αρχίζει συζήτηση για τις καλύτερες παραλίες, τα καλύτερα νερά, τον καλύτερο προορισμό για διακοπές.
Όταν λοιπόν διαβάζουμε από έρευνα της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος ότι η Ελλάδα δεν έχει τα πιο καθαρά νερά της Ευρώπης και είναι στην 4η θέση, μια ταραχή την παθαίνουμε, μας βγαίνει η αντίδραση και να ανέβουμε στα κάγκελα σαν τον Ντέμη Νικολαΐδη.
Μετά όμως, που επέρχεται η λογική, λογικό φαίνεται. Δεν έχει η Ελλάδα κράτος, μα και κατοίκους που να σέβονται τη θάλασσα. Εδώ δε σέβονται καλά καλά τη στεριά τους, πάνω στην οποία ζουν, περπατάνε, φτιάχνουν τη ζωή τους. Όχι ότι έχουμε κακά ποσοστά, αλλά δεν είναι και τα ιδανικά.
Η Κροατία, που λέτε, είναι η χώρα με τα καθαρότερα παράκτια νερά της Ευρώπης στο ηπειρωτικό κομμάτι και αποκτά ακόμα ένα παράσημο για να βάλει στο βιογραφικό της και στο Linkedin της, ώστε να ανεβάζει την τουριστική της δυναμική που, μέχρι σήμερα, βασίζεται πολύ στις Δαλματικές Ακτές της και δη στο Ντουμπρόβνικ.
Η έρευνα άντλησε στοιχεία σε όλο το 2023 από 894 σημεία στην Κροατία και το 99,1% των σημείων κρίθηκε ως απόλυτα καθαρό. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην έρευνα του 2022, η Κροατία είχε ποσοστό 96% στα ίδια σημεία.
Η Κροατία διαθέτει μια ακτογραμμή 1.700 μίλια, τα οποία αυξάνονται κατά 2.500, αν προσμετρηθούν και οι ακτογραμμές των περίπου 1.000 νησιών και νησίδων που βρίσκονται στην Αδριατική και της ανήκουν.
Το εντυπωσιακό για την Κροατία είναι ότι καταφέρνει να διατηρεί αυτή την καθαρότητα στις θάλασσες της, παρά το ότι δέχτηκε το 2023 κοντά 50 εκατομμύρια τουρίστες, δηλαδή περίπου 18 εκατομμύρια περισσότερους από αυτούς που ήρθαν στην Ελλάδα.
Συνολικά πάντως, η Κροατία έρχεται 3η στη λίστα, αν προσμετρηθούν και τα σημεία σε λίμνες και ποτάμια που μετρήθηκαν (936 στο σύνολο), με το ποσοστό της να πέφτει στο 96,7%. Στις πρώτες δύο θέσεις βρίσκονται η Κύπρος και η Αυστρία με ποσοστά 97,6 και 96,9% αντίστοιχα.
Η Αυστρία είναι κάτι πολύ παράδοξο, διότι δεν έχει θάλασσα σε κανένα σημείο της, είναι μια από τις λεγόμενες landlocked χώρες, αφού γύρω της έχει Σλοβενία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία.
Η Ελλάδα είναι στην 4η θέση με 95,8% ποσοστό καθαρότητας, με 1.731 σημεία να ελέγχθησαν στα οποία τα 1.659 ήταν στο άριστο της καθαρότητας, τα 17 απλώς καλά, τα 4 επαρκή, ενώ 51 δεν τοποθετήθηκαν σε καμία κατηγορία.
* Φωτογραφίες: Shutterstock